118 igen szavazat mellett, 57 nem szavazat ellenében, 0 tartózkodással elfogadták a postatörvényt, amit Németh Szilárd kezdeményezett- írja a 444.hu.

A törvénymódosítás lényegében kiveszi a Magyar Postát az infotörvény hatálya alól, gyakorlatilag az alkotmánnyal is szembemegy.

A posta után a Magyar Nemzeti Bank az érdekeltségébe tartozó gazdasági vállalkozások és alapítványok dokumentumait titkosítják egy Bánki Erik fideszes képviselő által hétfőn benyújtott törvényjavaslat szerint.

Az MNBk adatait titkosító törvényjavaslat értelmében ha az MNB alapítványokba teszi a pénzét, az a pénz onnantól már nem közpénz. A törvény szerint így a vagyon „elveszíti közvagyon jellegét”. 

De nem csak az MNB cégei, hanem az MNB cégeinek a cégei is megtagadhatnak minden adatigénylést egy utolsó pillanatban beadott módosítás értelmében – írja a 444.hu.

Utána megmagyarázták

Bánki Erik azt követően tartott sajtótájékoztatót, hogy a parlament kivételes eljárásban döntött arról, korlátozza a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában álló gazdasági társaságok és alapítványok adatainak megismerhetőségét. A törvénymódosítás alapján az intézmény vezetőinek fizetése megduplázódik.

A Fidesz politikusa indoklásában azt mondta: a jegybank által létrehozott alapítványokra nem az információszabadságról szóló törvény vonatkozik. Jelezte ugyanakkor, hogy a most jóváhagyott törvény értelmében ezek az alapítványok közhasznúakká válnak, így évente egyszer közhasznúsági jelentést kell tenniük a gazdálkodási eredményükről.

A jegybanki vezetők bérrendezését Bánki Erik azzal indokolta, hogy az Európai Unió jegybankjai közül a magyar elnökének és tisztségviselőinek fizetése volt a legalacsonyabb eddig. Ők most a "középmezőnybe" kerültek. Nem lenne helye bérrendezésnek, ha a jegybank gazdálkodása, a monetáris politika eredményei nem járnának kedvező hatásokkal, de jelen körülmények között itt volt az ideje a kiigazításnak – mondta.

Megszavazták: sose fogjuk megtudni, ha lopnak a postán vagy a Nemzeti Bankban

A törvényjavaslat különleges eljárásban történt tárgyalását Bánki Erik azzal magyarázta, hogy a pénzpiaci stabilitás érdekében ki kellett vonni a jegybankot az új közigazgatási eljárási törvény hatálya alól.

A gazdasági bizottság elnöke és a tájékoztatón szintén részt vevő Kósa Lajos, a kormánypárt frakcióvezetője is biztosra vette, hogy az Alkotmánybíróság elé kerül majd az MNB-törvény módosítása. Bánki Erik szerint ugyanakkor a szabályozás megfelel az alaptörvénynek.

A frakcióvezető több kérdést is kapott arról, hogy a jegybanki alapítványok pénze miért nem közpénz. Erre válaszul kifejtette: az alapító által az alapítványnak adott pénz nem őrzi meg korábbi "jellegét", ezért "az alapítványi pénz alapítványi pénz", nincs más státusa. A pénz addig közpénz, amíg az alapító nem tette be az alapítványba – ismételte meg.

Kósa Lajos nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy más, közpénzből gazdálkodó, nyereséges szervezetnél megvalósulhat-e az MNB-hez hasonló alapítványi modell.

A jegybanki alapítványokra vonatkozó, már folyamatban lévő adatkikéréssel kapcsolatos felvetésre a kormánypárti politikus azt felelte: a közhasznú alapítványokról is lehet adatot kikérni, tehát "nem arról van szó, hogy elzártuk az adatkérést".

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zöldszem
Na Fidesz birkák! Lehet tapsolni!!!
Lehet rugózni a kvótán!
Rosszabbak mint Rákosiék! Azok a magánvagyont államosították, ezek a gerinctelen pondrók, meg a közvagyonból magánvagyont!!
Hogy hűlne rátok a bőr!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
@Kutyuska: Fejlettebb demokráciákban valóban azért nem mernének ilyet csinálni, mert azonnal reagálna a lakosság és a felügyeleti szervek függetlenül működnek.
Így lehetett az, hogy egy angol képviselő lemondott, mert a költségtérítéséből újította fel a fürdőszobáját. Ehhez képest nálunk törvénybe iktatták, hogy családtagok is kaphatnak állami megbízást.
sgyuri2003
március 15
legyen a felszabadulás napja!
nyanya001
@human: Meg amit a paci himbál, azt termelte a Matolcsy
mocsok egy maffia banda ez !
evacica
Megsúgom, mindenhol ahol még van mit szemérmetlen tolvajok!
kukac50
A devizahiteleseken minden 1 frankon 100 forintot nyert a Nemzeti bank.
Miközben 140 ezer embert kilakoltathatnak, Orbán devizahitel mentesítési akciójában.
Uzsorázás ez a kormány hozzájárulásával! Miért nem büntethető?
Az NÉP tulajdonát képező drága festményeket hogy vehetik meg Matolcsy alapítványai a NÉP pénzéből?
A törvény elfogadásával a Fideszesek szavazata alapján,most már nyilvánosan is lophatnak!
Senki nem volt a Fideszben olyan akiben a lelkiismeret megszólalt volna és szót emelt volna a Posta és a nemzeti bank jogtalan titkosítása ellen? Hol van az igazságszolgáltatás
Itt már a vak is látja,hogy bűncselekmények sorozata zajlik az adófizetők pénzét,akarják magánzsebekbe kormányzati segítséggel ellopni.
Vannak még Magyarországon igazságért kiálló hivatalok vagy igazságszolgáltatást betartatni akaró intézetek ügyészek?
qxy
@human: Tudod, Annak idején,sokat vitáztam, harcoltam az " Igazamért" El sem hinnéd miken mentem keresztül. de ez nem az az oldal hogy panaszkodjak. ez van. De utána nagyon sok politikussal ki tudtam cseszni mert rám voltak utalva.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.