Egyetlen migránssal szemben sem kellett rendőröknek intézkedniük Körmenden, a Rába-parti városban élők ugyanolyan biztonságot élvezhetnek, amilyet az ideiglenes befogadótábor megnyitása előtt – mondta Tiborcz János, Vas megye rendőrfőkapitánya kedden, a város polgármesterével és a bevándorlási hivatal illetékesével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A dandártábornok elmondta: huszonegy embert hallgattak meg magyar részről abban a szabálysértési eljárásban, amelyet a rendészeti szakközépiskola tornacsarnoka ablakának betörése ügyében indítottak, és az eddigiek teljes mértékben alátámasztották mindazt, ami a csütörtöki rendőrségi sajtótájékoztatón elhangzott.

A tanúk közül nem látta senki, hogy miként tört ki az ablak, és azt mondták, senki nem volt veszélyben. A sportcsarnok továbbra is használható, biztonságos a civilek számára is – közölte a főkapitány.

"Eddig sem voltak veszélyben, ezután pedig különösen nem lesznek veszélyben, mert azokban az időszakokban, amikor külsősök, civilek tartózkodnak az épületben, rendőrjárőr fog posztolni a csarnok bejáratánál és az épület kerítésnél" – mondta.

Tiborcz János szólt arról is, hogy a szabálysértési eljárás nem zárult le, a következő napokban a migránsok között próbálnak információkat gyűjteni a történtekről.

Utalt azonban arra: továbbra is elképzelhetőnek tartja, hogy az ablak véletlenül tört ki. Hozzátette: az egyik kézilabdás lány édesanyja azt mondta, hogy befelé menet láttak migránsokat, akik a tábor területén, az épület falának támaszkodva napoztak, és az ablak párkányán ültek.

Bebes István (Fidesz-KDNP), Körmend polgármestere a sajtótájékoztatón köszönetét fejezte ki a Belügyminisztériumnak azért a 24 millió forintos támogatásért, amelyet a város köztéri kamerarendszerének bővítésére nyújtanak. Elmondta, az újabb kamerák felszerelése már meg is kezdődött, először az ideiglenes befogadótábor környékén, majd a város szinte minden pontján jelennek meg újabb kamerák.

Bebes István ismét hangsúlyozta: a város polgármestereként tiltakozott az ellen, hogy Körmenden nyíljon ideiglenes befogadóállomás, de tudomásul kell venni, hogy a rendészeti szakközépiskola a Belügyminisztérium területe, a törvényeket pedig az önkormányzatnak is be kell tartania.

Miután a táborról szóló döntés megszületett, azon dolgoztak, hogy a működése minél kevésbé zavarja a körmendieket – mondta. Érthető, hogy ennek ellenére mégis vannak, akiket aggaszt a tábor léte, hiszen a település szeretne továbbra is nyugodt kisváros lenni, ugyanakkor a körmendiek fegyelmezetten és megértően viselkednek – emelte ki.

"Az itt élő emberek nem szeretik a felesleges feszültségeket" – mondta a polgármester a pénteken lezajlott, a Jobbik által szervezett demonstrációra és egyes, szerinte rémhírkeltő, alaptalan híresztelésekre utalva.

Bebes István azt mondta: a demonstráció nem a körmendiek érdekeit szolgálta, nem az ő véleményüket fejezte ki. A demonstrálók fele nem is körmendi, és voltak közöttük olyanok, akik megjelenésükkel, viselkedésükkel nyugtalanságot keltettek a városban – tette hozzá.

Sipos Anikó, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Nyugat-dunántúli Igazgatóságának vezetője elmondta: kedd reggel 202 menedékkérő volt a körmendi ideiglenes befogadó táborban, ellátásukról szociális munkások is gondoskodnak.

Az MTI tudósítójának kérdésére válaszolva Sipos Anikó elmondta: a május 2. óta Körmendre vitt migránsok közül 14-en távoztak ismeretlen helyre az egyébként nyitott táborból.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Ilyen is csak Lehetetlen landban van ! Senki bánott senkit, senki nem létott semmit, senki nem tud semmit, de a szabálysértési eljárás folyamatban van ! Mi a lószarnak ?
human
Ezek a mondatok már ismerősek valahonnan.
"Nem látják őket szívesen.
Annyi pénzt költenek arra, hogy itt tartsák őket. Mikor annyi másra lehetne költeni. De legalább külön tartják őket.
El kell menniük. Nem tudom, hogy hová, de el kell menniük.
Az emberek félelemben élnek."
www.port.hu/district_9/gallery_600104201/pls/me/media.print_media_gallery?i_area_id=6&i_object_id=104201&i_media_id=215817&currpic=215817&i_is_picture=1&i_is_video=1

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.