A katonákra korábban megkötött biztosítás a társaságok számára aránytalanul előnyös volt, a honvédelmi tárca költségvetéséből összességében több száz millió forintos többletkifizetést teljesítettek különböző biztosítási konstrukciókra. A biztosítások felmondása pedig nem okozott hátrányt a katonáknak – mondta Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter hétfőn az atv.hu-nak.

A Magyar Idők hétfőn írt arról, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hende Csaba minisztersége idején, négy évvel ezelőtt szüntette meg a katonák baleset- és felelősségbiztosítását. A jelenlegi szabályozás szerint a Hortobágyon, bomba hatástalanítása közben meghalt tűzszerészek számára nyújtható egyszeri anyagi segítség mértékét a honvédelmi miniszter egyéni mérlegelése határozza meg.

Hende Csaba az atv.hu-nak erre reagálva mindenekelőtt kifejezte őszinte részvétét az áldozatok családtagjainak, majd elmondta, hogy miért így alakult a katonák biztosítása az elmúlt években. A pontos számok a HM-ben rendelkezésre állnak – mondta. Kifejtette:

a hatalmas kiadások miatt kezdeményezte azt, hogy a honvédségi tulajdonú gépjárművek mentesüljenek a kötelező felelősségbiztosítás alól. Azóta a HM közvetlenül áll helyt a honvédségi gépjárművek által vétkesen harmadik személynek okozott károkért

- közölte a volt miniszter, megjegyezve:

"egyedül ez az intézkedés több mint százmillió forintos megtakarítást jelent évente".

Ezzel együtt – jelezte – kötelezettséget vállaltak a katonákat érintően arra, hogy a korábban a biztosító által fizetett kártérítéseket a jövőben a HM közvetlenül fizeti nekik. Rámutatott arra, a katonák vagyoni és nem vagyoni kárának a biztosítással nem fedezett része korábban is a minisztérium jóvoltából térült meg, a változás tehát annyi, hogy az ő döntése óta már a teljes kártérítésért a HM áll helyt.

A katonák tehát semmivel sem jártak rosszabbul – hangsúlyozta a volt miniszter –, az adófizetők viszont jobban jártak, hiszen évi több száz millió forint maradt a költségvetésben, és nem került a biztosítók kasszájába.

Hende Csaba is felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Honvédség és a magyar állam "a kártérítésen felül gondoskodik a hősi halottak eltemettetéséről, valamint méltó módon biztosítja az árvák és az özvegyek megfelelő életkörülményeit is".

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen péntek délután mentesítési feladatokat láttak el az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei, amikor egy 250 kilogrammos bomba a hatástalanítás közben felrobbant. Négy tűzszerész meghalt, a balesetben súlyosan megsérült katonát a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban ápolják.

A Magyar Idők cikkére reagálva több ellenzéki párt követelte a kormánytól: tegyék kötelezővé a katonák biztosítását.

Hétfői közleményében a HM is azt hangsúlyozta, hogy az eddigi káresetek nagy részében a honvédség által fizetett pénz jóval meghaladta a biztosító által térített összeget. Ezen felül a biztosítónak évente fizetett díj nagyságrendekkel több volt a biztosító által e káresetekre teljesített kárszolgáltatások éves összegénél. Így 2012. január 1-jétől a tárca nem rendelkezik az állománytagokra kiterjedő balesetbiztosítással – tették hozzá.

A minisztérium ezzel együtt leszögezte, hogy

a Magyar Honvédség teljes kártérítéssel tartozik az állománytagoknak, így biztosítás hiányában sem éri semmiféle hátrány a baleset által érintett katonát, illetve hozzátartozóját, élettársát.

Hozzátették, hogy a Hortobágyon meghalt négy katona hozzátartozóiról a honvédség a korábbi biztosítási alapú kárenyhítéseknél is magasabb összegű kegyeleti juttatás mellett gondoskodik.

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Érdekelne, hogy a kormánytagok biztosítása mennyibe kerül az adófizetőknek !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
hetöndöe
@TASzSz: Mikor a Manyupot zsebrevágták,akkor kellet volna felhúzni ezt a büdös csürhét,már sajnos késő,a propagandájuk egyelőre nagyon jól működik.
nemjoezigy
@emerencia: igen, igazad van, ezért írtam, hogy olyan feltételekkel fizessen a hm, ahogy a biztosító fizetne, + még valamennyi!
Maxipocak
@nyanya001: Egy gondolat bánt engemet...Miért nem aknamezőn tanult járni ocsmány ás bandája...(költői kérdés volt...sajnos csak kérdés és nem kijelentés...)
janosdunai1
allami tulajdont csak allami tulajdonu biztositon keresztul biztositani.maszek kizarva.ez az alap rendszerhiba.ez a kapitalizmus hibaja a most divòé
perfekt
Hende örökre beírta nevét, a magyar hadügyminiszterek közé,,,,egyszer mikor rendszeresítette hadseregünkben,a nappal sem látó távcsöveket-- s bőven megverte a NATO által kitalált, éjjel is "látó" távcsöveket.Aztán, a biztosítással kapcsolatos álláspontjával.Sajnálom,a kinevezett operett hadvezéreket.Ezzel az erővel kinevezhetnének-engem is zongora művésznek!
kukac50
Sokat nyernek a kötelező gépkocsi biztosításon is. Nekünk kötelező fizetni fizessenek a katonák után is és a katonai gépjárművek után is. vagy ne legyen kötelező senki részére.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.