Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a letelepedési államkötvényekkel kapcsolatos lehetséges visszaélések kivizsgálására az MSZP, az LMP és a Jobbik – írja a napi.hu.

A bizottság 10 tagból állna, a Fidesz 3, a KDNP, az MSZP és a Jobbik 2-2, míg az LMP 1 főt delegálhatna – áll a határozati javaslatban. A házszabály szerint egy vizsgálóbizottság létrehozását a képviselők egyötöde kezdeményezheti, a mostani javaslatot 51-en nyújtották be, vagyis kilenccel többen a szükségesnél – tették hozzá.

A kezdeményezők felidézték, hogy 2012 nyarán Rogán Antal ötlete alapján bocsátották ki a letelepedési államkötvényeket, amivel kapcsolatban az ellenzék és a szakma is erőteljes kritikát fogalmazott meg. A kormánypártok viszont dicsérték a programot, például a munkahelyteremtés miatt – tette hozzá a beszámoló.

A kötvények kibocsátásával kapcsolatban a napi.hu szerint az első visszás pont az volt, hogy nem a külképviseleteket, hanem offshore cégeket bíztak meg kizárólagos joggal az államkötvények értékesítésére, és a Rogán Antal vezette gazdasági bizottság engedélyezte nekik a kötvények forgalmazását.

Rogán milliárdos bizniszére most fény derülhet

A cégek között túlnyomó többségben vannak azok, amelyeket kifejezetten adóparadicsomnak nevezhető országokban jegyeztek be, így a tulajdonosi hátterük kideríthetetlen, ami a beszámoló szerint teljessé teszi a korrupciógyanút a konstrukcióval kapcsolatosan.

A kötvényeket diszkont áron adja el az állam a közvető cégeknek, így a névérték és a tényleges árfolyam közötti különbözet az értékesítő cégnél marad. Erre jön még rá kuncsaftonként a 45-60 ezer euró körüli jutalék, de hallani lehetett 70 ezer eurós közvetítési díjról is, hiszen a jelenlegi szabályok alapján a közvetítő cégek maguk határozhatják meg a jutalék mértékét, ami egy teljesen monopol piacon érthetetlen – írták.

A javaslattevők szerint eddig 205 milliárd forint folyt be az államkötvények eladásából a magyar államhoz, miközben sajtóbeszámolók alapján 50-60 milliárd forint bevételhez jutottak a javarészt offshore hátterű közvetítő cégek, ami több mint 25 százalékos összesített jutalékszintet jelent.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Tonyó lassan de szorul a hurok a nyakadon, ne félj szarzsák lógni fogsz...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
@Butautáló: Ne törd a fejed. Elég, ha csak szimplán örülünk a helyzetnek.
jancsipapa
@prime777: Egyetértek .Soha még parlamenti vizsgálóbizottság eredményt nem mutatott fel .Hogy lehetne akkor bármiféle következmény ? Ócska ,hazug műsor az egész ...
libellle
@Toby: Na besorakoztál a "költök " közé? Nagyon jó és nagyon jót nevettem
libellle
@Butautáló: Hahahaha pont azert nincs itt és nem osztja azt ami nincs neki
papa.49
@prime777: Az ötvenes évek közepétől nem kell jobban elvakított nép, akkor divat volt a szomszéd, a munkatárs feljelentése pitiáner előnyök miatt, mégis mikor betelt a pohár soha nem látott tömegek indultak el együtt, és azt se feledd, hogy a fekete leves még eztán jön, hamarosan lesz olyan kb. 2 millió ember aki már csak a nyomorúságát veszítheti, mert már minden egyebet elveszített!!!Akkor fog elindulni a tömeg!!!
Desischado
@papa.49: Egyetértek. Legalább is ezt akarom hinni. Hogy előbb utóbb elege lesz az embereknek. Amikor már nem lesz mit veszíteniük, vagy túl sokat veszítettek. Nem csoda csapat ez, le lehet őket is váltani. Egyszer minden rezsimnek meg kell dőlnie. És ha most nem marad abba a tiltakozás, zsinórban lesznek sztrájkok és tüntetések, ha az emberek megértik, hogy el lehet őket zavarni, és ha lesz egy szakértői kormány, - én máris tudnék embereket rá, - akkor egyre többen fognak csatlakozni, és orbánéknak annyi!

Ha létre is jönne a bizottság, akkor sem lenne eredménye, mert a fidesz és a jobbik többségben lenne. Ezek meg elkaszálnának mindent. De azért reménykedjünk, hogy tonyónak is vége lesz már egyszer!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.