A Fővárosi Törvényszék bírója szerint a Nemzeti Választási Iroda tábláit megrongáló civil aktivista tette túlmutatott az Alaptörvényben foglalt véleménynyilvánítás szabadságán – írta a Fővárosi Törvényszék kedden délután az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A bíróság kedden Gulyás Mártont garázdaság vétségében bűnösnek találta, első fokon egy évre próbára bocsátotta, valamint kötelezte az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére. Gulyás Márton videója a tárgyalásról.

Elemzők szerint a történet nem ér itt véget, és Gulyás ügye az Emberi Jogok Európai Bíróságán folytatódhat.

Az 1956-os intézet kutatóját, Szegő Ivánt idézzük: 

Minthogy a fasiszta rendszerekhez a demokratikus politikai jogok erőszakos akadályozása kell, érthető, hogy ha ez ellen tiltakozik valaki, azt el kell ítélni az illiberális rendszerben. Gulyás Márton lehet a rendszerváltás óta az első magyar politikai fogoly – vagyis egy olyan tettéért ítélik el, amely a demokratikus állam alapeszméjét védő cselekedet volt. Ilyen szempontból egyáltalán nem elítélendő a cselekménye, hiszen nem a társadalomra veszélyes, hanem azokra, akik a demokratikus államot bontják le. Ezt az ügyet Magyarországon aligha fogják lezárni – ez valódi emberi jogi és strasbourgi kérdés!

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nezelodo
Most még a bíróság mögé bújnak a vigyorgó kopaszok megbízói! Remélem, eljön az idő, amikor előttük állnak.
Toby
@nezelodo: Ehezz nyalogány bíró is kellett !
Toby
Erősen szubjektív annak megítélése, hogy milyen cselekmény "alkalmas" a megbotránkozás keltésére és ezt az "alkalmaságot" a bíró állapítja, vagy nem állapítja meg !
Szokásos magyar gumi jogi norma, ezt bármilye olyan cselekményre rá lehet húzni, akár közterületen, akár magánlakásban, amelyre egyéb más törvényhely nem lenne ráhúzható !
nezelodo
@Toby: Miért, az nem megbotránkoztató, hogy a miniszterelnökünk nem érzi minden itthon élő magyar m.elnökének magát, és kirekesztő gyalázkodó módon beszél egy általa nemzetegyesítőnek tartott nemzeti ünnepen a neki nem tetsző, vagy az őt bírálókról? Ilyent csak az ország sötét korszakában engedtek meg maguknak a nem éppen demokrata vezetők!
Toby
@nezelodo: Fehér testvérem bizony jól beszélt ! Uff !
coni
A büntetés mértéke éppen arányos a Juhász elleni vagyonvizsgálat abszurdításával. Még kér a nép?
vukkocska
Azt mondta a bíró, hogy nem kell megvalósulni a garázdaság tényállási elemeinek, elég, ha a lehetőség meg volt rá, hogy valaki megbotránkozzon, vagy riadalmat keltsen benne. El kéne olvasnia a bíró úrnak, mit is ír a Btk a garázdaságról, és nem mondana ilyen baromságokat. Azt is meg kellene tanulnia, hogy mikor befejezett egy bűncselekmény. Persze, itt nem arról szólt az egész, hogy mit követett el Gulyás Márton, hanem arról, hogy a hatalom seggét ki kell nyalni. De hát mint tudjuk, tovább megy az EU bíróságához az ügy. Megint lesz egy óriási nagy pofon ennek az elmebeteg igazságszolgáltatásnak, ami nálunk van. Persze, tisztelet annak a néhány bírónak, aki kizárólag szakmai szempontok alapján ítél meg ügyeket.
Bercifiu
Tisztelt Bíró! Ön esküt tett az objektív igazság szolgáltatás mellett. Mit ér az esküje. Remélem a családja elfordult öntől, s a kamrában ebédel.
percsi
Egy-két év és a főtéren lefejezik a pórnépet! Igazságszolgáltatás??? Majd fentről megmondják, kinek van igaza! Ne hagyd magad Márton

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.