A kormány adócsomagja adócsökkentést hoz, mérsékli az adminisztratív terheket, támogatja a vállalkozásokat és fehéríti a gazdaságot – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára pénteken a parlamentben.

Az adótörvények módosításáról szóló javaslat általános vitáját megnyitó expozéjában Tállai András hangsúlyozta: a 2017. évi költségvetés megalapozását is szolgáló család- és vállalkozásbarát adócsomaggal a kormány a 2010-ben megkezdett munkát folytatja, azt a növekedésösztönző adórendszert erősíti, amely már évek óta segíti a családok boldogulását, szerepet vállal a munkahelyek megőrzésében és teremtésében, mérsékeli a kis- és középvállalkozások adóterheit, ösztönzi a vállalkozások fejlődését és javítja a beruházási kedvet.

Az államtitkár közlése szerint emellett folytatják a feketegazdaság elleni küzdelem érdekében hozott, nemzetközi szinten is elismert "újszerű megoldások" sorát, amelyek eredményeként látványosan javult az adóbeszedés hatékonysága és kiugróan növekedtek az adóbevételek.

Tállai szerint veszettül jól jár mindenki az új adócsomaggal

Az adócsomag szerint a baromfihús, a tojás és a friss tej általános forgalmi adója 5 százalékra mérséklődik, amivel együttesen nagyjából 35 milliárd forintról mond le jövőre az állam, míg az internetszolgáltatás és az éttermi étkezés áfájának 18 százalékra mérséklése 20 milliárd forintot jelent – ismertette Tállai András.

Hozzátette, egy nyugdíjas házaspárnál 15-20 ezer forintot, a nagycsaládosoknál 30-35 ezer forintot, míg egy kétgyermekes családnál a személyi jövedelemadó kedvezménnyel együtt 80-85 ezer forintot hagyhat jövőre a tervezett áfacsökkentés.

Az adminisztrációcsökkentésről szólva az államtitkár kiemelte: automatikus, pótlékmentes részletfizetést biztosítanak több mint félmillió embernek, akiknek nem kell majd fizetéskönnyítési adatlapokat töltögetni, hanem elég egy egyszerű kérelem, amelyet akár az ügyfélszolgálaton szóban is meg lehet tenni. Az egyszerűsítés a legfeljebb 200 ezer forinttal tartozó nem áfaalany magánszemélyek részére biztosít maximum 6 havi pótlékmentes részletet.

Emellett – folytatta – az adócsomag a családosok adminisztrációs terheit is csökkenti, így például a családi kedvezményt érvényesítőknek az adóelőleg-nyilatkozatot nem kell majd a házastárs vagy szülő munkáltatójával is aláíratni és lepecsételtetni.

Tállai András az adócsomag egyik leghangsúlyosabb vállalkozásbarát elemének nevezte a munkaerő-mobilitás elősegítése érdekében kidolgozott intézkedéssorozatot, amelynek értelmében a munkába járás adómentes költségtérítése 9 forint/kilométerről 15-re emelkedik. A társasági adóban is kedvezményes megítélés alá esnek a munkásszállás kialakításának és fenntartásának a kiadásai – tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte az egyéni vállalkozók, valamint a kis- és középvállalkozások beruházását ösztönző személyi jövedelemadó és társasági adókedvezmények módosítását, amelynek eredményeképpen 2017-től megszűnnek a kedvezmények érvényesítésére vonatkozó értékhatárbeli korlátok.

Közölte: kedvező változások várhatók a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata), illetve a kisvállalati adót (kiva) választók számára, mert jövőre nem kell a kisadózó vállalkozás bevételének tekinteni a költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatásokat, míg a kiva az eddigi 25 helyett 50 foglalkoztatottig lesz választható.

A feketegazdaság elleni küzdelemről szólva kifejtette: az online pénztárgép és az ekáer után jön az online számlázás, amely elsősorban a láncolatos áfacsalókkal szemben lesz hatékony eszköz, ami újabb tízmilliárdokban mérhető bevételnövekedést eredményezhet a költségvetésben. A javaslat emellett megteremti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal életpályamodelljét és emeli az ott dolgozók jövedelmét.

Tállai András kitért arra is, hogy csökkentik a bankadót és megszüntetik a hitelintézeti járadékot, így 25 milliárd forinttal csökken a hitelintézeti szektor terhelése. Emellett segítik a tőzsdére lépést és támogatják a közszférából érkezett munkavállalót alkalmazó munkáltatókat is.

A magyar "Google-adóról" szólva közölte: ez a reklámadó biztosítja azt, hogy Magyarországon gazdasági tevékenységet végző világcégek se mentesülhessenek a közterhek alól.

Tállai András a jövedéki adózást érintően két intézkedést említett: az uniós adóminimum teljesítése érdekében emelkedik a dohánygyártmányok adómértéke, illetve 2016. szeptember 1-jétől megvalósul a gázolaj, a benzin és a petróleum jövedéki adómértékének a kőolaj világpiaci árához kötése. Így csak abban az esetben emelkedik egyes üzemanyagok adómértéke, ha a kőolaj világpiaci ára egy meghatározott küszöbérték alá csökken, ha azonban emelkedik a világpiaci ár, az üzemanyagot terhelő adómértékek visszaállnak a jelenlegi szintre.

55 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nevemnick
Igen, veszettül jól járunk b+, mert többet kell a zsebetekbe adóznunk.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bra048
Csak várjuk ki a két lehetséges kimenetelt. Vagy "veszettül jól járunk", vagy "veszettül megjárjuk" a hadak útját.
vadnarancs
Főleg te meg a moslék bandád, te anyaszomorító disznófejű senkiházi!
radios45
@nyanya001: na ja, ők jól járnak mert minden hónapban lenyúlnak 30mlrdt-ot saját zsebbe, mást nem akkor alapítványokon stadionokon keresztül, rohadnátok meg.
2017-ben el lesznek takarítva,...még a választások előtt..
eszegfu
@Rózsika Hatházi: Igy igaz! Persze tudom, hogy a külsején nem "illik" röhögcsélni, csakhát a "szép pofika" eléréséhez biztos, hogy nem a fogyókura vezetett!:))
kukac50
Orbán strómanjai is? Andi Vajnára és Mészáros Lőrincre gondolok.
Milliárdosoknak miért kellene hitelt kérni, ha nem strómanok lennénel

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.