Le kellett állítani a betegfelvételt, sem leleteket, sem recepteket nem tudtak írni a veszprémi Csolnoki Ferenc kórházban – írja a veszpremkukac.hu.

Az intézmény teljes informatikai rendszere összeomlott, miután e-mailben vírust küldtek a kórháznak. Az orvosigazgató szerint a sürgős eseteket el tudták látni, és a betegek adatai sem kerültek ki.

Dr. Dávid Gyula, a veszprémi Csolnoky kórház orvos-igazgatója elmondta, az intézmény alapműködését fenn tudták tartani, de leleteket nem írtak, ezért az előjegyzett, tervezett ellátást leállították. A vírusos gépek tisztítását követően a hétvégén visszaállítják a szolgáltatásokat. Az időponttal rendelkező betegek most elmaradt ellátását a járóbeteg-ellátó egységekben pótolják a jövő hét elején, hétfőn, kedden és szerdán. A sürgősségi osztály működése zavartalan.

A betegekhez kapcsolt adatok nem voltak veszélyben, azokat ugyanis egy kifejezetten erre a célra készült szoftver tárolja, a vírus pedig a Windows rendszeren belül fertőz. 

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

GeoCravker
Ezt hiányolom a hírekből: "A rendszergazdát pedig azonnali hatállyal felfüggesztették A gépe konnektorból kihúzva, ő pedig a személyes cuccait a biztonsági őrtől veheti át. A kapun kívül. Miután feljelentették hivatali mulasztással elkövetett gondatlan károkozásért. "

Egy kórházi (illetve bármilyen nagyobb) rendszert meg lehet védeni zárt informatikai rendszerrel, DMZ vel, tűzfalakkal, önálló router-gépekkel, szegmentált hálózattal, és hasonlókkal.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lópicigáspár
Törném a kezét az összes víruskészítőnek, függetlenül attól, hogy most épp egy kórház esett áldozatul!
human
@GeoCravker: Ha van rá pénz! Azt is érdemes tudni, hogy a közszférában a rendszergazdák a szakmai minimálbért kapják alapból. Aki nagyobb tudású és meg lépni, az már máshol dolgozik.
justhpeter
Mert már a hazai vírusfertőzés sem jó, a kórház e-mailben rendelt külső vírust, amit azonnal visszaküldtek.
GeoCravker
@human: Nem pénz kérdése csupán. Van egy elvárható gondosság. Ahogy nem kell orvosi diploma ahhoz, hogy köteles legyél elsősegélyt nyújtani.
Egy tűzfalképességekre alkalmas linuxos router egy relatíve olcsó, szinte bontóból megvehető PC-ből megalkotható. A munka nagy részét a hálókártyák végzik. Nyilván nem kell rá erős grafikai program. csak a minimum. Épületi csomópontonként elég egy, és akkor nem kell bivalyerős szerve hozzá. A szerver "elé" is kell egy, és akkor a szerver tehermentesíthető. Az ügyfeles gépet,m ami a legjobban kitett a támadásoknak topológiailag 2 ilyen kütyű "közé" lehet tenni (DMZ). Aki egy ilyen rendszert legalább lerajzolni nem tud, és egy tűzfalscriptet nem képes megírni, azt egy emelt szintű OKJ-ról kivágják. Tudom, mert mérnöktanári és vizsgaelnöki papírokkal én vágom ki, ha peche van.
human
@GeoCravker: Találkoztam én már olyan rendszergazdával, aki azt mondta, hogy sorry, de ő csak a windows serverhez ért. Aki ért a linuxhoz is, az talán nem fog minimálbérért ott melózni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.