Felgyorsíthatja a vidék elnéptelenedését a CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény), mert sokan arra használják majd azt, hogy egy kistelepülésről egy nagyobba költözzenek – mondta Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika (LMP) önkormányzati szakszóvivője szombaton az MTI-nek.

A szóvivő szerint a csok nem fog segíteni a "leszakadó" kistelepüléseken, sőt tovább nőhetnek a területi különbségek.

Hozzátette: az eddigi tapasztalatok szerint az igénylők harmada, fele budapesti vagy Pest megyei és ezeken kívül is szinte csak a jobb helyzetben lévő nagyvárosokból jelentkeztek a támogatásra.

A csok abban az esetben járulhatna hozzá az elvándorlás megállításához, ha összehangolnák a vidékfejlesztést, munkahelyteremtést és a közszolgáltatás javítását célzó intézkedésekkel – hangsúlyozta a politikus.

LMP: Kiürülnek a falvak a CSOK miatt

"Ma az adózók fele a létminimum alatt keres, így hiába vállalnának gyereket, nem engedhetik meg maguknak. Ezeken a családokon nem fog segíteni a csok, hiszen a legtöbbjük nem is mer bevállalni egy tízmilliós hitelt" – mondta Gerstmár Ferenc.

Az LMP szerint előbb fel kell számolni a "dolgozói szegénységet", csökkenteni kell az átlag alatt keresők foglalkoztatásának terheit, és be kell vezetni az "igazságos" többkulcsos adórendszert, a minimálbért pedig adómentessé kell tenni.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
Ezer sebből vérzik a csok, de a szakemberek éppenúgy hallgatnak, mint amikor 2001-ben a Fidesz kormány engedélyezte, hogy a lakásokra is deviza alapú hitelt lehessen felvenni (pontosabban nem zárta ki őket ebből, ahogy most végre megtette).
A népszerűség keresés közben az ellenzék se tiltakozik, meglehet már az ő soraikban sincs szakember.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Szókrakész
Csak tudnám a pontos számokat, hogy mit kaszál majd ezen az állam?

Mert tuti az lesz, hogy:
Felveteti a kölcsönt.
x ideig fizetik
Aztán csőd
Állam megment
Fillérekért valami Eltolcsy alapítvány megveszi
A volt tulaj meg visszabérelheti, és akkor már mint albérletet fizeti a törlesztést egy olyan házra, ami már nem is az övé.

Okos ez a fidesz, ha átverésről, lehúzásról van szó.
Yoda69
Attol tartok ebbol megint nagyon nagy szivattyu lesz. Csakugy mint a diakhitel, vagy a devizahitel. Amihez a fideSS nyul az szarra valik a kezukben, kiveve persze ha mutyirol van szo. Abban zsenialisak hogyan vandoroltassak a kozpenzt fideSSes bankszamlakra.
kamazuka
,,Az LMP szerint előbb fel kell számolni a "dolgozói szegénységet", csökkenteni kell az átlag alatt keresők foglalkoztatásának terheit, és be kell vezetni az "igazságos" többkulcsos adórendszert, a minimálbért pedig adómentessé kell tenni."

Gyerekek más ötlet nincs a tarsolyban?

Ez így, nagyon gyöngécskén hanzik!
világlátó
Városom két ingatlanfejlesztője megveszett a CSOK.-tól mindketten, csak a jó isten tudja miből szerzett forrásból felvásárol öreg házakat , lebontatja, majd társasházi lakásokra toborozza a CSOK - ra vállalkozókat.Mindig azt hittem, komoly , megfontolt emberek nem vállalnak fel ekkora felelőtlenséget. Tévedtem. A társasházi lakások már elkeltek, jóllehet még a régiek bontása zajlik. Persze nem sok ez a 25 - 30 CSOK - os igény, csak a futamidő sok.Meg a havi törlesztő részlet. No meg a három gyermek felnevelése, az állás megtartása, az egészség megőrzése.
papa.49
@világlátó: A lakosság nagy része már megszopta a devizahitellel, a ,,csok,, ra kakálnak legtöbben!!! ,,Akit az áram már megrázott, még a lapos elemtől is fél,,))))))))))
világlátó
@papa.49: Amígnincs megalapozott , értelmező magyarázat, megfontoltságra figyelmeztető országos propaganda, csak a CSOK és a NOK. addig erre mozdul a lakosság tehetősebb része.
Amíg a falvak önkörmányzatai nem találnak ki marasztaló, perspektívát nyitó megoldásokat és az állam nem segíti ezek közül a támogatásra alkalmasokat, addig elvándorolnak a fiatalok a falvakból. Különösen azok, akiknek a családja nem tudott ott szerezni néhány tíz, vagy száz hektárt. Akik nem ilyen szerencsések, semmi esélyük ott maradni, mert a nagygazdánál csak szezonális munkát kaphatnak, ha vállalják.Ez a vidékromboló folyamat már régóta tart. Pedig tudjuk, a vidék tartja el a városokat. Most éppen a német, holland, dán, belga vidék a multik , a plázák útján.A magyar vidék pedig mintha tehetetlen szemlélője lenne ennek, még akkor is, ha persze van magyar termék is az áruházakban, no meg a hungarikumok. De azért tudjuk, ez a szemfényvesztés része.Mi lesz a vége mindennek? Nem is merem vizionálni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.