A Mid Europa Partners magántőke-befektetési alap megállapodást írt alá arról, hogy a közúti fuvarozó vállalatban, a Waberer's International Nyrt.-ben meglévő 56,8 százalékos részesedését 97,1 százalékra növeli, a Mid Europa szerdai közlése szerint Wáberer György alapító-vezérigazgató részvényeit vásárolják meg. A tranzakció a versenyhatóság jóváhagyása után zárul le.

Wáberer György az iparágban eltöltött 35 év után visszavonul a Waberer's-ben vállalt aktív szerepéből. Ezzel összhangban úgy döntött, hogy a társaságban még meglévő részesedését eladja a Mid Europa Partners-nek, amely 2011 óta pénzügyi befektető partnere a Waberer's-ben. Wáberer György lemond a társaságban betöltött összes tisztségéről – közölte a befektetési alap.

A Mid Europa tájékoztatása szerint ezzel teljes ellenőrzést szereznek a Waberer's-ben.

A közlemény szerint a Mid Europa által a belépésekor a társaságnak nyújtott 12 millió eurós tőkeinjekció lehetővé tette és tovább gyorsította a Waberer's dinamikus növekedését és nemzetközibbé válását. A társaság 2010 óta flottáját 2300-ról megközelítőleg 3500-ra, dolgozói létszámát kevesebb mint 4000-ről mintegy 6000-re bővítette, a Waberer's árbevétele pedig csaknem 60 százalékos növekedéssel elérte az 523 millió eurót.

Eközben a társaság regionális jelenlétét is megerősítette, értékesítési irodákat nyitott Belgiumban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban és az Egyesült Királyságban.

A közlemény idézi Bethlen Miklóst, a Mid Europa partnerét és budapesti irodájának vezetőjét, aki közölte: készek arra, hogy tovább támogassák a társaságot a következő növekedési fázisában, a célokat a jelenlegi menedzsmenttel kívánják megvalósítani.

A kijelölt vezérigazgató Lajkó Ferenc, a Waberer's vezérigazgató-helyettese.

A Mid Europa Partners kivásárlásokra szakosodott vezető magántőke-befektetési alap, amely 1999-es indulása óta több mint 4,3 milliárd euró forrást gyűjtött és kezelt Közép-Kelet-Európa és Törökország fejlődő piacain. Jelenleg Budapesten, Isztambulban, Londonban és Varsóban működtet irodát. Eddig 33 befektetést hajtott végre 18 országban.

Magyarországon eddig két társaságba fektettek be, 2009-ben az Invitelbe, 2011-ben pedig a Waberer's International Nyrt.-be. Körülbelül 20 millió eurós befektetéssel segítették az Invitelt, hogy a régi, rézkábeles hálózatát új, nagy sebességű optikai, illetve kábelhálózatra cserélje ki.

A Waberer's International Nyrt. 2015-ben a kedvezőtlen körülmények ellenére is eredményes volt, a cég tavalyi árbevétele 5,3 százalékkal, 522,5 millió euróra emelkedett, mérleg szerinti eredménye elérte a 12,4 millió eurót, 12,1 százalékkal nőtt a megelőző évhez képest – közölte a társaság korábban az MTI-vel. A társaság a nemzetközi közúti fuvarozás feltételeinek jelentős romlása ellenére növelni tudta EBITDA – a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti – eredményét, amely 2015-ben 69,3 millió euró volt, 3,1 százalékkal több, mint 2014-ben.

A cég tavaly kezdeményezte részvényeinek tőzsdére vitelét. Novemberben azonban a kedvezőtlen nemzetközi helyzetre hivatkozva a tervezett részvénykibocsátás elhalasztásáról határoztak. A cég részvényeit október 6-án vették fel a BÉT terméklistájára.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Az előjelek komoly NAV és egyéb vizsgálatot valószinüsítenek, ha a csókos haver szabadul az eddig jól tejelő üzlettől.
Csak nem valmi tiborczozás van megint kilátásban?
F_Viktor
@namihami: Avagy a fityeszes miniszterelnöki megbízott is kiesett a kegyeltek közül, s el kellett adnia a részvényeit?
RonaGyuri
Ugyan csak egész energiáját Őfenesége alfelének kívánja szentelni! =))
namihami
@F_Viktor: Erre godoltam. Egy az agyi sróf.
De azért az idő előtti kimentés sem Istentől elrugaszkodott ötlet, hiszen vejkó is így szerzett (reméljük) ideiglenes egérutat.
bencemacska
Nem akart az éppen ügyeletes kegyvesztettek sorsára jutni!!! Időben lépett, nem akar mártír lenni!
A részvények értéke biztos nem Magyarországon működő bankba kerül!!!
F_Viktor
@namihami: Írod:
"De azért az idő előtti kimentés sem Istentől elrugaszkodott ötlet..."

Igen, az is lehetséges, csak annyi a furcsaság, hogy egy 60 éves vállalkozóról van szó,aki 11 hónappal ezelőtt még a távolsági autóbusz businessről beszélt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.