A Tanítanék mozgalom és a Magyar Szakképzési Társaság szerint folytatódik "a szakképzés szétverése" Magyarországon.

Szenes György, a Magyar Szakképzési Társaság elnöke csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatójukon kiemelte: először azt gondolták, csak a névtábla átfestését jelenti, hogy a szakközépiskolákat szakgimnáziumokká keresztelik át, de nemcsak erről van szó, hanem komoly tartalmi változtatásokról is.

Kifogásaik között említette, hogy nem állnak rendelkezésre a kerettantervek, bár szeptembertől már ezek szerint kellene tanulniuk a diákoknak.

Hozzátette, az sem világos, hogy a szakgimnáziumi tanulók pontosan milyen végzettséget szereznek majd. Annyi ismert, hogy mintegy 600 órával csökkentik a közismereti óraszámokat – mondta Szenes György, aki ezt teljesen elfogadhatatlannak nevezte. Kitért arra is, hogy a szakmai óraszámok növeléséről nincsenek információik, és azt sem tudni, ki fogja megtartani ezeket az órákat, hiszen már most is óriási szaktanárhiány van.

Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom képviseletében azt mondta, hogy a szakképzési rendszer átalakítását elhamarkodottan, érdemi egyeztetések nélkül kezdték meg. Szerinte ez óriási károkat okozhat és kényszerpályára viheti, zsákutcába terelheti a fiatalok életét.

Neubauer István, a Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért csoport képviselője arról beszélt, hogy folyamatos a bizonytalanság a szakközépiskolai érettségit illetően, közismereti képzés híján "szakbarbárképzés" lesz, s a továbbtanulást és a pályamódosítást is lehetetlenné teszik. Mi lesz, ha egy olyan tárgyból kell emelt szintű érettségit tennie a diáknak, amelyet egyáltalán nem tanult a négy év során? – tette fel a kérdést.

Törley Katalin kérdésre válaszolva közölte, hogy június 5-e, pedagógusnap és a tanév vége közötti időszakra ismét terveznek megmozdulást, ennek pontos helyszínéről, formájáról és időpontjáról jelenleg egyeztetnek.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nagy Mária
@kukac50: Pedagógusnap június első vasárnapja.
kukac50
Ha a mi városunkban lesz tüntetés akkor ott leszek.
Antibácsi
Mi van? Ezen az alapon mindenki tüntethetnek. összefoglalom a követeléseik lényegét: kevesebb munka, semmi elvárás, több pénz.
elmentek a francba! tessék tanítani. Mire kéne fizetésemelés? Bármi könnyítés. Az utsó években csak siralmas felmérések születtek a diákokról. Pedig az titeket, tanárokat minősít elsősorban.
+egy szűk réteg akar sztrájkolgatni- a többség TÁRGYALNI akar és dolgozni.
Hol vannak már a régi jó pedagógusok...:(
Antibácsi
A túlterhelt gyerekek szülei tananyagcsökkentést, a túlterhelt tanárok óraszámcsökkentést követelnek, a szülők együtt tüntetnek a tanárokkal ezekért a célokért vö. a sztrájk napján nem küldik a gyereket iskolába szolidaritást kifejezendő. Most hogy megvalósul már azért sírtok, hogy buták maradnak az emberek?
Amelyik hajónak nincs célja, annak egyik szél se jó. El kellene dönteni, hogy mit akartok. Alacsony óraszámot, tananyagcsökkentést és butább embereket, vagy okosságot, de ezért hajlandónak kellene lenni tanulni otthon is. Házifeladatot megoldani ilyenek.
Bringás
@Nagy Mária: Lehetne az írnom, hogy le se szarjan a többség a lázadást, de nem így van!
Nagy Mária
@Bringás: Ezt hogy érted? Mert antibácsi a rengeteg tudásával itt előtted rendesen leszarta.
Nekem már a kedvem elment tőle, hogy kétszásszor elmagyarázzam, miért ilyen az oktatás. Egyszerűbb antibácsinak is rugni még egyet az útbaeső tanárokba.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.