A Magyar Posta 67,8 millió forintért akarta kiadni azokat a dokumentumokat, amelyeket Tóth Bertalan MSZP-s képviselő közérdekű adatigényléssel kért ki.

A 444 szerint azóta a Magyar Posta tulajdonában lévő Díjbeszedő Holding is hasonló levelet küldött Tóthnak, aki tőlük is kért adatokat – ők 7,5 millió forintot kérnek az adatokért.

A képviselő a parlament törvényalkotási bizottságának csütörtöki ülésén hozta fel a témát Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal elnöke előtt, és elmondta, hogy állampolgári jogai gyakorlásában korlátozza őt a posta, ha ennyi pénzt kér tőle közérdekű adatokért.

Péterfalvi azt válaszolta, hogy "nem lehet jelenleg Magyarországon pénzt kérni közérdekű adatokért. Legfeljebb az adathordozók költségét (papír, DVD-lemez, stb.) háríthatják át a kérelmezőre, de azt is csak az ÁFA nélkül, és ez se következik egyértelműen a mostani szabályozásból".

Az infótörvényben az áll, hogy az adatigénylésért kérhető költségeket külön törvényben kell szabályozni, de mivel nincs egyelőre ilyen törvény, pénzt sem lehet kérni.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Főlökött
Azért első körben Tóth Bertalannak nem az ombuds-manushoz kellett volna fordulni, hanem a Magyar Posta 67,8 millió forintjának részletezését kellett volna kérni, mivel igencsak túlszámlázással lehet ekkora összeget összehozni. Máris halmokban állnának a balhék, melyekre lehetne lépni, egyenként.
Utána pedig dvd-re kiírva kérni az adatokat és nagyvonalúan átutalni az erre felhasznált nyers dvd nettó árát :).
Ugyanígy eljárni a Díjbeszedő Holding-al és a 7,5 misijükkel is.
human
@Dr plágium: Tök mindegy mennyibe került nekik. Biztosítaniuk kell az adatok nyilvánosságát. Ha ez költséget jelent, azt építsék be a mindenkori költségek közé.
Dr plágium
@human: Ebben egyetértünk, különben is elektronikus úton kérte :)
Főlökött
@Dr plágium: Köszike, ezt nem olvastam! Így már tiszta, hogy megfutotta ezen kört. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.