Az elmúlt hónapok lassú csökkenése után áprilisban ismét csúcsra ugrott a megszűnő gazdasági társaságok száma Magyarországon, a cégbíróság 5327 vállalkozást törölt egyetlen hónap alatt, ami új rekord – közölte az Opten céginformációs szolgáltató kedden.

Az eddigi legrosszabb hónap 2015 szeptembere volt, amikor 5004 társaság jutott erre a sorsra.

A közlemény idézi Pertics Richárdot, az Opten céginformációs igazgatóját, aki szerint nyugodtabb hónapok következhetnek, amit az is segíthet, hogy a korlátolt felelősségű társaságok jegyzett tőkéjének 3 millió forintra emelésének határidejét egy évvel eltolta a kormány, így újabb cégtörlési hullám csak 2017-ra várható.

Az áprilisi 1755 kényszertörlés ugyan valamivel több volt, mint az elmúlt hónapokban, de a kényszertörlések száma havi 1500 körül látszik állandósulni – közölte az Opten.

A megszűnéshez vezető másik gyakori eljárás a felszámolás, amit a hitelezők indítanak eladósodott cégekkel szemben. Ezek száma 2012-13-ban gyakran meghaladta a havi 1800-2000-at, azóta azonban visszaesett. Áprilisban 1577 céget töröltek felszámolás miatt, az újonnan közzétett felszámolások száma pedig 824 volt.

Az Opten céginformációs igazgatója szerint ez azt támasztja alá, hogy a magyar gazdaság a kormányzat szigorító intézkedéseinek hatására némileg fehéredik.

Nincs ugyanakkor növekedés az új társaságok alapításában. Áprilisban 2157 új céget jegyeztek be, ami nem hozott változást a 2014 közepe óta tartó stagnálásban.

A kedvező hitelezési környezet ellenére a cégalapítások száma két éve stagnál, ami azt jelzi, hogy a vállalkozói bizalom még nem állt helyre – olvasható a közleményben.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
A g. Orbán megint jól teljesít !
De majd megmutatja a gOrbán, hogy a fociban jobban teljesítünk !
Toby
Idevezet, hogy csak a csókos bégetőknek tolják az uniós lét, ezek azonban elluxusozzák, tehát a gazdaság semmit nem profitál belőle ! Tele volt a pofájuk a +kisvállalkozások megsegítésével, helyzetbe hozásával " - ennyire futotta a "működő reformokból" !
human
Matolcsy unortodoxiája tombol az országban.
kukac50
Annyi fizetni való van a vállalkozások után,hogy ebben a szegénységben nem lehet kitermelni.
Ingyen meg nem dolgozik senki.
Desischado
Ugyan kérem! Rút rágalom! Hiszen megmondta a felcsúti hazug g, hogy a reformok működnek! Hát itt a corpus delicti, hogy mennyire!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.