83 százalékkal több (szám szerint 6500) szakmunkás állást hirdettek meg az első negyedévben a cégek, mint az előző év azonos időszakában – derül ki a Profession.hu idei első jelentéséből. Egyre inkább beérik a pályakezdőkkel, angolul viszont továbbra sem árt tudni.

A második legnépszerűbb álláshirdetési kategória a cég közélse szerint az értékesítés, kereskedelem volt, ami a meghirdetett állások 9,8 százalékát jelentette, ezt követte a gyártás, termelés, majd a fizikai, segéd, betanított munka kategóriában feladott hirdetések száma.

Mindenki irodai munkát akar

Az álláskeresők száma az oldalon 6 százalékkal nőtt 2015 első negyedévéhez képest és 13 százalékkal több életrajz érhető el a Profession adatbázisában. A legtöbb álláskereső (17,4 százalék) adminisztratív, irodai munkát végezne szívesen, 14,8 százalékuk pedig az értékesítés, kereskedelem iránt érdeklődik, viszont az ebbe a kategóriába feltöltött hirdetések száma 12 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban. A szakmunka a regisztrálók között is népszerű, 46 százalékkal többen jelentkeznek ebbe a kategóriába, mint az előző év azonos időszakában, idén minden tizedik álláspályázatra történő jelentkezést ebbe a kategóriába töltöttek fel.

A főváros és Győr-Moson a legnépszerűbb

A jelentés szerint a legtöbb álláshirdetést a fővárosban, Pest megyében, valamint Győr-Moson-Sopron megyében töltik fel és az álláskeresők száma is ezekben a megyékben a legmagasabb.

A végzettséget tekintve közel fedi egymást a kereslet és a kínálat, ugyanis a hirdetések 31 százaléka főiskolai, 27 százaléka egyetemi, 26 százaléka pedig középiskolai végzettségű pályázót keres. Miközben az oldalon regisztrált álláskeresők közül legtöbben középiskolai végzettséggel rendelkeznek (38 százalék), őket a BA-diplomások (28 százalék) és az egyetemi végzettségűek követik (20 százalék).

A hirdetések 37 százaléka az 1-3 éves szakmai tapasztalattal rendelkező pályázókat, minden ötödik hirdetés pedig a 3-5 éves szakmai tapasztalattal rendelkező munkavállalókat célozza meg.

Inkább az angol kell, mint a német

Idén a hirdetések 23 százaléka nem ír elő előzetes munkatapasztalatot, ami az előző év azonos időszakához képest öt százalékkal magasabb érték. A jelentkezők szakmai tapasztalata nagyjából fedi ezeket az arányokat – ismertették.

Arról is beszámoltak, hogy a feltöltött hirdetések 44 százaléka ír elő valamilyen szintű angol nyelvtudást, miközben a német nyelvtudást csupán az álláshirdetések 11 százalékában szerepel.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Borda
Ha tömegével keresnék a szakmunkást, akkor nem lenne annyi közmunkás. Azért mert felvételt hírdet 10 cég 1-1 szakmunkási munkakörbe, ugyan már? Ez nagyon kormánypárti címkés.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
zöldszem
@Mézike: És még ha tudnád első ránézésre mit olvastam.-:))))))
Mézike
@zöldszem: Azt amit én. :-) De mivel hölgyek vagyunk... Húúú vagy háromszor elolvastam mire rájöttem mit akart.
zöldszem
@Mézike: Megnyugodtam! Már hajlottam rá, hogy nem melíroztattok ezek után...
De! Így hogy te is...
radios45
@sgyuri2003: Hozzánk közeli városban, a Henkel-nél ,megkeresik a nettó- 100ez,ft.ot, 1-2év munka után, viszont 3-4műszakba kell járni, és havonta 2xr, min.szombat-vasárnap is dolgozni kell.
A családra már nem is marad idő, de még mindig jobb mint a közmunka..
aremy
@radios45: és ez a tragédia hogy a dolgozó 80%-nak ilyen szeretni való munkahelye van.
Eladott Ország
kolozsvaros.com/2017/01/16/a-feheroroszok-meg-nem-akarnak-jonni/
Tavaly a kormány egyszerűbbé tette az ukrán, a szerb és a fehérorosz munkavállalók
tartózkodási és munkavállalási engedélyeinek adminisztrációját. Az volt a terv, hogy tömegével jönnek majd a szakmunkások és legalább részben megoldódik az egyre égetőbb munkaerőhiány. Ennek a döntésnek – mármint az ukránok, szerbek, fehéroroszok becsalogatási kísérletének – nem csinált túl nagy reklámot a kormány. Hülyén is vette volna ki magát, hogy miközben vért izzadva harcolunk mindenki ellen, aki be akar lépni az országba és pláne el akarja venni a magyarok munkáját, közben mégis szeretnénk, ha jönnének.
Nem a migránsokat hívjuk, ez egyértelmű. Például azért, mert nem is tudnak magyarul.
Szemben az ukránokkal, a fehéroroszokkal, szerbekkel, akik ugyan szintén nem tudnak
magyarul, de ez nem gond, mert nem is jönnek. Nem elég vonzó nekik a nettó 200­-250 ezer
forintos szakmunkásbér. Nem is értem, miért. Azt meg főleg nem értem (francokat nem), hogy a magyar szakembereknek miért nem felel meg ez a nagyvonalú fizetés. Merthogy fogják magukat, csomagolnak és mennek. Nem csak az építőiparból ( mely a pártok kifizető helye)– bár onnan is – hanem mindenhonnan. Ha valaki próbált mostanában vízvezetékszerelőt, villanyszerelőt, gázost (Mészáros Lölö sajnos ritkán ér rá), fodrászt, vagy bármilyen szolgáltatót találni, biztosan tapasztalta, hogy mennyire nem egyszerű.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.