Orbán Viktor kormányfő pénteken köszönetet mondott Horst Seehofer bajor miniszterelnöknek, hogy Bajorország megértéssel, negatív előítéletek nélkül fogadta Magyarország nehézségeit, amelyeket a migránsválság okozott. Orbán Viktor ezt a Horst Seehoferrel folytatott budapesti tárgyalása után mondta.

Orbán: Nem Angela Merkel ellen gyűltünk össze

A Parlamentben tartott sajtótájékoztatón a magyar miniszterelnök leszögezte: a Horst Seehoferrel folytatott megbeszélés célja nem az volt, hogy gyengítsék a német kancellárt.

"Nem Angela Merkel ellen gyűltünk össze, nem azért jöttünk össze, hogy gyengítsük a német kormányt, nem azért jöttünk össze, hogy gyengítsük a hamarosan esedékes német választáson induló kormányzópártokat"

- mondta. Éppen ellenkezőleg – folytatta –, a magyar kormány a CSU és a CDU sikerében érdekelt, "mi egy erős német kormányban és egy erős német kancellárban vagyunk érdekeltek".

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a magyar kabinet által közölt álláspontot nem befolyásolja a német belpolitika: Magyarország szeptember óta ugyanazt mondja migránsügyben – "ha van választás Németországban, ha nincs".

A magyar-bajor kapcsolatokról szólva a kormányfő úgy fogalmazott: a magyar történelem azt tanította meg a magyaroknak, hogy "lehet ugyan Berlinbe rövidebb úton is eljutni, különösen légvonalban, de az okos magyar Münchenen keresztül megy mindig Berlinbe".

A magyar-bajor kapcsolatot kitüntetettnek nevezte, majd megköszönte Horst Seehofernek és a bajoroknak a Magyarországnak nyújtott támogatást, különösen azt, hogy Bajorország megértéssel, negatív előítéletek, rossz hang nélkül fogadta Magyarország nehézségeit, amelyeket a migránsválság okozott.

A miniszterelnök kitért a kétoldalú gazdasági kapcsolatokra is, kiemelve, hogy Magyarország Németországon belül Bajorországgal kereskedik a legtöbbet. Ma Magyarországon 2300 bajor cég működik, amelyek együtt több mint százezer munkahelyet működtetnek – közölte.

A kormányfőt a tájékoztatón kérdezték a hétfőn esedékes EU-Törökország-csúcstalálkozóról, amellyel kapcsolatban világossá tette: a magyar külpolitika fontosnak tartja, hogy az Európai Unió megállapodjon Törökországgal a migránsválság ügyében, azzal a megszorítással, hogy a magyar álláspont szerint a megegyezés a törökökkel nem pótolja "a saját határaink önerőből történő megvédésének képességét".

Azt is mondta, tudja, hogy a törökökkel való megállapodás "pénzbe fog kerülni", de Magyarország vállalja a törököknek adandó összeg rá eső részét. A vízummentesség kérdésében megismételte: a magyar elvi álláspont az, hogy ha kaphat a jövőben valaki uniós vízummentességet, akkor azt első helyen az ukránoknak kell megadni.

Megerősítette továbbá, hogy Magyarország a migráció mértékét illetően a nullát tartja optimálisnak, ezért semmilyen olyan megállapodást nem támogat, amely alapján Magyarországra szállítanának át migránsokat Törökországból.

"Képesnek kell lennünk arra, hogy légmentesen zárjuk a határainkat, és külön tudjuk válogatni saját erőből a menekülteket a gazdasági bevándorlóktól. Ezt a feladatot nem kívánjuk senki másnak átadni" – fogalmazott.

A kormányfő kiállt az európai uniós szerződések – így például a schengeni – betartásának fontossága mellett is, meggyőződése ugyanis: ha megengedik az EU-ban, hogy "a szerződések be nem tartásának kultúrája" tovább terjedjen, "azzal megássuk Európa sírját".

"Azért pendülök egy húron Seehofer miniszterelnök úrral, mert úgy gondolom, hogy Bajorország és Magyarország is a szerződések betartásának a kultúráját képviseli" – mondta Orbán Viktor, közölve: ebben nem köt kompromisszumot.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
No csak, a g..inek "nehézségei" támadtak menekült ügyben? Kiszólt a gödörből a lyuk.
Akkor mit szóljanak a görögök, macedónok, szerbek, horvátok, olaszok. Náluk kicsit több migráns halad át mint g..iföldön.

Nehézség majd akkor kezdődik kedves vezető g..i elvtárs, mikor összejönnek és megvonják az uniós támogatásokat a semmit nem vállaló országoktól.
Szánalmas hogy egy olyan ország kedves vezetője szervezkedik az unió ellen, amely kizárólag az uniós forrásokból tartja fenn magát, ahonnét emberek tízezrei menekülnek más uniós országokba a jobb élet reményében.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
1magyar
Pedig tehetnének már ellene valamit, mert Európát eladta.
nyanya001
www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/attores_johet_a_bevandorlasban_megoldodhat_a_valsag.611158.html
Az Európai Unió közel került egy a menekültválság megoldását jelentő, áttörést hozó megállapodáshoz Törökországgal - jelentette a Financial Times (FT) az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. Az egyezség legfontosabb eleme az lenne, hogy a görög szigetekre érkező bevándorlók közül a szíriaiakon kívül mindenkit visszaküldenének Törökországba.

Becslések szerint az érkezők nagyjából fele menekült el polgárháború szaggatta Szíriából. Berlin és Brüsszel hetek óta diplomáciai nyomást gyakorol Ankarára annak érdekében, hogy létrejöjjön az áttörés. Az FT forrása szerint Ahmet Davutoglu török miniszterelnök csütörtökön a maga részéről rábólintott az egyezségre.
Szókrakész
@Jozefina: A német politikában Bajorországot soha nem lehet kikerülni.
Történjen bármi.

Nem véletlen nyalt akkorát Viktor :
Okos emberek Berlinbe Münchenen keresztül mennek.
colibri
Ááááá nem, nem Merkel ellen... de mivel megismételte legalább ötször, ráadásul soha nem mond igazat, hát döntse el mindenki, hogy már megint hazudott!
vonotok
@papa.49: " Mert az nem lehet, hogy ész, érő, s oly szent akarat hiába sorvadozóék egy átok súly alatt "

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.