A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szerint Budapest Főváros Levéltára jogellenesen adta ki egy újságírónak a Kiss László – az úszók volt szövetségi kapitánya – és társai által elkövetett bűncselekmény ügyében 1962-ben meghozott ítéletet.

A hatóság az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, a NAIH adatvédelmi hatósági eljárást indított a Fővárosi Bíróság 1962-es döntésével összefüggő adatkezelések miatt annak megállapítására, hogy a levéltár jogszerűen biztosított-e hozzáférést az ítélethez. A hatóság az eljárás során megállapította, hogy

a levéltárnál jogellenes adatkezelés történt, és emiatt hárommillió forint adatvédelmi bírságot szabott ki.

Közölték, a dokumentum bűnügyi személyes adatokat tartalmaz, amelynek megismerésére a törvény szerint akkor van lehetőség, ha az ítéletben szereplő érintett írásban hozzájárul ehhez vagy teljesülnek a törvényben meghatározott feltételek. A jogszabályok alapján három esetben lehetséges az ilyen levéltári anyag megismerése, ezek közül a levéltár arra hivatkozott, hogy anonimizált másolattal biztosít hozzáférést a személyes adatot tartalmazó levéltári anyaghoz.

A levéltárnak fel kellett volna ismernie, hogy az újságíró az anonimizálás mellett is összefüggésbe tudja hozni az ítéletet a kérőlapon megjelölt természetes személyekkel, így egyáltalán nem lett volna alkalmazható a levéltári törvény anonimizálásra vonatkozó rendelkezése – emelték ki.

Hozzátették, az ítélettel kapcsolatban a NAIH az eljárást más, a levéltártól független adatkezelők vonatkozásában tovább folytatja, majd ezekről külön határozatot hoz.

Kiss Lászlóról áprilisban a privatkopo.hu internetes portál írta meg, hogy 1961-ben, 21 éves korában két másik úszóval megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért három év börtönre ítélték.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Lehet, hogy megkérdőjelezhető volt az adatok nyilvánosságra hozása. De akkor nem derült volna ki kissék reakcióiból, ahogy a halottnak hitt nőt támadták, hogy milyen aljas emberek is maradtak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
egyvandor
Talán akinek vaj van a fején visszahúzódhatna. Az embereknek joguk van tudni, milyen előélete volta annak akikre gyermekeiket bízzák. A társadalom számára fontosabb mint egy sorozatos erőszaktevő személyiségi jogai!
human
@egyvandor: Már csak az újabb áldozatok elkerülése miatt is.
human
Közben kiderült, hogy miután szabadult rögtön újabb áldozatot cserkészett be. Szóval nem tanult ez semmiből.
percsi
Szegény levéltári alkalmazott, még a végén neki kell leülnie a kiss bűneit is.
Vizual
Hmmm. Lehet hogy elévült már a bűntetés nyilvántartása de attól még volt és bizony egy fedhetetlenségi ügyben nagy súllyal esik a latba. Igy nyilvánosnak kell lennie ha szükség van rá. De ugye mit is várunk ha Habony állami pénzen él, nem létezik és nem is ismerik Orbán környezetében. Nem tudom, Andy Vajnát ismerik ?
Jozefina
A jogellenes adatkezelésnek van személyi következménye??? A felelőst esetleg felelősöket tessék büntizni!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.