Két hónapja csökken a halálos közúti balesetek száma, ennek hátterében a Véda közúti intelligens kamerahálózat fix ellenőrzőpontjainak április 5-ei átadása állhat – közölte a police.hu oldal a Zsaru Magazin erről szóló cikkét szerdán.

Idézték Óberling Józsefet, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetőjét, aki elmondta, hogy bár a személyi sérüléses közúti balesetek száma csekély mértékben nőtt az év első öt hónapjában, 36-tal kevesebben haltak meg, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Az ezredes hangsúlyozta: májusban kevesebben vesztették életüket, mint a korábbi évek ötödik hónapjaiban, beleértve "a magyar közúti közlekedésbiztonság eddigi legsikeresebb évének tartott" 2013-at is. Míg a múlt hónapban 41-en, addig 2013 májusában 54-en haltak meg közlekedési balesetben.

A cikkhez mellékelt diagram szerint januártól májusig 186 végzetes kimenetelű baleset történt, ami 2006 óta a második legalacsonyabb érték. Ennél csak 2013-ban regisztráltak kevesebbet (181), a maximum ugyanakkor 437 halálos baleset volt, amit 2007 azonos időszakában mutattak ki.

A balesetek okai lényegében változatlanok – írta a Zsaru Magazin. Nagyjából egyharmaduk gyorshajtás miatt következik be. A második fő ok az elsőbbségi jog megsértése, míg a harmadik a kanyarodásra vonatkozó szabályok megszegése. Az ittasan okozott balesetek aránya az összes személyi sérüléses közúti baleseten belül tíz százalék alatti – tették hozzá.

Óberling József szerint az utóbbi két hónap kedvező változásaira minden bizonnyal kiemelt hatást gyakorolt a Véda közúti intelligens kamerahálózat fix ellenőrzőpontjainak április 5-i átadása. Az elmúlt időszakban ugyanis a rendszer bővítésén kívül nem vezettek be más intézkedést, amely ilyen rövid idő alatt ekkora hatást fejtett volna ki – hangsúlyozta.

Úgy fogalmazott: az új traffipaxok preventív hatását jól szemlélteti, hogy a halálos áldozatok száma már március közepétől látványosan csökkent. Az áprilisi átadás óta pedig a gyorshajtások aránya is mérséklődött – idézték a főosztályvezetőt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.