Létrejönnek a tankerületi központok, összevonják a fenntartói és működtetői feladatokat az állami iskolafenntartónál és differenciált béremelést kaphatnak a pedagógusok – többek között ezt tartalmazza az az oktatási törvényeket módosító csomag, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés.

A képviselők a változtatásokat

120 igen, 64 nem és egy tartózkodó szavazattal hagyták jóvá.

A köznevelési törvényt érintő módosítások között szerepel a pedagógusok differenciált béremelésének a lehetősége, a központi költségvetés adta keretek figyelembevételével.

Az állami intézményfenntartó – a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) – helyébe állami fenntartóként, önálló költségvetési szervekként működő tankerületi központok lépnek. A vonatkozó kormányrendelet értelmében 59 tankerület lesz, Budapesten 9 működik majd. Ezek szervezeti egységeiként működnek tovább OM-azonosítóval és keretgazdálkodással rendelkező jogi személyekként az egyes állami fenntartású köznevelési intézmények. A vagyonkezelői jog az illetékes tankerületi központhoz kerül az érintett épületeknél.

Fontos eleme a módosításnak, hogy a pedagógusok előmeneteli rendszerét kiterjesztik a pedagógiai szakszolgálati intézményekben pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottakra, mivel ez jelenleg csak a nevelési-oktatási intézményekben érvényesül.

A módosításcsomag érinti a szakképzésről szóló törvényt. A társadalmi visszajelzések alapján, a köznevelési kerekasztal által is megerősítetten indokolttá vált annak lehetővé tétele, hogy a 2017-től bevezetendő ágazati szakmai érettségi vizsgát a tanulók középszinten is letehessék.

Változik a felsőoktatási törvény is, a módosítás tartalmazza az állami felsőoktatási intézmények gazdasági irányítását szolgáló kancellári rendszer, valamint a konzisztóriumok működtetésével kapcsolatos, a gyakorlat által felvetett szabályozási kérdések kezelését.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sziszifusz
Differenciált bérezés ?
Ezért volt szükség a sztrájkban résztvevő pedagógusok listázására. Biztosra veszem, hogy létezik nyilvántartás a demonstrálók egy részéről is. A lista segítségével kiválaszthatók azok a személyek akik nem kapnak béremelést.
justhpeter
Remélem a nyár végére lesz rá válasz.
Sziszifusz
Differenciált bérezés ?
Ezért volt szükség a sztrájkban résztvevő pedagógusok listázására. Biztosra veszem, hogy létezik nyilvántartás a demonstrálók egy részéről is. A lista segítségével kiválaszthatók azok a személyek akik nem kapnak béremelést.
Bringás
Ezt szeretem a kormányban! Nem enged a lázadók zsarolásának!
Hajrá Fidesz!
F_Viktor
@Bringás: Személyedben orbán udvari bolondját tisztelhetjük?
Bringás
@F_Viktor: Honnan tudjam, kit tisztelsz? :-)
Nagy Mária
Én is ezt "szeretem" a kormányban, ha beledöglik a gyerek, a tanár, be-be csak azért is- mondja a pelenkás Vikike a bölcsiben.
Jaj, már tudom, én sem kapok béremelést. (Amúgy itt kemény nettó 5-6 E Ft-ról van szó.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.