Galló Istvánné azt mondta: a PSZ olyan polgári engedetlenségre, amelynek jogkövetkezménye lehet, nem biztathatja a pedagógusokat, minden munkavállaló egyéni döntése, hogy részt vesz-e benne. Ugyanakkor a szabad véleménynyilvánításra vonatkozó álláspontjukat fenntartják, és a sztrájk megszervezéséről sem mondtak le, ha nem sikerül megállapodni – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva közölte, ha egy pedagógus nem tart meg egy órát, annak lehet végső esetben olyan következménye, hogy felmondanak neki.

Hangsúlyozta: a szakszervezetek nagyon fontosnak tartják minden szervezetnek és magánszemélynek az oktatás ügyéért tett megmozdulását. A szakszervezetek és a szakmai szervezetek céljainak megvalósítása érdekében akcióik nagy segítséget jelentenek, erősítik az üzenetet, hogy változásra van szükség a közoktatásban.

A PSZ elnöke elmondta: hétfőn egyeztettek a Tanítanék mozgalom egyik képviselőjével, Pukli Istvánnal. Azt javasolták, hogy a pedagógusok március 30-án délután 4 óra után fejezzék ki véleményüket az iskolák épülete előtt, ez azonban nem sztrájkfelhívás volt. A mozgalom nem fogadta el javaslatukat, és várhatóan polgári engedetlenséget hirdet aznap reggelre, egy óra időtartamra. Ezt tudomásul veszik, és visszavonják javaslatukat – közölte a szakszervezeti vezető.

Galló Istvánné kérdésre válaszolva kijelentette: a kormány semmilyen pressziót nem gyakorolt rájuk, hogy határolódjanak el a civil szerveződésektől. Azt ugyanakkor jelezte: záros határidőn belül lezárják a tárgyalásokat, vagy így, vagy úgy. Abban érdekeltek, hogy szülessen megállapodás, de csak olyat tudnak elfogadni, amely a pedagógusok és a gyerekek érdekét szolgálja.

Az érdekvédő elmondta: a sztrájkbizottság 25 pontos követeléséről folytatott tárgyalásokon szó volt a a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszüntetéséről is. Nem tudják, "miért szaladtak előre" , de a bejelentés nagyon jól hangzott – közölte, hozzátéve: a problémákat maga a Klik testesíti meg.

A PSZ elnöke kiemelte: a hír nem jó, nem egy Klik lesz, hanem nagyon sok kis Klik, de az állami fenntartás nem szűnik meg, és továbbra sem látják az intézmények szervezeti és szakmai önállóságának biztosítását, a várható jogosítványokat. Az intézmények továbbra is ebben a rendszerben működnének, a keretgazdálkodás szabályai szerint. A munkaviszony létesítését és megszüntetését kivéve a munkáltatói és gazdálkodási jogukat az intézmények a tervek szerint visszakaphatják. Ugyanakkor a fenntartótól továbbra sem válik el az intézmény, ami a működtetés legnagyobb problémája – jegyezte meg.

Kardinális kérdésnek nevezte a tanulók terhelésének csökkentését, a nemzeti alaptanterv átdolgozását. Hangsúlyozta, jogszabályokban kell garanciát adni arra, hogy az ígéreteket be is tartják.

A pedagógusok munkaterheléséről Galló Istvánné azt mondta: a kötelező 22 óra visszaállításához ragaszkodnak, de ez kemény csata, mert a kormány nem támogatja. A 32 órás kötelező munkaidőt ugyanakkor valószínűleg megszüntetik majd – jelezte, hozzátéve: van pozitív elmozdulás, a kormány szándéka megvan a változtatásra, de az irány nem mindegy.

Kitért arra is, hogy nagyon türelmetlenek a pedagógusok, sokan úgy érzik, a kormány időt húz. A kerekasztalt munkabizottságnak tekintik, de megállapodás csak a sztrájkbizottságban lehet – közölte.

Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke kiemelte: a szakképzés speciális kérdéseit törvényben kell rögzíteni, erről tárgyaltak és megállapodtak a nemzetgazdasági tárcával. Megjegyezte: a sztrájkbizottsági követeléseken túl 17 pontról egyeztetnek a szaktárcával.

Hajnal Gabriella, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke szerint a civil szervezetek és a szakszervezetek céljai megegyeznek, az oktatást újjá kell szervezni, új alapokra kell helyezni. Nagyon alaposan ki kell dolgozni a tananyag csökkentését, nem szabad elkapkodni. Olyan csökkentésre van szükség, ami a tanulók terheit hosszú távon csökkenti, de a tudást növeli – mondta.

Kitért az érettségi szabályaira, és jelezte, szó volt a tervezett jövő évi változtatásokról, majd példaként említette a történelem tárgyat, de konkrétumokat még nem mondott. Szólt arról: a tanulási és magatartászavarral küzdő gyerekeknél is kitolhatják a tankötelezettségi korhatárt.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Hellcat
Ha feldabarolom a szart sok kis darabra attól még szar lesz.
magyarbakancs
@Szeparepa2: "90%-a agyhalott idióta birka,"
na meg vak.
nem lát a narancs hályogtól.
Desischado
Nem tárgyalni kell ezekkel, mert úgysem változtatnak, csak az időhúzásra játszanak! Keményen kell intézkedni és azonnal! Ez a banda csak az erőből ért! Hajrá, pedagógusok!
coni
Csalódtam Gallónéban. Hogy mondhat ilyet, hogy munkaidő után tagadják meg a munkát?
Pontosan tudja hogy több tíz vagy százezer embert nem rughatnak ki, az egyórás munkabeszüntetés csak figyelmeztetés lenne anélkül hogy jelentős népgazdasági kárt okozna.
Csak azt jelezné, hogy sokan vannak és nem félnek (nem hülyék), semmi többet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.