Június 22-ére, szerdára 2 órás sztrájkot hirdetett az önkormányzatoknál a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ). A június 22-i önkormányzati sztrájk célja a bérek emelése az illetményalap megemelésével vagy a szorzók módosításával, összességében 30 százalékos keresetnövekedés elérése.

Mint a szakszervezet közleményében jelezte, a 37 ezer önkormányzati köztisztviselőből 26 ezer nyolc éve egyáltalán nem kapott béremelést. A jövő évi költségvetés tervezetéből az derül ki, hogy a kormány továbbra sem kívánja rendezni helyzetüket. Az illetményalap változatlanul 38 650 forint, a kistelepüléseken dolgozó köztisztviselők a garantált bérminimumnak megfelelő összeget visznek haza.

A kormányzat éveken keresztül életpályamodellt ígért, az MKKSZ folyamatosan küzdött azért, hogy ez terjedjen ki az önkormányzati köztisztviselőkre is. Ám az életpálya-koncepciót a kormány tavaly december 23-án visszavonta, és közölte, más módon kívánja a közigazgatás munkavállalóinak illetményét emelni. Ám a jelenlegi béremelési tervek a szakszervezet szerint jelenleg csak a kormánytisztviselőkre vonatkoznak,

2018-ig az önkormányzati köztisztviselőknek még csak ígérni sem ígérnek semmit.

Az MKKSZ úgy látja, a béremelés elmaradása miatt a települési polgármesteri hivatalok kiürülhetnek, a lakosságot emiatt a kormány kénytelen lesz a járási hivatalokba terelni. Ez az önkormányzatiság és egyben a vidék halálát jelenti.

Ha nem lesznek kistelepülési önkormányzatok, megszűnik a településgondozás, összeomlik a szociális ellátórendszer, óvodák, bölcsődék zárhatnak be, a kistelepülések nem tudnak fejlesztési forrásokra pályázni, megszűnik a helyi ügyintézés a lakosság és a vállalkozások számára is – jósolta a szakszervezet.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vonotok
Nem tudnátok egyszer a büdös életben olyan tüntetés megszervezni, ahol ott vannak a tanárok, diákok, az egészségügyiek.
Hogy végre több tízezer ember torkából szakadna ki, hogy ELÉG VOLT !
Békében, nyugalomban szeretnék élni.
A bűnösök pedig feleljenek meg tetteikért.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
emerencia
@vonotok: "tanárok, diákok, az egészségügyiek"

És a többiek? Ők nem számítanak?
Dr plágium
@KERKA: május 19., 23:00
Igazad van, sehol sem voltak. Nem álltak ki az egészségügy, a diákok és a tanárok mellett...sem.
Tudod mi az oka? Vegyél egy Önkormányzati dolgozót, ahol fideszes az összes vezető (márpedig szinte mindenhol az). Bizony meg sem mernek szólalni mert akkor repülnek. Ne érts félre, nem helyeslem amiért hallgattak, de valahol megértem. Ezzel együtt, a mi családunk minden tüntetésen részt vett. És bizony lehettünk volna sokkal többen. Nincs elég orvos, ápoló, hamarosan tanár sem lesz. Amíg az egész országban nem lesz összefogás semmi nem fog változni. A szakszervezeteknek kellene összefogni a népet, aztán a többi menne magától, sokan csatlakoznának, erősebbek lennének...De sajnos nálunk mindenki csak magára gondol.
KERKA
@Dr plágium: tök igazad van, mindezt én is tudom, na látod, bennük is ott van a félelem, amiért a pedagógusok is kussban vannak!
kukac50
@emerencia: Helyeslem az írásodat,csak a tanárok a gyerekekért és nem fizetés emelésért szólnak,hibás tankönyvből nem akarnak tanítani, egymás elleni árulkodásról hallani sem akarnak amit a kormány elvár Tőlük. Igen mindenkinek egyszerre kellene kiállni tüntetni tanároknak kórházi dolgozóknak szegénynek rokkantnak közmunkásnak Neked és Nekem akkor lenne értelme.
vonotok
@emerencia: Ezek csak kiragadott példák. A vasutasok mért nem verik a vasat. A Volánosok meghunyászkodnak filléres béremelésen, csak, hogy a munkahelyük megmaradjon. Ők miért nem jönnek júniusba a pedagógusok mellé tüntetni.
Azért mert a magyar mindig is széthúzó nép volt. Pedig megtanul hatuk volna már " egységben az erő ".
emerencia
@kukac50: @vonotok: Igen, igen, igen. Össze kellene fognunk. Szerintem ez azért nem megy mert nemcsak a hatalom, hanem mi magunk is természetesnek vesszük, (néhány kivétellel) hogy vannak közöttünk akiknek a kevés is elég. Ők nem számítanak, csak az a szerepük, hogy a tömeglétszámot növeljék a tüntetésen. Az meglehetősen furán veszi ki magát, hogy a kevés bérért egészségét és testi épségét veszélyeztetve a belét is kidolgozó lefáradt honfitársunk lelkesen tüntessen azokért például, akik még mellékállást is tudnak vállalni és gyakorta még főállásban is többet keresnek. Persze nemcsak a bérekről van szó. A munkakörülmények lassan már sehol sem jók, szinte mindenki irodában szeretne dolgozni mert ott a legvalószínűbb, hogy viszonylagos egészségben megérje a nyugdíjat. Sőt, van ahol már annyira rosszak, hogy aki teheti menekül, aki pedig nem, az szégyelli magát, hogy neki csak ez jutott pedig nem az ő szégyene. A bérekkel is az baj, hogy az emberek nem szeretnek olyanok nyomora ellen fellépni akik több pénzből élnek. Ebben a helyzetben már semmit sem érnek az üres szavak. Konkrét, tervezhető, létbiztonságot nyújtó életminőségre van mindnyájunknak szüksége ez lehetne az összefogás alapja. Senki nem szeret csak és kizárólag a másik érdekeiért fellépni egy rosszabb élethelyzetből. Ez így nem fog menni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.