Elégtelenre vizsgázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) oktatásügyben, a Magyar Liberális Párt (MLP) tanszabadságot, decentralizációt és önálló oktatási minisztérium felállítását sürgeti – mondta az ellenzéki párt ügyvivője szombaton.

Bősz Anett közölte: az Emmi és az oktatási államtitkárság szakmaiságból, esélyegyenlőségből, fejlesztésből, szervezettségből, hatékonyságból és szakmai gyakorlatból is elégtelent kapott.

Az ügyvivő szerint a magyar kormány oktatáspolitikájának "totális csődjét mutatja", hogy hátat fordít a szakmai javaslatoknak, amikor nagy baj van. Ha tettek is engedményeket a szakmának, rendszerszintű változtatásra nem került sor – jegyezte meg.

Kitért arra, hogy a Nemzeti alaptanterv visszalépést jelent, nem fejleszti a kompetenciákat, a lexikális tudást kultiválja, képtelen a gyermekek 21. századi tudással való felkészítésére. Felidézte: akkora a fejetlenség a rendszerben évek óta, hogy volt olyan iskola, ahol kikapcsolták a gázt, mert az intézményfenntartó nem fizette a számlát.

Mint mondta, az esélyegyenlőség nem azt jelenti, hogy "mindenkinek egyformán rossz" legyen.

Kifejtette, az MLP esélyegyenlőséget célzó törvénymódosító javaslata szerint a helyi önkormányzatok működtetnék az iskolákat, a szegényebb önkormányzatok több állami normatívát kapnának, valamint önkéntes társulásokat hozhatnának létre az iskolák működtetésére. Azonban a törvényjavaslat nem jutott át a kulturális bizottságon, az Országgyűlés elé, hogy a képviselők megvitathassák azt – mondta.

A MLP régóta követeli az önálló oktatási minisztériumot, egy kompetens és felelős miniszterrel, az oktatási rendszer decentralizációját, a tanszabadság helyreállítását és az iskolák helyi közösségek kezébe való visszahelyezését – hangsúlyozta a párt ügyvivője.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
Az EMMI kezdettől fogva egy nagy nulla volt, semmit sem ért. Élén a bukott vándorköszörűs páterből lett miniszterrel és a semmire sem jó sleppjével.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.