Hétfőn gyerekek ezreit tartották otthon szüleik, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat a pedagógusokkal. A Budapest Beacon munkatársa egy fővárosi iskolában töltötte a napot, melynek igazgatója eloszlatta a szülői akcióval kapcsolatos félreértéseket, és azt is készséggel elmesélte, szerinte miért jutott idáig a közoktatás. Azt mondja, három hónap alatt mindent vissza lehetne csinálni. 

A meg nem nevezett intézménybe lépve valóban nem egy átlagos hétfő délelőtti kép tárul elénk. A folyosók ugyan nem konganak az ürességtől, de nem is söpör el a gyerekek áradata kicsöngetéskor. Több mint kétharmaduk nem jött be ma – mondja a nyolcosztályos általános iskola vezetője, aki bár nem fél, végül mégis úgy állapodunk meg, hogy jobb, ha a cikkben nem jelenik meg név szerint sem ő, sem az intézmény. Van osztály, ahol ez két-három tanulót jelent, van, ahol közel húszat. Ez a távolmaradási arány egyébként a kerület többi iskolájára is jellemző – teszi hozzá.

Jó érzés és „nagyon nagyra értékelem”, hogy van szolidaritás – ez nagyon ritka a magyar társadalomban –, de mivel egy rajtunk kívülálló akcióról beszélünk, mi senkit nem „noszogattunk” arra, hogy tartsa otthon a gyerekét. Ezért is esett rosszul az oktatási biztostól és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (KLIK) kapott levél, amelyekben gyerekek és pedagógusok jogaira hívták föl az intézményvezetők figyelmét. A levél maga óhatatlanul is azt sugallta, hogy mi, tanárok ezeket a mindenki számára ismert és evidens szabályokat megsértjük – mondja az immár bő másfél évtizede az intézményt vezető szakember.

Papíron három hónap alatt átvette az állam az iskolát. Ugyanezt vissza lehetne csinálni, csak az átadó-átvevőt kellene megcserélni – folytatja. Szerinte a „nulla pillanathoz vissza lehetne térni túl nagy kataklizma nélkül”, de ha már ennyire ragaszkodnak a KLIK-hez, képzeljék azt el egyfajta önkormányzati rendszerben. „Én egy hét alatt elküldöm, hogy mennyiből gazdálkodhatna ez az iskola, ezen felül adják vissza a technikai dolgozókat azonnal” – mondja az igazgató. Szerinte a KLIK tankerületi vezetője lehetne olyan, mint a polgármester volt, aki megkapta a költségvetési számokat, megfaragta majd megszavaztatta azokat, de onnantól kezdve tudták, hogy az a pénz arra a gazdálkodási évre rendelkezésükre áll.

 További részletek a cikkben itt.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bundi
gondolom tisztában van azzal, hogy azok a cégek akik bebuktak...nyomdák terjesztők...eljárás indult ellenük elbocsájtották az embereik nagyrészét...azok soha nem indulnak újra...még ha azt parancsolják is nekik...akiket kirugtak, és közmunkásként vettek vissza azok sem kerülnek ismét vissza.. de akik otthagyták a helyüket és a klikknél dolgoznak most ...azokkal mi lesz...menjenek vissza mintha mi sem történt volna?...
Hellcat
@bundi: A kár sokkal nagyobb mint emennyi kilátszik...
Cicamama55
Óriási tévedés! Ez nem egy fémkupak, amit ha számtalanszor lecsavarok, vissza is tudunk csavarni anélkül, hogy az üvegben kárt tennénk! Ilyent csak egy abszolút hozzá nem értő ember állíthat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.