A katonákra korábban megkötött biztosítás a társaságok számára aránytalanul előnyös volt, a honvédelmi tárca költségvetéséből összességében több száz millió forintos többletkifizetést teljesítettek különböző biztosítási konstrukciókra. A biztosítások felmondása pedig nem okozott hátrányt a katonáknak – mondta Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter hétfőn az atv.hu-nak.

A Magyar Idők hétfőn írt arról, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hende Csaba minisztersége idején, négy évvel ezelőtt szüntette meg a katonák baleset- és felelősségbiztosítását. A jelenlegi szabályozás szerint a Hortobágyon, bomba hatástalanítása közben meghalt tűzszerészek számára nyújtható egyszeri anyagi segítség mértékét a honvédelmi miniszter egyéni mérlegelése határozza meg.

Hende Csaba az atv.hu-nak erre reagálva mindenekelőtt kifejezte őszinte részvétét az áldozatok családtagjainak, majd elmondta, hogy miért így alakult a katonák biztosítása az elmúlt években. A pontos számok a HM-ben rendelkezésre állnak – mondta. Kifejtette:

a hatalmas kiadások miatt kezdeményezte azt, hogy a honvédségi tulajdonú gépjárművek mentesüljenek a kötelező felelősségbiztosítás alól. Azóta a HM közvetlenül áll helyt a honvédségi gépjárművek által vétkesen harmadik személynek okozott károkért

- közölte a volt miniszter, megjegyezve:

"egyedül ez az intézkedés több mint százmillió forintos megtakarítást jelent évente".

Ezzel együtt – jelezte – kötelezettséget vállaltak a katonákat érintően arra, hogy a korábban a biztosító által fizetett kártérítéseket a jövőben a HM közvetlenül fizeti nekik. Rámutatott arra, a katonák vagyoni és nem vagyoni kárának a biztosítással nem fedezett része korábban is a minisztérium jóvoltából térült meg, a változás tehát annyi, hogy az ő döntése óta már a teljes kártérítésért a HM áll helyt.

A katonák tehát semmivel sem jártak rosszabbul – hangsúlyozta a volt miniszter –, az adófizetők viszont jobban jártak, hiszen évi több száz millió forint maradt a költségvetésben, és nem került a biztosítók kasszájába.

Hende Csaba is felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Honvédség és a magyar állam "a kártérítésen felül gondoskodik a hősi halottak eltemettetéséről, valamint méltó módon biztosítja az árvák és az özvegyek megfelelő életkörülményeit is".

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen péntek délután mentesítési feladatokat láttak el az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei, amikor egy 250 kilogrammos bomba a hatástalanítás közben felrobbant. Négy tűzszerész meghalt, a balesetben súlyosan megsérült katonát a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban ápolják.

A Magyar Idők cikkére reagálva több ellenzéki párt követelte a kormánytól: tegyék kötelezővé a katonák biztosítását.

Hétfői közleményében a HM is azt hangsúlyozta, hogy az eddigi káresetek nagy részében a honvédség által fizetett pénz jóval meghaladta a biztosító által térített összeget. Ezen felül a biztosítónak évente fizetett díj nagyságrendekkel több volt a biztosító által e káresetekre teljesített kárszolgáltatások éves összegénél. Így 2012. január 1-jétől a tárca nem rendelkezik az állománytagokra kiterjedő balesetbiztosítással – tették hozzá.

A minisztérium ezzel együtt leszögezte, hogy

a Magyar Honvédség teljes kártérítéssel tartozik az állománytagoknak, így biztosítás hiányában sem éri semmiféle hátrány a baleset által érintett katonát, illetve hozzátartozóját, élettársát.

Hozzátették, hogy a Hortobágyon meghalt négy katona hozzátartozóiról a honvédség a korábbi biztosítási alapú kárenyhítéseknél is magasabb összegű kegyeleti juttatás mellett gondoskodik.

48 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Érdekelne, hogy a kormánytagok biztosítása mennyibe kerül az adófizetőknek !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemjoezigy
@emerencia: igen, igazad van, ezért írtam, hogy olyan feltételekkel fizessen a hm, ahogy a biztosító fizetne, + még valamennyi!
Maxipocak
@nyanya001: Egy gondolat bánt engemet...Miért nem aknamezőn tanult járni ocsmány ás bandája...(költői kérdés volt...sajnos csak kérdés és nem kijelentés...)
Mirabilis
Felveti bennem a kérdést, hogy akkor a magyar állampolgárokra is a biztosítás a társaságok számára aránytalanul előnyös?
Miért is nincs nemzeti biztostó még?
janosdunai1
allami tulajdont csak allami tulajdonu biztositon keresztul biztositani.maszek kizarva.ez az alap rendszerhiba.ez a kapitalizmus hibaja a most divòé
perfekt
Hende örökre beírta nevét, a magyar hadügyminiszterek közé,,,,egyszer mikor rendszeresítette hadseregünkben,a nappal sem látó távcsöveket-- s bőven megverte a NATO által kitalált, éjjel is "látó" távcsöveket.Aztán, a biztosítással kapcsolatos álláspontjával.Sajnálom,a kinevezett operett hadvezéreket.Ezzel az erővel kinevezhetnének-engem is zongora művésznek!
kukac50
Sokat nyernek a kötelező gépkocsi biztosításon is. Nekünk kötelező fizetni fizessenek a katonák után is és a katonai gépjárművek után is. vagy ne legyen kötelező senki részére.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.