Aláírásgyűjtést kezdeményez Székesfehérvár polgármestere azért, hogy a koronázási palástot – ha annak állapota ezt lehetővé teszi – a városban állítsák ki.

Cser-Palkovics András (Fidesz) péntek délelőtt egy Facebookra feltöltött videoüzenetében a városházán, a koronázási palástot ábrázoló festmény mellett azt mondta: szeretné, ha eredeti valójában lehetne a koronázási palástot Székesfehérváron megtekinteni.

Hangsúlyozta, hogy sokak álma válna valóra, ha az ereklyét nem Budapesten, hanem Székesfehérváron mutatnák be ideiglenesen vagy akár véglegesen, így azt kérte, hogy ha a palást szállítható állapotban van, "jöjjön haza" Székesfehérvárra, hiszen szövege is azt tanúsítja, hogy a városban van otthon.

Az önkormányzati kommunikációs központ később kiadott közleménye szerint a fideszes polgármester tavaly már megkereste a Magyar Nemzeti Múzeumot, ahol a palástot őrzik, és a szakemberek arról tájékoztatták, hogy jelenleg a palást fizikai állapota nem teszi lehetővé az ereklye kimozdítását anélkül, hogy az ne károsodna. A szakmai érveket a város vezetése tudomásul vette, hiszen nemzeti kincsünk megőrzését mindennél fontosabbnak tekintik – írták.

Cser-Palkovics András április 29-én a városi közgyűlés megerősítését is kéri az aláírásgyűjtéshez, amellyel a székesfehérváriak kifejezhetik szándékukat amellett, hogy a koronázási palást – amennyiben az állapota megengedi – "oda kerüljön, ahova majd ezer éve tartozik: Székesfehérvárra".

A koronázási palást közepén félkörben olvasható latin felirat magyarul azt jelenti: "ez a casula Szűz Máriának Fehérváron levő egyháza számára készült és adatott Krisztus megtestesülésének 1031. évében, a XIV. indikcióban, István király és Gizella királyné által".

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
Na b@szd meg, megint beszabadult egy troll, es mint az ilyenekre jellemzo, koszones helyett mindenkit kioktat...

dehat ez mar csak igy megyen fide$$nyikeknel...
karma1
@Mirabilis: Erosen megfontolando...:o)))
világlátó
@Mirabilis: A Buda vár története is érdekes Egyidőben épült a Krakkóban emelt várpalotával. / Wikipedia /Fantasztikus építmény. A háborús pusztítások sok mindent tönkretettek, de az épületek részben, vagy teljes egészében újra felépültek. Koncentrált tömege a magyar történelemnek falai, bástyái, épületei, palotái formájában.
Ha pedig ez így van, akkor annak is kellene maradnia. A történettudomány, a kultúrtörténet, a politikatudomány, a művészetek, benne az építőművészet, az képzőművészet, a zeneművészet, és sorolhatnám a kapcsolódó művészeti ágakat színtere, helye, méltó területe, ahová folyamatos látogatással el kellene juttatni az emberek sokaságát, mert évről évre más korok és művészeti ágak, kulturális események kerülnek megtervezésre, bemutatásra. A kedvezményes odautazás, a belépőjegyek, a szükséges szolgáltatásokkal együtt, kell hogy keresetté, élménygazdaggá tegye a várat és létesítményeit. Többet ér egy nap a várban egy átgondolt , a korosztályhoz igazított látogatással, mint egy néhány 45 perces történelemóra ledarálása.
Ha nem lenne az országgyűlés épülete ott és olyan, amilyen, talán támogatnám a miniszterelnökség oda költöztetését. De mert a parlamentünk nagyobb mint a szükséges, szebb mint bármikor is volt, mert a miniszterelnök szobája egykor a Nándorfehérvári teremként királyok, miniszterelnökök , államelnökök fogadóterme volt, nem érthető miért nem felel meg ennek a felcsúton nevelkedett embernek.Nem értek egyet a felköltözéssel.
A megtekintésre visszatérve. Volt pár éve egy folyóiratunk, a címe Várak, kastélyok, templomok./ történelmi és örökségvédelmi folyóiratként jelent meg.A Nemzeti Kulturális Alap már nem támogatja.Vajon miért nem??/ www.varlap.hu / Volt egy másik érdekes kiadvány is, " Magyarországi Várak " játékkártyán és látványtérképen./ Civertan Grafikai Studió által kiadott térkép /Csak jelezném, tanulóifjúságunk számára igen fontosnak találnám tavasztól késő őszig bejárni országunkat felkeresve történelmi színhelyeinket.
világlátó
@Mirabilis: Írtam Neked egy néhány gondolatot, de félrenyomtam valamit, így elveszett, de a lényeg az volt, hogy az a nép amelyik nem ismeri a saját történelmét, nem látja a mai élet összefüggéseit sem
Ezért kell szégyenkeznünk " nemzeti " szellemi alultápláltságunk miatt itthon és külfödiek előtt.Emlékezz csak a márc.15.-i ünnep utcán megkérdezettjeire, akik nem tudták miért is ünnep a márc.15.De bármely nevezetes dátumra kérdezhetünk, a történelmi homály kétségbeejtő.Ezért nem tudjuk hová tenni szabadságharcainkat, / vissza is él vele a mai politikai propaganda /, nem látják az Árpádházi királyaink korát, az azt követő állandó fenyegetettségünket délről és nyugatról, az uralkodó idegen királyok, a német római császárság totális kizsákmányolását évszázadokon át, ezért nem értik a mai Európa mozdulatait sem.Csak azt tudják amit az uralkodó média belesulykol a fejekbe.A történelméről tudatlan népnek nincsenek szellemi gyökerei, így a jelenről sem de ami még kétségbeejtőbb nincs jövőképe sem. Vezeti egy torz történelmi fotómontázs szerint egy torz történelmi tudatú érdekcsoport a semmibe.Persze egyszer ez is a magyar történelem része lesz, ha lesz egyáltalán magyar történelem oktatás .Mert minek is egy informatikusnak, egy CNC vezérlésű szerszámgépkezelőnek, vagy egy energetikusnak - ugye Parragh úr??
desiro
Na hülye gyerek én meg titeket, valamelyik halál táborba.
Kookas
biztos hogy a városban nem inkább felisútra. de az is nagy lesz az orbánra mint a korona.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.