Csökkenő világpiaci részesedés, alacsonyabb minőség és romló versenyképesség: röviden így jellemezhető a magyar export 2008-as válságot követő időszaka. A világpiaci exportrészesedésünk jelentősen visszaesett, holott a többi régiós ország növelni tudta részesedését – írja a portfolio.hu.

A válság az egész világkereskedelmet visszavetette, Magyarországon az átlagosnál is nagyobb volt a visszaesés mértéke. 2013-tól kezdve mérsékelt növekedésnek indult a hazai export világpiaci súlya. Az utóbbi három év javuló trendje ellenére a válság óta elveszített részesedésünket továbbra sem sikerült pótolni, az összesített kép pedig még csúnyábban fest, amennyiben a régió többi országával hasonlítjuk össze a hazai folyamatokat.

Minden szomszéd ország lehagyott minket – jobban teljesít?

Magyarország a régióból az egyetlen, melynek világkereskedelmen belüli exportrészesedése a 2004-es szintet sem éri el. Ezzel szemben Lengyelország részesedése több mint 40%-kal, Romániáé pedig több mint 105%-kal nőtt – olvasható a portfolio.hu-n.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Gyurcsanyek alatt messze jobbak voltunk. orbanek sikeresen lerohasztottak az orszagot, De mit varjunk ettol a velejeig korrupt maffia hatalomtol?
ágimami
Na, ezért nem értem, miért minősítettek fel bennünket és jöttünk ki a bóvli kategóriából??
(Persze csak a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő tette!)
Tényleg DÜBÖRÖG a gazdaság!!!:DDD

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.