Felhőkarcoló dőlt egy metróállomásra, ezrek rekedtek az alagutakban – a több országból érkező speciális mentőalakulatok egy ilyen tragédiát szimuláló katasztrófavédelmi gyakorlathoz csatlakoztak Londonban. A HUNOR 76 fős kontingensét a Pécsett szolgáló Farkas Roland tűzoltó százados és Kopasz Zsolt főhadnagy is erősítette – írja a BAMA.hu.

A szimuláció kétezer érintettről szólt, nagyjából ezer fő tudott kimenekülni, a többieket kellett kihozni a mentőalakulatoknak – összeomlott alagutakból, törmelék alá temetett metrókocsikból – és átadni ellátásra.

Pécsiek mentettek londoni romok között

Úgy indult a teljes akció, mintha éles bevetés lenne. Riasztást kaptunk, hogy menjünk Budapestre, onnan irány a repülőtér. A HUNOR úgy működik, hogy ha bárhol a világon katasztrófa történik, és kérik a felajánlott segítséget, akkor erről dönt az Országgyűlés és 24 óra alatt berendelik az embereket, összeállítjuk a felszerelést, amit katonai géppel vagy más teherszállítóval útnak indítunk.

Totálisan élethű

A helyszínt egy elhagyott erőmű csarnokában rendezték be – hat hónapon át. A bejárattól kezdve végigfotózták a Waterloo metróállomást és kinyomtatták hatalmas tapétákra a képeket, azt rakták fel a falakra – végül az első táblától az utolsó beléptető kapuig egy igazi állomást láttunk. Bent meg össze-vissza borult metrókocsik, fellocsolva művérrel. A munka legnagyobb része egyébként az volt, hogy a sérülteket gerincbiztosító hordágyra helyeztük és kivittük a romok közül, átadtuk a mentőknek, akik ugyanúgy végigcsinálták velük az ellátást, mintha igazi életmentést végeznének – mert ezt is mind ellenőrizték, például az ENSZ megfigyelője. A szakmai színvonal az elképzelhető legmagasabb, mindennek az előírásoknak megfelelően kell mennie.

Pécsiek mentettek londoni romok között

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.