Április 1-jére, péntekre hívta egyeztetésre a parlamenti frakciók vezetőit Pintér Sándor belügyminiszter az ország biztonsága érdekében szükséges lépésekről, a terrorizmus elleni intézkedésekről – közölte Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Jelezte, Pintér Sándor megjelölte azt az öt témakört is, amelyben a kormány a Belügyminisztériumra (BM) bízta a szükséges törvényjavaslatok kidolgozását.

A tervek között szerepel, hogy a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a megelőzés szempontjából kulcsfontosságú nyilvántartásokhoz a jövőben közvetlenül férjen hozzá. Továbbá tilthatóvá tennének olyan kommunikációs eszközöket, amelyeknél a titkosítás miatt a hatóság nem tud élni a törvényesen engedélyezett adatmegismerés jogával sem

– tájékoztatott Gulyás Gergely. A 444.hu hívta fel arra a figyelmet, hogy akiknek legújabb IOS-t vagy 5-ösnél újabb Androidot futtató okostelefonjuk van, azok pontosan ilyen eszköz birtokosai.

A tervezett törvénymódosításokkal azt is el akarják érni – folytatta Gulyás –, hogy terrorcselekmény bekövetkeztekor korlátozni lehessen a polgári adatforgalmazást – a mentésben részt vevők kommunikációjának biztosítása érdekében –, valamint a veszélyes áruk szállítását. Emellett bővítenék a rendőrség adatkezelési lehetőségét az államhatár- és létesítményőrzési feladatok ellátása során.

A fideszes politikus elmondta, a belügyminiszter azt kérte a frakcióvezetőktől, hogy a megjelölt témakörökben juttassák el javaslataikat a BM-nek szerda estig. Mivel több sarkalatos törvény módosításáról is szó van, a kormányoldal számít az ellenzéki pártok támogatására – tette hozzá. A törvényjavaslatokat április 4-i ülésén tárgyalja a kormány.

Gulyás Gergely megjegyezte, hogy az alaptörvény-módosítás kérdése nem a BM, hanem a Honvédelmi Minisztérium (HM) hatáskörébe tartozik, így az ahhoz szükséges egyeztetéseket a HM folytatja le.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese arról is beszélt, hogy a múlt héten a honvédelmi bizottság tárgysorozatba vett egy jobbikos törvénymódosítási javaslatot, ám az Országgyűlésben a Fidesz képviselőcsoportja nem fogja támogatni a napirendre vételét. A Jobbik előterjesztése arról szól – idézte –, hogy kormányhatározatban megállapított 1-es vagy 2-es fokozatú terrorfenyegetettség elrendelése után a honvédség fegyverhasználati joggal vehessen részt az államhatár őrzésének biztosításában, továbbá belföldi erőszakos cselekmények elhárításában.

"Ez a módosítás ebben a formában azért vet fel alkotmányos aggályokat, mert a Jobbik sem támogatta azt az alkotmánymódosítást, amely a honvédség alkalmazását egyértelműen lehetővé tette volna a kormány számára" – mondta Gulyás Gergely.

A képviselőt kérdezték az európai uniós források egy részének felfüggesztéséről szóló sajtóhírekről. Ezekkel kapcsolatban hangsúlyozta: a kormány maximálisan lekötötte a forrásokat, sőt túl is tervezte őket, így jó remény van arra, hogy még szabálytalanság feltárása esetén sem esik el egyetlen fillértől sem az ország.

Az államfő által a parlamentnek visszaküldött, a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvényjavaslatról Gulyás Gergely kérdésre közölte: érdemben igyekeztek figyelembe venni Áder János köztársasági elnök kritikáját, és a módosítások szerinte az aggályok jelentős részét megfelelően orvosolják. Az előterjesztésről szerdán szavazhat újra a Ház.

65 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Amennyiben megvalósul a "mobilhiszti" - mert típusra sehol nincs nyilvánartva, hogy kinek, milyen mobilja van, de ezen kívül minden adathot hozzáférnek simán - bluetooth-szal kell megoldani a hívásforgalmazást, mégpedig hanghívással és akkor nem látják a készüléket, csak a füleken lógó bluetooth-t !
Az ungarische SD beindult a totális ellenőrizhetőség felé, ezzel megelőlegezve minden magyar állampolgárnak,hogy potenciális veszélyforrás, a gengszterrezsimre nézve !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
pan
Anyádat tiltsátok be, ti rohadék softnáci rabló gazemberek!!!
Ne feszítsétek túl a húrt...
Újra írom, ne feszítsétek túl a húrt!
bretagne
Mi a franctól félnek ezek ennyire? Lassan már minket is beszüntetnének, nyilván sokat akadékoskodunk.
vukkocska
Akartam írni, de csak ennyi maradt belőle: elmebeteg barom bagázs.
felnőttem kissé
Na elkezdődik a beszolgáltatás, laptop, Tablet, mobill, okosóra, smart - Tv, stadionok, hangosítások, fekete fehér tv. is?.buszbérlet bankkártya (Hóvégére leüril mindig ) már csak nyüg. Kezdhetünk : antenna kristály hallgató föld ( Detektoros rádió , OA-1160 germánium diódával, Kenedy halálhirét 1963-ban ilyenen hallgattam. füstjeleket is le kell adni?Mert a szervnek nincsen ? Szergénység kezd előjönni
Bujkál a hold : irta Szilvási Lajos.Első része : Egyszer volt szerelem
Bercifiu
A terroristák nem telefonálnak, hanem személyesen beszélgetnek.
Nem üzengetnek egymásnak, hogy hol, mikor, kivel tárgyaljanak, ez nem a szilárd eszéhez van csinálva.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.