Életének 87. évében csütörtökön elhunyt Psota Irén, a nemzet színésze, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész – közölte a Madách Színház. Mint írták, a művésznő hosszan tartó betegség után, szívelégtelenség következtében, álmában hunyt el. Psota Irént a Madách Színház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Psota Irén (Budapest, 1929. március 28. – 2016. február 25.) a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Gyermekkorától színészi pályára készült. Eleinte Dávid Irén néven játszott.

Meghalt Psota Irén

Szülei Psota István és Dávid Ilona voltak. 1952-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. Rögtön leszerződött a Madách Színházhoz, ahol 1980-ig játszott. 1980–82 között a Népszínház, majd 1982-től 1990-ig a Nemzeti Színház tagja lett. Akkor visszatért a Madáchba, ahol olyan más színészóriásokkal játszott együtt, mint Pécsi Sándor, Kiss Manyi, Tolnay Klári, Gábor Miklós. Minden műfajban otthon érzi magát.

Az általa ábrázolt alakoknak szinte nincsenek határai. Szerepei a tragédiától a musicalen át a vígjátékig terjedtek. Groteszk, olykor fanyar, temperamentumos, szelíd, vad, kemény, lágy, letisztult, vibráló. Minden alakítását összetetten, egyedi módon ábrázolta. A tragédiákban finoman meg tudta csillogtatni a humort, éppúgy, mint a vígjátéki szerepeiben rejtőzködő tragédiát. Tette mindezt a csak rá jellemző egyedi, utánozhatatlan gesztusaival, senkivel össze nem téveszthető orgánumával. Számos filmben nyújtott feledhetetlen alakítást.

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

eszegfu
Életemben (első ránézésre) ennyire csunya nőt még nem láttam... és mégis... bármilyen szerepében (moziban, vagy énekelni, esetleg szinpadon) elfeledtette velem...már csak a klassz, belevaló, igazi nőt bámultam és élvezettel hallgattam... őszintén sajnálom, nagyon szerettem...Nyugodjon békében...részvétem a hozzátartózóknak...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Újabb főszereplő az égi színpad rivaldafényében.
csa-csa
@Horizont: igaz! mindhárom rendkívüli volt a maga nemében.
eugen4402
Furcsa, de sokáig csak egynek tartottam a sok jó színésznő közül... Aztán még akkoriban, amikor volt Magyar Televízió, láttam egy jelenetben. Salinger "9 története" közül az egyik novellát vitte színre, már nem emlékszem melyik rendező, és abban valami olyant alakított, hogy a hátamon futkosott a hideg. Ahogy Ő tudott játszani a csenddel, a hangsúlyokkal, a mindennél beszédesebb pillantásokkal, vagy csak egy egyszerű kézlegyintéssel...
Tegnap késő este a rádióban leforgatták azt az interjút, melyben az életéről mesélt. Döbbenetes dolgokon ment keresztül, Isten adjon Neki örök békét.
Mangu
Nagyon nagy művész volt, nyugodjék békében!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.