Az eredeti adócsomagban nem szerepelt, viszont a kormány az összegző módosító javaslatba belecsempészett lényegében egy új, forgalomarányos különadót, amit a vendéglátóhelyeknek kell fizetniük. 2018. január elsejétől jön a turizmusfejlesztési hozzájárulás, bevezetésének indoklása magáért beszél – írja a Portfolio.

Az új közterhet 2018. január 1-jétől vezetik be, a hozzájárulásból származó bevétel a központi költségvetés bevétele, amelynek megfelelő összeget a külön jogszabályban meghatározott turizmus fejlesztési feladatokra kell fordítani a központi költségvetés turisztikai célelőirányzata útján.

Azok kötelesek fizetni az új, forgalomarányos különadót, akik az étkezőhelyi vendéglátásban működnek, és 2018. január 1-től 5 százalékos áfa mértékkel adóznak. A hozzájárulás alapja az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom. A hozzájárulás mértéke a forgalom 4%-a. Ezt az említett hozzájárulás-köteles szolgáltatásnyújtás áfa nélküli ellenértékére, mint közteher-alapra kell vetíteni.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

leszúrt rittberger
Mibe fogadjunk, hogy Ráchelke vagy valamelyik strómanjuk a napokban már meg is alapított valami turizmusfejlesztő ügynökséget, aztán ott majd szépen "fejlesztenek" az adóforintokból (maguknak néhány újabb kastélyt).
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@eszegfu: Ne etesd a jószágot, mert még a fejedre nő))))))))))))))))))
verőce21
@eszegfu: (12:03) "...egy "magasabb rendü célt" hazavágnak egy kisstilü, uj adóval." - Nagy különbség a kettő között, hogy a 22% ÁFA-csökkentést "az éttermek a jelentős jövedelmezőség javulásukat, csak részben osztanák meg a fogyasztókkal." !

"... minden dologra csak 1 féle adót vessenek ki..."? - van még pár más dolog is, amin többféle adó van. pl. üzemanyagok, szesz, dohány, élvezeti cikkek, stb.
eszegfu
@verőce21: Világos, hogy vannak termékek, amelyeken több adó is van... ez csak az én "sérelmem", ahogy irtam is. A pontosság kedvéért: az ÁFA csökkentése, vagy növelése nem függ össze a "jövedelmezőséggel", ugyanis ezek nem képezik a vállalkozás ráforditásait, ill. bevételeit, tehát semmilyen formában nincs hatással az eredményre.
verőce21
@eszegfu: (09:41) Én azt az eredményt várom ettől a rendelettől, hogy a 22%-kal csökkentett ÁFA után ne a vállalkozások vágják zsebre a csökkentést és továbbra is ugyanannyiba kerül minden étel.(egy rövid átmeneti csökkenés után)
Hanem befizeti az étterem az 5%ÁFA-t, plusz az idegenforgalmi adót, az összesen cca. 10%. És rátesznek az ételek árára 11-12% kötelező borravalót/kiszolgálási díjat, mert az legalább jó helyre megy a személyzetnek. Így összesen 2-3%-kal csökkenhet az ételek ára, mert a végeredmény úgyis ez lenne, csak a vállalkozó zsebében maradna a 22%!
eszegfu
@verőce21: Ezzel a "várakozásoddal" csak egyet tudok érteni! Csak remélhetjük, hogy nem emelkedik az ü.a. ár, meg jó lesz a buzatermés, nem lesz aratáskor eső, vagy nem lesz "zöldár" sem a Dunán, sem a Tiszán, egészséges az élőhus állományunk, stb... vagyis nem jön "közbe" semmi. ... és akkor valóban csökkennek az éttermi árak!:)))
eugen4402
Mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim! Őrizzék meg nyugalmukat, ez még nem az Apokalipszis, csak egy új adó...Eggyel több, vagy kevesebb, nem sok vizet zavar. A New Musical Express slágerlistáját még mindig a Fidesz-együttes vezeti, tehet bármit, mondhat akármit, a Fideszt a Teremtő örökös győztesnek teremtette. Mindenkit megvesznek, csak a vételár lehet alku tárgya: kinek ezerhektáros birtok, kinek 8 -10 trafik jár, a tömegnek elég két golyóstoll, és a választási győzelemhez kétség se' férhet...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.