Fél 9 után nem sokkal mondta Lukács Zoltán az NVI épületében várakozó újságíróknak, hogy megvan a Kúria döntése, megváltoztatta az NVB döntését, és elkaszálta Erdősi Lászlóné kérdését.

A döntés meg is jelent a Kúria honlapján, Nyakó István népszavazási kérdését engedték át.

Az MSZP azt ígéri: nemsokára sajtótájékoztatót tartanak az ügyben.

A Kúria döntése:

A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság 16/2017. határozatát megváltoztatta, és az Erdösi Lászlóné által benyújtott kérdés hitelesítését megtagadta. A Kúria döntése meghozatalakor figyelembe vette, hogy az időbélyegzőnél Erdösi Lászlóné nem személyesen járt el, figyelembe vette, hogy a népszavazási kezdeményezés aláírással is igazolt átadásakor Erdösi Lászlóné másodikként nyújtotta be a kérdést, figyelembe vette továbbá a 2016. február 23-án az NVI előterében történt eseményeket. Ez utóbbi tekintetében a Kúria arra az álláspontra helyezkedett, hogy a meglévő bizonyítékok alapján is kétséget kizáróan megállapítható, hogy Erdösi Lászlóné időbélyegző szerinti elsőbbségét az NVI előterében tartózkodó csoport jogellenes magatartása biztosította, függetlenül attól, hogy Erdösi Lászlóné ebben a jogellenes magatartásban bármilyen módon közreműködött-e vagy sem.

A Kúria másik döntésben a Nemzeti Választási Bizottság 17/2017. határozatát változtatta meg, és hitelesítette a Nyakó István által benyújtott aláírásgyűjtő ívet, amely a következő kérdést tartalmazza: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?” A Kúria úgy ítélte meg, hogy a kérdés a választópolgári és a jogalkotó egyértelműség követelményének megfelel, nem ütközik az Alaptörvényben meghatározott tiltott tárgykörök egyikébe se.

A Kúria ezen döntése nyomán megszűnt a népszavazási eljárás akadálya: lehetőség nyílt a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi zárva tartásával kapcsolatos népszavazási ügyben aláírásgyűjtésre, ezért e tárgyban újabb kérdés nem nyújtható be.

Tehát az MSZP kezdheti gyűjteni az aláírásokat.

74 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Kutyuska
@leszúrt rittberger: Biztosak lehetünk benne, hogy megvan már a forgatókönyv, hogan hiúsítják meg a kezdeményezést. A fidesz ebben a legjobban teljesít.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nyanya001
Bréking majd kitalálnak valamit, hogy mégse lehessen népszavazást tartani !
Erdősinét is elkaszálhatná valaki ...
leszúrt rittberger
Ó, van még ezer lehetőség megakadályozni a szavazást, legvégső soron pedig kopaszokkal összeveretni mindenkit, aki nem jól szavaz...
Kutyuska
@leszúrt rittberger: Biztosak lehetünk benne, hogy megvan már a forgatókönyv, hogan hiúsítják meg a kezdeményezést. A fidesz ebben a legjobban teljesít.
Kutyuska
Egyébként meg az öregasszony próbálkozzon újra, ha annyira meggyőződésből ment az NVI-hez februárban. Ha annyira szeretne jó ügyet szolgálni (ahogy a kedves férje mondta), akkor ne adja fel, küzdjön a jó ügyért teljes mellbedobással.
Van még sok kopasz Kubatov ismeretségi körében.
Aki Én
A videó felvételeken tisztán látszó eseményeket néhány hét alatt megértették.
Nagyszerű érzés a nehézkesen induló, kissé még döcögős demokrácia éledésének részese lenni. Lesz mit mesélnem az unokáimnak.
kkalman
És még vissza van a 200 ezer aláírás hitelesítése, amit a választási iroda soha nem fog hitelesíteni. Csakhogy ne lehessen népszavazást tartani a boltzár ügyben.
magyarbakancs
Nem lesz népszavazás a nagyobb bérekért?
pride and prejudice
Most akik itt vészmadárkodnak, akarják a népszavazást vagy sem? Ha igen, akkor elég legyen már a jó magyar negatív hozzáállásból, tessék arra gondolni, hogy igenis lesz népszavazás, és újra vásárolhatunk majd vasárnaponként is. Ennyi :)
eugen4402
@pride and prejudice: Igazad van, sőt brávó... Nincs is jobb, mint a pozitív gondolkodás. Ne haragudj, de annak a bizalom az alapja, és hát azzal valahogy...
Aki Én
@pride and prejudice: Elég legyen máááár???
Azért ne tegyünk úgy, mintha a demokrácia bármi jele látszana. Pont az a baj, hogy ilyen eseteknek nincs semmi következményük.
Egyébként üdv a klubban!
pride and prejudice
@eugen4402: Itt most nem a bizalomról van szó, hanem a jogról, a Kúria jól döntött, itt már csak a tömegen múlik, mit akar. A sok lúd disznót győz esete most igazabb, mint bármikor. Egyszer végre mutassuk már meg, hogy milyen az, amikor a többség akar valamit. És negatívkodással negatív dolgokat vonzunk be, azt meg ugye nem akarjuk. :)
Hellcat
Örülök is meg nem is...most lehet szavazni ami fasza...viszont most majd verheti a mellét a fidesz, hogy ugyan kérem nem történt semmi a NVI nél mert átment az ellenzéki kérdés...pedig DE!
pride and prejudice
@Aki Én: De, tegyünk úgy, mintha hinnénk a demokráciában. És legalább mi viselkedjünk demokraták módjára. És a Kúria döntése után higgyünk abban, hogy jól alakulhat végre valami. Kezdetnek azért - lássuk be - nem rossz. :)
RonaGyuri
@Kutyuska: a derék maszopos fószer keményen, baromságokat összehordva elkezdte amortizálni az egészet!
RonaGyuri
@kkalman: nem kell butaságokkal pánikot kelteni, az aláírás hitelesítésnek jól bevált, megbízható és ellenőrizhető módszere van!
pride and prejudice
@Hellcat: Kérlek, ne süllyedjünk már le az ő kicsinyes szintjükre, és próbáljunk előrefelé nézni. Most magunkkal foglalkozzunk, ne a fidesszel, nem érnek ők annyit, hogy olyan sok energiát pazaroljunk rájuk. :)
pride and prejudice
@Kutyuska: Te most tulajdonképpen kinek drukkolsz??
Aki Én
@pride and prejudice: Sokáig hittünk a demokráciában, de pont az ilyen és milliónyi hasonló eset miatt már cseppet sem. Ez az egy egyértelmű eset nem fordítja vissza a dolgokat egy pillanat alatt. Ráadásul még ennek sincs vége. Nem vagyok különösebben naiv.
human
@pride and prejudice: A kommentjeid alapján az első benyomásom, hogy te csak csitítgatni jöttél ide. Azért szó nélkül nem fogjuk hagyni, hogy 1 évi orbánista gáncsoskodás után sikerült csak egy nyamvadt népszavazást kezdeményeznünk. Gyurcsány alatt a fidesz népszavazása mindennel együtt 6 hónap alatt lezajlott. Tudod az a sokat szidott emút nyócév.
Kutyuska
@pride and prejudice: Természetesen azt szeretném, hogy lehessen népszavazás, csak tudod 2016 óta történtek olyan dolgok, amiről azt gondoltam, ez már még sem történhet meg. De megtörtént, ezért az optimizmusom már nem a régi.
pride and prejudice
@human: Nézd, ha neked attól jobb, hogy amikor végre lenne minek örülni, akkor azt is elrontod a békétlenkedéssel, akkor tedd. Amúgy én örülni jöttem ide, de úgy látom, ti csak a rosszat látjátok meg ebben az egész történésben. Én nem vagyok hajlandó (eddig sem voltam) megadni magam, és teljesen belesüppedni a mocsárban. Bocsánat, örök optimista vagyok, mert azt gondolom, az élethez kell egy jókora adag optimizmus meg humorérzék, másképp nehéz lenne a mindennapokat megélni/átélni/túlélni. Most ehhez jött egy örömhír, méxép, hogy kapva kapok rajta, és arra biztatok mindenkit, hogy örüljön, és tegyen meg mindent az ügy sikeréért. Lehet keseregni, csak azzal nem leszünk előrébb.
pride and prejudice
@Aki Én: Persze, hogy nem fordítja vissza egy pillanat alatt, még kettő alatt sem, de most nem is ez a lényeg. Nekik kedvezel, ha azt látják, hogy el tudják bizonytalanítani az embereket, hogy már nem tudnak lelkesedni semmiért. Ha viszont azt látják, hogy az emberek örülnek, fellelkesülnek és rohannak aláírni, akkor megérzik végre, hogy ha ugyanez a tömeg más ügyekben is megindul, akkor baj van. És hadd érezzék csak a veszélyt. Ám ha csak fanyalgókat látnak, akkor tudják, hogy lehet még taposni egyet ezen a népen! Azt ugye nem akarjuk? :)
human
@pride and prejudice: Olyan ez, mint a Titanikon optimistának lenni. Egy vicc csak neked:
pesszimista: - Ennél rosszabb már nem lehet!
optimista: - Ne add fel! Miért ne lehetne?
Aki Én
@pride and prejudice: Picit naiv lehetsz. Ezt a kormányt sosem érdekelte az emberek véleménye. Várd ki ezt a népszavazást, mert kicsi az esélye, hogy lesz egyáltalán.

Egyébként meg olyan hibátlanul írsz, hogy az már dicséretet érdemel.
Aki Én
@pride and prejudice: Jane Austen, vagy esetleg Keira Knightley rajongó vagy? Vagy valami más?
human
Első kör megvolt. Az aláírások bőven meglesznek. Ott bukhat a dolog, hogy a fidesz 50%-a emelte fel a kötelező részvételt ahhoz, hogy eredményesnek lehessen mondani a népszavazást. Ugyanez a fidesz 43%-al nyert 2/3-os többséget legutóbb!!! Ugye érzitek a kettős mércét? Előbbi esetben szigorítottak, utóbbi esetben könnyítettek.
Aki Én
@human: Meglesz az 50 %, mármint ha egyáltalán eljut odáig a dolog. Én kétlem.
human
@Aki Én: Hogy miért a részvétel miatt aggódom? 2008-ban egy a fidesz által igen jól felkorbácsolt hangulatban 50,5% részvételi arány volt. A vizitdíjról, tandíjról, kórházi napi díjról lehetett szavazni.
hu.wikipedia.org/wiki/2008-as_magyarorsz%C3%A1gi_n%C3%A9pszavaz%C3%A1s#H.C3.A1ziorvosok_.C3.A9s_a_vizitd.C3.ADj

Nagyon közel van az eredménytelenség határához. Pont ezért senkit nem lebeszélni, hanem pont rábeszélni fogok a részvételre.
nemzeti_nyugdíjas
Na végre! Az a mocskos fidesz nem azt csinál amit akar. Már sokan unják a mocskosságukat. El kell takarítani a söpredéket.
pride and prejudice
@human: Figyelj, ha én ennyire nem hinnék abban, hogy a dolgok jól is alakulhatnak, akkor már rég nem itt keseregnék. De ahogy minden jónak, úgy minden rossznak is vége szakad egyszer. És én ebben sziklaszilárdan hiszek. Amiket leírsz, én is tudom, de ha az ember úgy próbál előrefelé menni, hogy közben folyton hátrafelé tekintget, akkor igen nagy az esélye, hogy nekimegy valaminek vagy megbotlik, és orra esik. Én az általad sorolt dolgokon már dühöngtem eleget, nem akarok folyton a múltban élni, előre nézek és haladni szeretnék. Az energiánk véges. Ha ezt a múlton való rágódásra, sehová sem vezető lamentálásra fecséreljük ahelyett, hogy összefognánk, és együttes erővel valami jót hoznánk létre, megmutatnánk, hogy "habár felül a gálya, s alul a víznek árja, azért a víz az úr", akkor nagyon nagy szívességet teszünk vele a kormánynak.
levarosbukta
Szerintem meg lesz a kétszázezer aláírás, de javaslom ne álljanak meg a kétszázezernél hanem addig gyűjtsék ameddig lehet, és ésszel csinálják hogy ne lehessen semmilyen módon belekötni.
pride and prejudice
@Aki Én: Optimista vagyok. És ez zsigerből jön, túlélési ösztön. Nincsenek illúzióim ezzel a kormánnyal kapcsolatban, nem hiszek abban, hogy megjavulnak, nem is ez az optimizmusom alapja. Egyszerűen muszáj hinnem abban, hogy jobb lesz a helyzet, különben ki is ugorhatnék az ablakon. És amennyi rajtam múlik, azt én bele is teszem a nagy közösbe. És ha ti is beleteszitek, akkor LESZ népszavazás, és újra nyitva lesznek a boltok vasárnap is. Ha nem hisztek egy ügy sikerében, hozzá se kezdjetek. Én csak azt mondom, hagyjuk most a kétségeket, olyan az, mint baromi nehéz csomagokat cipelni, nem halad tőle rendesen az ember. Ha letesszük, fel tudunk egyenesedni, megkönnyebbülünk, és minden energiánkat egy fontos dologra tudjuk fordítani. Ha minden mondat úgy szól, hogy jó, jó, DE, akkor megette a fene az egészet.
Toby
Nos, az NVB "nem akarjuk érteni a lényeget" vezetői még a helyükön vannak ?
Kisöpörni a p***ába azt a kócerájt !
verőce21
Elbukik ez a szavazás, ha lesz egyáltalán. Nem lesz 50%+1 szavazat.
Egyébként nem értem, hogy itt a nyuggerek miért drukkolnak a vasárnapi nyitvatartásnak? Nincs talán elég idejük a hét folyamán bevásárolni? Vagy csak simán ki akarják zsigerelni a gyerekeiket, unokáikat, az orrvérzésig tartó munkaidővel?
Olyan "dolgozzatok sokat, hogy legyen miből nyugdíjat folyósítani!" - magatartás ez.
human
@pride and prejudice: Legyünk optimisták, találjuk meg a jót a jelenben és bízzunk a jövőben. De felejteni és nem tanulni a múltból nagy hiba.
egyvandor
Ha valami jellemezheti Gorbán bandájának a működését, azt ez a kopaszokkal végrehajtatott akció tökéletesen megteszi. poltisztítópéter eltakarodásával minden fideszes ügynek ilyen egyszerű lenne a jogi megoldása.
egyvandor
@Kutyuska: "Biztosak lehetünk benne, hogy megvan már a forgatókönyv,..." Gorbán bandája (korrupció, adórendszer, privilégiumok, földeladások, EU-s pályázatok, mutyik ezrei, ... ) elég sokat szakít a közösből hogy erre a célra meglegyen a kellő számú jól fizetett apparátus.
human
@pride and prejudice: Egyébként ezzel a megfogom a gondot és magam mögött hagyom technikával van nagyon rossz tapasztalatom. Egy ismerősöm alkalmazta ezt velünk szemben mikor az adósságát kellett volna visszafizetni. Egyébként igazad van, működik és könnyebben lép előre az ember, ha megszabadul a nyomasztó tehertől.
KERKA
Röhejes, hogy egy országban arról dúl a vita, hogy a boltok nyitva, vagy zárva legyenek. Egyáltalán a kormány minek avatkozik bele az emberek életmódjába? Ne akarják eldönteni,hogy ki hogyan tölti el a hétvégéjét. Amelyik bótos nyitva akar lenni, az legyen nyitva.

Van olyan kereskedő aki már meg is találta a kiskaput, hogyan lehet nyitva az üzlete. Az alkalmazottaival megegyezett abban, hogy résztulajdonosok lettek a boltban. Aki ezt nem vállalta föl, annak fölmondott. Na, van akinek így forog az agya:))
kkalman
@RonaGyuri: ma, 11:23 Biztos, amit írsz? Én kételkedek már mindenben ami valahogy köthető a Fideszhez. Mindaz mellett népszavazás párti vagyok, és legyen meg végre a nép akarata, a boltok meg vasárnap is nyitva!
pride and prejudice
@human: Igazad van, a múltból tanulni kell. Csak nem szabad benne ragadni, mert azzal csak önmagunkat büntetjük.
pride and prejudice
@human: Ez természetesen nem az a kategória, amit én mondtam, ez szimpla aljasság. Az adott szó be nem tartása, a vállalt kötelezettség nem teljesítése köszönőviszonyban sincs a becsülettel, a tisztességgel. Az ilyesmi nekem rangon aluli, és hidd el, hogy a sors más formában elveszi tőle is. Tudod, van az a mondás, hogy ebül szerzett jószág ebül is vész el. Nagyon igaz. És ez igaz nagyban is, mondjuk a kormányra. És ez ismét szent meggyőződésem, és nem holmi naivitás.
papa.49
Szerintem is korai még az öröm, várjunk kicsit mert ezt a békát a csutifélkegyelmű nem könnyen nyeli le!!!
pride and prejudice
@verőce21: Áruld már el, miből tudod megállapítani, hogy ki itt a nyugger! " Vagy csak simán ki akarják zsigerelni a gyerekeiket, unokáikat, az orrvérzésig tartó munkaidővel?" Na, ennél nagyobb butaságot nem gyakran látni. Valami nagyon ütőset akartál mondani, de nem jött össze. Bizonyára hallottál már olyanról, hogy munkaidő. Na, annak semmi köze az orrvérzéshez, azt rendeletben szabályozzák. Mellesleg vannak egyéb munkák, ahol nem olyan szigorúan szabályozott a munkaidő, mint a kereskedelemben, ahol mondjuk isten nevében lehet tovább bennmaradni, hogy kész legyen a munka, vagy netán hazavinni, és otthon folytatni. De semmi gond, te majd nemmel szavazol. De azért pezsgőt még ne bonts, nagy tételben ne fogadj a vasárnapi zárva tartásra.
verőce21
@pride and prejudice: (20:40) Jól van.
satan
(magyarbakancs
Nem lesz népszavazás a nagyobb bérekért? )
Az nem számít a sok idiótának.
satan
@pride and prejudice: Fel van bontva a pezsgő, el húzhatok a 5-6% -kal végre. Ez ám a szocialista életérzés. Azt sem tudják milyen rendezvényen vannak.
satan
600-700 ezer ember le van sz@rva, a szocialistáknak, 100%nincs is annyi szavazójuk. Ja és remélem eladják az ingó és ingatlan vagyonukat és abból fizetik a szavazás költségeit.
satan
@pride and prejudice: Milyen jogod van olvas már utána?
satan
@human: 600ezer nem szavazat plusz a vérfarkas fideszesek és bukót Nyakó műsorszáma. Minimálbér emelése kicsit fontosabb dolog lenne, stadion építés le állítása, kórházak fejlesztése ...stb...
JAJMÁR
@satan: "el húzhatok a 5-6% -kal végre" - miért vártál eddig? Persze el... elhúzhatsz, megengedem neked :)
Desischado
Én is csak reménykedni tudok, hogy lesz népszavazás. Nagyon fontos lenne, hogy az emberek lássák, hogy igenis, nem minden lehet úgy, ahogy a fidesz akarja. Ez óriási lökést adna, és ha az emberek látják az eredményt, felbátorodnak, és beindulhat a dominó effektus! Adná az ég! Egyébként kiváncsi vagyok, mit talált ki a maffia banda, mert ezt a békát nem nyelik le jószántukból!
pride and prejudice
@satan: Szerintem meg te nem tudod, mi a téma. Itt most nem a minimálbér, egészségügy stb. a téma, se nem a stadionépítés. Ahhoz is lenne pár szavunk, de most egészen másról van szó. Nem ártana gondolkodni, mielőtt beleszólsz a társalgásba. Azt gondolom, neked kéne utánaolvasnod néhány dolognak.
pride and prejudice
@Desischado: Nem muszáj lenyelniük. Nekünk is sok dolog nem megy le a torkunkon, időnként fel-felböffen, majd megismerik ők is ezt az érzést.
Toby
@verőce21: Úgy tűnik, nálatok nincs nyugger a családban, hogy ennyire primitív megállapítás hagyja el másra alkalmas szádat/kezedet !
Különben tudnád, hogy egyedül a munkahely hiánya az, amelyik nem teszi elsődlegessé a napi rohanást, a távolság, az utazás, a sorbanállás a hivatalokba futkározás ( ahová nem kell feltétlenül a személyes megjelenés a család többi tagja részéről ) nem változik, továbbá az akciós újságok átnyálazása, mikor, hol, mi olcsóbb, mert annyira, de annyira jó a nyugdíj, hogy ihaj !
Az persze nem csoda, ha a mentalitásoddal egyedül tengődsz !
human
@Desischado: Ez az amit a fidesz nem fog hagyni. Ha a lakosság öntudatra ébred és rájön, hogy befolyásolni tudja a sorsát, akkor egyéb galádságra is képes lehet, mint egy népszavazás.
Aki Én
@pride and prejudice: Alapvetően igazad van a pozitív hozzáállást illetően, de vékony a mezsgye, ahonnan már ostobaság lenne a nagy hurrá optimizmus. Az optimista hozzáálláskor nem elfelejtendő a múlt, a tapasztalat. A fidesz esetében már inkább ostobaság hátradőlni, és azt mondani, hurrá lesz népszavazás, dönt a többség. Én inkább azt mondom, a fidesz esetében semmi nem az, aminek látszik. Amikor valaki milliószor átver, hazudik, kihasznál, annak nem nagyon hisz az ember. Aki mégis, az minimum naiv. Szóval azt mondom, most inkább realista aki nem kezd ünnepelni.
Aki Én
@verőce21: Ki mondta neked, hogy kötelező lesz vasárnap dolgozni?
Az ilyen egyszerű híreknél látni, mennyire nem is érted amihez hozzámakogsz.
verőce21
@Aki Én: Te mondod itt egyedül, hogy "kötelező lesz vasárnap dolgozni".
Az ilyen egyszerű kommentnél látni, mennyire nem is érted.
verőce21
@Toby: (07:16) Ajánlanám még a pirézeket, azok is mindig bejönnek.
pride and prejudice
@Aki Én: @Aki Én: Sok mindenben igazad van. Én viszont azt mondom, engem az utóbbi jó pár évben már nem tudtak átverni, mert alapból nem dőltem be nekik, én rájuk már nem számítok. Viszont ez most nem az ő jótéteményük, hanem minden fondorlatos mesterkedésük ellenére a Kúria a fejükre koppintott, és most egy kicsit rajtuk a világ szeme. Tudják ők, hogy ezt a csatát elvesztették. Mi viszont éljünk a lehetőséggel, és mutassuk meg, hogy közösen mire vagyunk képesek. Ajánlom az alábbi kis történetet a kétkedőknek, pesszimistáknak:
www.asztralfeny.hu/maimese/maimese.php?meseid=20
satan
@pride and prejudice: Bővebben "nem vagy törvény alkotó". Vasárnapi nyitva tartás mit old meg a Te életedbe? Bevezethetnék a 7 napos munka hetet az egész országba. Nonstop munka 365 nap/ év.
satan
@JAJMÁR: mszp -ét már nem jegyzik, fidesz is csak azért van mert nincs más...
JAJMÁR
@satan: Kik a "jegyzők"? Nagyon rosszul dolgoznak.
JAJMÁR
Éppen most adtak be - sokadszorra - egy népszavazási kezdeményezést a vasárnapi boltzárral kapcsolatban. Nem olvastad el a cikket, amihez írsz?
Az igaz - a látást illetően - a kopaszok többen voltak, jobban is látszottak, mint a Nyakó!
satan
@JAJMÁR: Komolyabb dologgal nem foglalkoznak, mert széthulltak mint őszi szélben a fa levél.
JAJMÁR
@satan: Ez igaz, foglalkozhatnának már komolyabban is a .. kormányváltással? Ha nem is az mszp, de legalább a demokratikus ellenzék. Ebben egyetértünk.
(A falevél egyébként egy szó, különírva mást jelent. Pl: fából készült levél, azt pedig nehezebben kapja fel az őszi szél :) )
satan
@JAJMÁR: Ferit sem engedném semmi közelébe sem. Jobbik tud nyerni, ha meg duplázza a minimálbért. Az egy betartható választási ígéret.
satan
@JAJMÁR: Mesterházy Attila is inkább hagyta a francba. Ő érte kár.
Fradigege
Addig bírkóztak a szarral, hogy teljesen szarosak lettek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.