Közérdekű adattal való visszaélés gyanúja miatt nyomoznak a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pallas Athéné-alapítványokkal összefüggésben – írja a Világgazdaság.

A jegybanki alapítványok miatt azt követően indult nyomozás, hogy a fideszes Tényi István két esettel kapcsolatban bejelentést tett ismeretlen elkövető ellen január 23-án az V. és a XIII. kerületi ügyészségen.

Az egyik a vg.hu cikke, amely arról szólt, hogy ugyan munkatársuk december 8-án jogerősen megnyerte az alapítványokkal szemben a közérdekű információkért indított pert, a kért adatokat másfél hónappal később sem kapta meg.

A másik ügyben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Közgazdaság-tudományi Bizottsága többek között azt kifogásolta, hogy

„a több százmilliárdnyi közpénzzel kistafírozott MNB-s alapítványok úgy okoznak károkat a felsőoktatási intézményrendszernek, hogy teljesen átláthatatlanul és ellenőrizhetetlenül működnek”.

A VG újságírójának az alapítványok február 10-én kiadták a közérdekű adatokat, ennek jogszerűségét a Kúria megerősítette. Az MTA elnöke nem akart foglalkozni a bizottság állásfoglalásával, honlapjáról eltávolították a hivatkozott dokumentumot, ezért az MNB eltekintett a további jogi lépésektől.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Polt ledumálta már ez eltolcsyval ebéd közben...nem kell aggódni.
nemkati
Amikor a kormány( és csatolt szervei) kötelezően nyilvánosságra hozandó adatokat eltitkol, pereskedés után is csak részben, vagy néha egészében továbbra is eltitkolja azokat, akkor nem lehet másra gondolni, hogy az a tevékenység, amit titkolnak, vagy törvénytelen, vagy erkölcstelen. De maga az adatoknak a nyilvánosságtól való elzárása mindenképpen törvénytelen. Vagyis a kormány törvénytelenül működik.
És lehet cáfolni, ha van mivel.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.