A kormány már március 9-i ülésén döntést hozhat az új turisztikai ügynökség létrehozásáról, amely a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz kerülhet – jelentette be az Országmárka 2.0 konferencián kedden Budapesten a Miniszterelnöki Kabinetiroda minisztere.

Rogán Antal hangsúlyozta, hogy országmárkáról sokféle értelemben lehet beszélni: például "semmi nem tesz jobbat, mint egy Oscar-díj". Ha nincs új filmtámogatási rendszer, amely azokat a tehetségeket is támogatja, akik még nem készítettek filmet, ez a siker nem jött volna – jegyezte meg.

Hozzátette, hogy az országmárkát más értelemben is lehet építeni, meg kell vizsgálni például, hogyan tud hozzájárulni a gazdasági növekedéshez az idegenforgalom.

A magyar GDP-ben a turizmus mintegy 10 százalékos hányadot tesz ki, ami nem rossz eredmény, de van olyan közép-európai ország, ahol ez az arány 15 százalék – mondta el Rogán Antal, megjegyezve, hogy erre Magyarországnak is minden adottsága megvan.

A turizmusban az elmúlt évek növekedéséért az államnál jóval többet tettek a piaci szereplők – emelte ki. Ugyanakkor úgy vélte, hogy az állam sokkal többel tudna hozzájárulni a szektor fejlődéséhez, amelynek egyik akadálya a források szétszórtsága. Ezért célszerű lenne, ha az állami feladatokat nem a hagyományos bürokratikus rendben, hanem egy rugalmas ügynökségen keresztül látnák el – hangsúlyozta.

Semmilyen államosításról nincs szó, hiszen az állam azt tartja meg, ami a sajátja, saját feladatait és forrásait rendezi egy helyre; nem kíván elvenni senkitől semmit – szögezte le.

Korszerű, új gondolkodásra kell áttérni, márkákat, brandeket kell felépíteni – sorolta, és megjegyezte, hogy ma sem Balaton-, sem Budapest-, sem Tokaj-brand nincsen. Ezt egy bürokratikus struktúrában nem lehet megcsinálni, ezért javasolják azt az ügynökségi struktúrát, amely alá be lehet szervezni az összes feladatot, minél kevesebb bürokratával – fűzte hozzá.

Közölte, az előterjesztést a Miniszterelnöki Kabinetiroda készítette el, azzal a javaslattal, hogy az új ügynökség a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz kerüljön. A kormány már tárgyalt az előterjesztésről, megrendelt bizonyos tanulmányokat, így március 9-én a végső döntést is meghozhatja.

Az állam most "nagyon sok pénzt" fog elkölteni brandekre, márkákra és nagyrendezvényekre, eközben partnerként tekint a piac szereplőire, az érintett önkormányzatokra, amelyektől semmilyen jogkört nem kíván elvenni – hangsúlyozta Rogán Antal.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
Á, ezt a turisztikai izét biztos jobban csípi a Tóni, mert többet lehet lopni meg hazudozni.
pbalage
@pbalage: meg aztán az atyaúristen leányánál, a turisztika istennőjénél, Ráhelnél is be kell vágódni...
Ezek után amikor hazamennék, én a helyében minden ajtót kinyitnék, hogy véletlenül nem lett-e mögötte egy új szoba.
papa.49
Szakadjál le tonyó az Oszkárról te nem tettél érte semmit, TE SE FOGOD HAZAVINNI, sőt még a hazugovics se teszi be dekorációnak a kolostorba, eh mit írtam, a börtönbe)))))))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.