A budapesti Kossuth térre érve véget ért a XXI. Budapest Pride felvonulás szombat délután. Az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) fesztivál rendezvényének résztvevői beszédeket, majd zenés műsorokat hallgattak az Országház előtt.

Véget ért a Budapest Pride

Karlik Cintia, a Budapest Pride szóvivője beszédében megköszönte a résztvevőknek, hogy a félelem helyett az aktív kiállást, a szabadságot és a jogegyenlőséget választották és így szerinte már olyan erőt képviselnek, amivel számolni kell.

Arról beszélt: senki nem mondhatja meg, ki kiket tart a családjának, azt szerinte bárki szabadon megválaszthatja. Hozzátette, ezt üzeni a kormánynak és mindenkinek, "aki nem értette meg", hogy a család alapját nem egy férfi és egy nő házassága teszi le, hanem a szeretet és a kölcsönös tisztelet.

Véget ért a Budapest Pride

A szóvivő bírálta a rendőrséget, amiért kérésük ellenére kordonokkal biztosították a rendezvényt.

Az MTI tudósítói sehol nem találkoztak ellentüntetőkkel a felvonuláson. Semmilyen attrocitásra, füttyre, trágár bekiabálásokra nem került sor. Viszont többen a környező házak ablakából szivárványszínű zászlókat lobogtatva üdvözölték a menetet.

A felvonulás az Andrássy út-Nagymező utca-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalon érkezett meg a Parlament elé felállított színpadhoz, ahol zenei együttesek szórakoztatják a rendezvény zárásaként a közönséget.

A felvonuláson – amelyet "Velünk teljes!" mottóval hirdettek meg –, hat szivárványszínű zászlókkal és luftballonokkal feldíszített nyitott platójú kamion mellett vonultak az résztvevők a Hősök teréről. Az emberek a kamionokon, illetve a menetben ugyancsak szivárványszínű zászlókat lobogtatva énekeltek és táncoltak a dübörgő zenére. Az egyik kamion az Együtt párté volt.

Véget ért a Budapest Pride

A menet megtöltötte az Alkotmány utcát, amikor az első kamion a Kossuth térhez ért, az utolsó akkor fordult be a Bajcsy-Zsilinszky útról az Alkotmány utcába.

A felvonulók közt voltak az MSZP, a DK, az Együtt és a PM képviselői, a pártaktivisták közül többen pártzászlókat lobogtattak. Az MTI tudósítói látták a vonulók között Lendvai Ildikó volt MSZP-elnököt, Kunhalmi Ágnes budapesti szocialista elnököt, Szél Bernadettet, az LMP társelnökét és Bodnár Zoltánt, a Magyar Liberális Párt ügyvivőjét. A rendezvényen részt vesz Colleen Bell amerikai és Ilan Mor izraeli nagykövet is.

A fesztivál szervezői az MTI-t közleményben tájékoztatták arról, hogy becslésük szerint 20 ezer résztvevővel indult útjára a felvonulás, amelyben csoportként vonultak fel a pécsi, szegedi, debreceni, kecskeméti, miskolci és Zala megyei LMBTQ emberek csoportjai. A menetben idén először lehetett látni a Budapest Pride-ot támogató futballisták csoportját, akik a sportban tapasztalható homofóbia- és elnyomás ellen hívják fel a figyelmet – írták közleményükben.

Véget ért a Budapest Pride

A szervezők hangsúlyozták: a büszkeség ünnepe mellett a Budapest Pride felvonulás jelentős politikai demonstráció is, amely láthatóságot ad a magyarországi LMBTQ embereket érintő kérdéseknek és elutasítja azt a kirekesztő politikai-társadalmi közeget, amelyben "nincs következménye a vezető döntéshozók nyilvános buzizásának, ahol az LMBTQ embereket nem kezelik teljes jogú állampolgárokként, ahol a kisebbségeket folyton láthatatlanságba akarják temetni".

Mint írták, remélik, hogy az évről évre növekvő tömeg végre rávilágít arra, hogy a Pride felvonulás Budapest egyik legjelentősebb eseményévé nőtte ki magát, amelynek sem résztvevőit, sem értékeit, sem üzeneteit nem lehet többé kordonok közé szorítani.

A Jobbik az MTI-hez eljuttatott közleményben bírálta a felvonulást, valamint a kormányt és a fővárost, hogy nem határolódtak el a rendezvénytől.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

moiszikf
Csak azt nem értem - nyilván hülye vagyok - hogy ha a szexualitás kivételével, teljesen olyanok mint a többi ember, akkor miért kell teljes erőből a másságot hangsúlyozni? Miért nem azt mutatják meg, hogy miben hasonlítunk? A kérdés költői, benne a válasz: Mert nem az a cél - amit mindig hazudnak - hogy elfogadjuk őket, hanem a "sz@rkavarás.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
magyarbakancs
Menjenek egy stadionba ott vonulgassanak.
Mi a fenének kell idegesíteni a többi embert.
Férfi férfival csókolódzanak.
Gondolattól is hánynom kell. nem a látványtól.
.
Jozefina
Én egyre nagyobb sikereket kívánok nekik. Ha valaki csak a hírekben látott már nyugati országban megtartott hasonló rendezvényt, akkor az tudhatná, hogy ott ez egy nép ünnepély. Kicsik, fiatalok, idősek mind a felvonulókat éltetik, kísérik. Egy hatalmas vigadalom az egész!!! Hát ettől még messze vagyunk, de a fejlődés szemmel látható!!!
Rockxy
Büszkeség és balítélet.
Ez a civilizált emberek sajátja, amiben minden viszály gyökeredzik.
Gyökerek, na! :)
Szókrakész
A legjobb lenne, nem is foglalkozni velük, nem ellentüntetőzni, nem...
Akkor csak néznének, mint a vasorrú banya a mágneses viharban.
perfekt
Micsoda illusztris parlamenti meleg csoport!Ezt azért nem gondoltam volna.Kíváncsi vagyok,hogy az őszi parlamenti ciklus idején-melyikük vallja be sírva ,hogy ő is meleg.
Mangu
Ez minősíti az egész parádét: A felvonulók közt voltak az MSZP, a DK, az Együtt és a PM képviselői, a pártaktivisták közül többen pártzászlókat lobogtattak. Az MTI tudósítói látták a vonulók között Lendvai Ildikó volt MSZP-elnököt, Kunhalmi Ágnes budapesti szocialista elnököt, Szél Bernadettet, az LMP társelnökét és Bodnár Zoltánt, a Magyar Liberális Párt ügyvivőjét. A rendezvényen részt vesz Colleen Bell amerikai és Ilan Mor izraeli nagykövet is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.