A második negyedév is pocsékul sikerülhet a magyar gazdaság számra, sőt, igazából az egész év kilátásai gyászosak – ez derül ki a legjobb magyar előrejelző modell által "kiköpött" számokból – számol be a Portfolio.hu gazdasági portál.

A havi változást mutató Leading Hube (főleg az építőipari új rendelések emelkedése miatt) májusban folytatta emelkedését, ám továbbra is a negatív tartományban maradt – derül ki a konjunktúra indikátort készítő ING Bank szakértőinek jelentéséből.

Ha ezt a mutatót GDP-növekedési előrejelzésként fogjuk fel, akkor azt mondhatjuk, hogy a magyar gazdaság az első negyedéves -0,8%-os "bővülése" után a következő negyedévekben is zsugorodhat. Márpedig ha két egymást követő negyedévben visszaesés következik be, akkor azt a közgazdászok technikai recessziónak hívják.

Nem csak a 10 hónapos előrejelző erővel bíró Hube, hanem a három hónapra előremutató Leading Robust index is gyenge konjunktúrát jelez, utóbbi szerint hasonló mértékű visszaesésre számíthatunk a második negyedévben, mint az elsőben.

További részletek itt.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
Most jon a fekete leves. Kivancsi vagyok ezt hogy magyarazza varga
Pöpec
"Az elmúlt hónapok lassú csökkenése után áprilisban ismét csúcsra ugrott a megszűnő gazdasági társaságok száma Magyarországon, a cégbíróság 5327 vállalkozást törölt egyetlen hónap alatt, ami új rekord – közölte az Opten céginformációs szolgáltató kedden."
human
Ha már "szárnyaló" gazdaság és tündérmese. Nagyon tanulságos a görög Ikarosz története, a becsvágyról, a valóságtól való elrugaszkodásról.
hu.wikipedia.org/wiki/Ikarosz
Aki Én
Kati Turay Szabó facebook! Nem tűnik fel, hogy ha igaz lenne a tartós növekedés, akkor senki nem károgna? Ha valóban úgy mennének a dolgok ahogy a fidesz ígérte vagy állítja, akkor mindenki elégedett lenne. Aki nem elégedett, az a jelek szerint nálad felvilágosultabb. Ennyi, de ezért ne dühöngj, és ne szídd a nálad sokkalta aggódóbb embereket. Tudod nem az a libsi, aki aggódik a jövőért.
kukac50
Ha azt a pénzt amit az ország jobban működik és a reformok működnek és hasonló reklámokra kifizetett pénzt a szegény réteg között szét osztották volna a belső fogyasztás emelte volna a gazdaság szintjét. Ami uniós pénzeket nem adnak oda ahova az unió szánta, pl: 50 ezer család fűtés korszerűsítés ablak csere, szigetelésre1 család 250 ezer forint vissza nem térítendő támogatást kapott volna az unió támogatása alapján. 50 ezer család esetében ha megkapták volna rendeltetés szerűen az összeget az építő ipar és a gyártó is jobb helyzetben lehetne. Lázár ezt a pénzt kamatmentes kölcsönként osztaná szét,ami ha becsületesek lennének ingyen járna!
Amit ellopnak az hiányzik a fejlődésből!
Szókrakész
@simmering73: Akkor tényleg ne hazudjunk.
Mondjuk ki őszintén, hogy 2006 óta lejtmenet van.
Csak a politikusok bérei és a csókosok vagyona teljesít jobban.
Amúgy minden padlón.
És itt mindkét, sőt mindhárom (Gyurcsány, Bajnai, Orbán) qrmány hibás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.