Elindultak a Tanítanék Mozgalom és a Civil Közoktatási Platform szabad oktatásért tartott tanévzáró, "bizonyítványosztó" demonstrációjának résztvevői a budapesti Március 15. térről a Várkert bazárhoz szombaton.

Amikor a tömeg eleje az Erzsébet híd budai oldalára ért, a vége a Március 15. térnél, a Mátyás pincénél tartott, és három sávban haladnak a tüntetők a hídon. Az ATV szerint mintegy 2-3000 ember vehet részt a demonstráción.

Több ezren tüntetnek az oktatásért, eközben az államtitkárság közleménnyel hergel

A Tanítanék Mozgalom a tüntetés meghívójában a Facebookon egyebek mellett azt írta: egyre dühösebbek, amikor látják, hogy a kormányzat "hogyan tolja tovább a biciklit az iskolák totális államosításával, teszi tönkre a szakképzést, és általában csak bukdácsol az oktatási ügyekben". Nem hagyhatják, hogy a kormányzat rossz döntéseinek hatása a gyermekeken csapódjon le – fűzték hozzá.

Közölték: a demonstráción "osztályozni" fogják saját teljesítményüket és a kormányét is.

Sokan táblákat vittek magukkal, ezeken olyan feliratok olvashatók, mint az EMMI mostohagyermekei akciószövetség, Szabad iskolát, Gyermekeinkért nem ártani. A résztvevők az Üzenjünk a kormánynak, hogy ők is megértsék feliratú molinó mögött indultak el. Látni lehetett a tömegben magyar és uniós zászlókat, valamint a Szolidaritás lobogóit.

Több ezren tüntetnek az oktatásért, eközben az államtitkárság közleménnyel hergel

A tüntetéshez csatlakozott a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is.

A tüntetők a Március 15. térről az Erzsébet hídon vonulnak át Budára, majd az Attila úton és az Apród utcán haladva érnek el a Várkert Bazárhoz, ahol a program szerint beszédet mond mások mellett Galló Istvánné, a PSZ elnöke.

A budapesti rendezvénnyel egy időben demonstrációt tartanak Békéscsabán, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett és Szegeden.

Eközben az Államtitkárság

A pedagógusok többsége a párbeszédben hisz, nem az utcai akciókban és politikai hergelésben – értékelte az oktatási államtitkárság a Tanítanék mozgalom és a Civil Közoktatási Platform által szombatra a fővárosba meghirdetett demonstrációt.

Az államtitkárság az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a pedagógusok többsége mára arra is ráébredt, hogy bizonyos kormányellenes erők csak ki akarják használni őket. Különösen felháborító, hogy azok akarják mindig utcára vinni a pedagógusokat, akik rendszeresen elutasították a párbeszéd lehetőségét és a kormány meghívását a köznevelési kerekasztalhoz, amely a pedagógusokról és a gyermekekről szóló párbeszéd legeredményesebb fóruma – írták állásfoglalásukban.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nagy Mária
Még mindig alszik a nép. Pedig, ha az oktatás nem működik, tényleg semmi sem működik.
Így megengedheti magának az Államtitkárság a cinikus hazugságát.
Ennyibe nézitek a gyerekeiteket, s idősödve csodálkoztok, hogy a gyereketek sem lesz mellettetek?
Vidéken is csak ennyi civil, szülő ért rá, hogy segítsen megvédeni a gyerekeit?
Ne a tanárt ostorozzátok, mert a kiállásotok hiánya miatt teszi a kormány nevetségessé a tiltakozásainkat.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemkati
@Nagy Mária: Oké, nem csüggedek. Bármi lesz, elmegyek legközelebb is, és a tanárok mellett, az egészségügyiek mellett leszek, amíg nem kezdődnek el pozitív változások.

Körülöttem rengetegen húztak már el ebből az országból, úgy, hogy eszük ágában nincs visszajönni. Én maradok, és próbálok tenni, de csak ilyen picit tudok.
bretagne
@nemkati: Én is kimentem volna, de sajnos a lábam nem jó. Azt nem tudom, hogy lesz-e valamikor eredmény, de tiltakozni kell mindenképpen. Még azt hinnék, hogy minden rendben van.
JAJMÁR
"A pedagógusok többsége a párbeszédben hisz, nem az utcai akciókban és politikai hergelésben" értékelte a tüntetést egy olyan kormány államtitkára, amelyik kormány ellenzékben rendszeresen az utcára vitte a politikát és "hergelte" a népet. Akkor azért, hogy híveket szerezzen a hatalom megszerzéséért, most azért, hogy mindenáron megtarthassa.
Hogy mit hisznek a pedagógusok? Azt, hogy magasról lexarja őket és a gyerekeket is a kormány, de sajnos a magyar társadalom is.
JAJMÁR
@JAJMÁR: Igen, "hergelik" a népet! A migránsok ellen, a pedagógusok ellen, a baloldal ellen, a liberalizmus ellen, a demokrácia ellen, az eu ellen, a ... a mindig aktuális kritikus ellen, és egyébként mindegy, a lényeg, hogy tálaljanak egy "csalit", amire a népharag irányulhat.
gyuszka
Hol voltak 2009-ben a tanárok és a szakszervezeti vezetők és a sok tüntiző???
Magyar Bálint ténykedése!
Óriási a felháborodás a felsőoktatásban
2009. április 15. 07:07 Forrás: MTI
blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&from=1800&pid=&pev=2015&pho=03&pnap=&kat=0&searchkey=&hol=&n=kaszas32
-Magyar Bálint ténykedése alatt közel 450 iskolát zártak be 15 ezer tanítót és tanárt bocsájtottak el.
-„Magyar Bálint javaslata lehetővé tenné, hogy külföldiek vásárolják fel a magyar felsőoktatási intézményeket, és a külföldi egyetemek is részesednének az ingyenes állami kvótákból, vagyis az ott tanulók egy része után is fizetne a magyar állam. Ez hátrányosan érintené a magyar diákokat, akik egyre kevesebben képesek a tandíjas oktatási formák igénybe vételére.”
karma1
@gyuszka: Ki beszel itt Magyar Balintrol? Arrol volt szo, hogy a kormanyod 2010-tol JAVIT a kozoktatason, es nem szetveri! Magyar Balint mar az emlekek kozott sincs, annyira semmi... kerdezd inkabb hofmann rozsacskat, meg a szentfazek esztergalyost...mit csinaltak ezzel az orszaggal oktatasugy cimen...
Csak azt ne mondd, hogy az orban fele iskolabezarasokrol, osszevonasokrol semmit se hallottal...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.