Új alkotmányt, új köztársaságot akarunk – jelentette ki hétfőn Budapesten, a Magyar Köztársaság Kövénél tartott sajtótájékoztatón Hiller István, az MSZP alelnöke, aki szerint az alaptörvény "a Fidesz alkotmánya".

"Ez az alaptörvény az illiberális állam jogi alapvetése, egy olyan alapvetés, amelyik nem a demokráciát tartja szem előtt, hanem a miniszterelnök által kijelölt keretet, az illiberális államot" – fogalmazott a politikus.

Hozzátette, a jogszabály megbontotta a választásokon többséget szerzettek felelősségére és az ellenzék természetes felelősségére alapuló egyensúlyt, helyette kizárólagosságot hozott.

Hiller István jelezte: az utóbbit a Fidesz nem kérte a választóktól, és nem is jelezte a választások előtt, hogy ilyen, a magyar köztársasági hagyományokkal és a republikanizmus másfél évszázados hagyományával szakító alkotmányt kíván bevezetni.

A szocialista párti politikus közlése szerint az MSZP olyan alkotmányt akar, "ami valóban a nép alkotmánya, nem egyszerűen a többséget megszerző politikai elité", ez azonban nem jelenti a korábban hatályban volt dokumentum visszaállítását.

Mint mondta, a negyedik magyar köztársaság megteremtésére van szükség, és átmeneti állapotnak tekintik azt az időszakot, amikor alkotmány helyett alaptörvénye van Magyarországnak, és "demokratikus berendezkedés helyett a kormányzó többsége uralma zajlik".

Kovács László volt külügyminiszter, korábbi európai uniós biztos arról beszélt: ahogy a választókat, úgy az MSZP-t is meglepte, hogy a Fidesz a kétharmados parlamenti többség birtokában "előállt az alkotmány elvetésével és helyette egy alaptörvény megfogalmazásával".

Hozzátette: a dokumentum tartalma és megalkotásának módja nem volt meglepő Orbán Viktor 2009 őszi kötcsei beszéde után, amelyben már elhangzott a centrális erőtér gondolata, hangsúlyozva, az EU-tagállamok alkotmánya nem belügy, hiszen "annak igazodnia kell az unió közös értékrendjéhez; erről szól a tagság", aminek része a közös teherviselés és a szabályok tiszteletben tartása is.

A szocialista politikus szerint az alaptörvény tartalma nem az ország érdekeit, hanem "Orbán Viktor hatalmának a megerősítését, megszilárdítását, tartóssá tételét szolgálja".

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Ezt minden épeszű tudja, hogy az alaptörvény az gyakorlatilag egy fideszes pártalkotmány...nemhiába ez volt a legfontosabb nekik hatalomra kerülés után...akkora nagy kupac fos az egész, hogy nem is merték alkotmánynak nevezni.
justhpeter
@Hellcat: Valóban, ez csak egy egypárti tákolmány.
Toby
Ez a tákolmány valóban orbánc - a genyó ! - hatalomban tartását, bebetonozását célozza, megtömve lozungokkal !
Bár a bebetonozásnál tartanánk...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.