Az Orbán-kormány 5 hónapja sumákol és korábbi ígéreteivel ellentétben nem hajlandó döntést hozni a közmunkabérek 2016. évre vonatkozó emeléséről, mely késlekedéssel hónapról-hónapra mintegy 200 ezer közmunkás juttatását rövidíti meg – írja közleményében a Demokratikus Koalíció.

Mint írják: a korábbi években mindig már decemberben döntött a kormány a közmunkás bérek következő évi emeléséről. 2015. decemberében még azzal kecsegtette a Belügyminisztérium az érintetteket, hogy a közmunkabérek 2016-ban – a hivatalos inflációval és a nyugdíjemeléssel megegyezően fognak emelkedni.

Az Orbán-kormány azonban 5 hónapja halogatja a döntést a kérdésben, miközben ha a fideszes haveroknak kell újabb pénzcsapot kinyitni, akkor egy nap alatt képesek azt keresztülvinni a törvényhozáson. Ismerve ennek a kormánynak az antiszociális politikáját, a késlekedés egyetlen célja csak az idei közmunkabér-emelés elsumákolása lehet.

Több százezer közmunkásnak tartozik az Orbán-kormány

A Demokratikus Koalíció Sokak Magyarországa programjának alapvetése, hogy egyenlő munkáért egyenlő bér jár. Ennek alapján követeljük a kormánytól, hogy – ígéretét betartva – 2016. január 1-ig visszamenőleges hatállyal minimum az infláció mértékével emelje meg a közmunkabéreket. Másodsorban kezdeményezzük, hogy 2017. január 1-től induljon el egy felzárkóztató program, melynek során elkezdődik a közmunkabérek fokozatos felemelése a minimálbér szintjére – áll az ellenzéki párt közleményében.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Antibácsi
Ami jár, az jár- ki kell fizetni. Azt a felelős közszolgát aki elcseszte az ügymenetet- ki kell rúgni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
@Cicamama55: Nem találom jogtalannak a felvetésemet. És nyugodjon meg, nem hazudtam a jégcsákánnyal kapcsolatban. Én egész télen dolgoztam vele pár éve, meg is van az eredménye, sajnos.
Cicamama55
@Desischado: Félre értelmezte! A jogtalanságot én arra értettem, hogy ön írta, hogy "aki nem volt közmunkán ne irkáljon hülyeségeket". Erre válaszoltam, hogy kormánytagok sem voltunk, mégis bírálgatjuk itt őket eléggé, s hogy akkor ön szerint ezt jogtalanul tesszük?. E cikket felvezető képpel az életben sokat találkoztam, viszont jégcsákánnyal dolgozóval még soha. Nem tehetek róla, de ez az igazság.A közmunkások munkaszervezését bíráltam, amiről a fenti fénykép is árulkodik. Természetesen a 8 órában végzett hajtós munkákért őket is meg kell fizetni, bár erre sok esélyt nem látok ott , ahol az állandó melósok belét kihajtják, s minimál-, vagy közel minimálbérrel szúrják ki a szemüket, s még felelősség is van rajtuk.
evacica
Ja erre nincs pénz, bezzeg Orbán urizálására és játékszereire bőven van.Matolcsy is úgy költi a pénzünket mintha az övé lenne. De megérdemli ez a birka nép, már rég el kellet volna zavarni ezt a bandát!
silber13
@Antibácsi: Akkor jónéhány kormánytagot,meg a hozzájuk tartoző sleppet ki kellene rúgni!
Kutyuska
Soha nem fogom megérteni, hogy az a sok megalázott ember, aki közmunkásként kénytelen létezni miért nem lázad fel, miért nem fognak össze és állnak ki magukért. Tudom, az a válasz, hogy félnek, hogy elveszítik még ezt a kevés jövedelmüket is. Nem értek egyet ezzel, mert annyira kevés ez a pénz, hogy még nyomorogni és nehéz belőle. Tényleg nem értem, hogy mitől tartanak, mit veszíthetnek. Persze ahhoz, hogy eredményt érjenek el, nagyon sokuknak össze kellene fogni. Ebben pedig az ellenzéknek is lenne feladata, csak hogy ők sem törődnek ezekkel a szerencsétlen, kiszolgáltatott emberekkel.
Desischado
@Kutyuska: Akkor már ketten vagyunk, mert ezt én sem értem! Állítólag van "szakszervezet", vagy mi a csuda. Mindenkinek össze kellene fogni, de itt ez nem valósul meg, pedig ha minden réteg összefogna, el lehetne zavarni ezt a bandát!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.