A fővárosi Kossuth téren álló épületek felújításával kapcsolatban határozott a kormány: a volt MTESZ-székházat a térhez illeszkedő homlokzattal építik át az Országgyűlés új irodaházává, és alagúton összekötik az Országházzal, a nem állami épületek homlokzatának és tetőszerkezetének felújítását pedig támogatják.

A szerdai Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban kiemelték: a Steindl Imre programban megvalósulhat az V. kerületi, Kossuth Lajos tér és környezetének "történetileg hiteles helyreállítása".

A határozat szerint a Kossuth Lajos tér 6-8. szám alatti, 1972-ben épült volt MTESZ-székházból alakítják ki az Országgyűlés új irodaházát, a Kossuth tér egységes arculatát biztosító, az eredeti tervekhez és beépítéshez a lehető leghitelesebben igazodó homlokzattal. Csak a bontási és kivitelezési munkák elvégzéséhez elengedhetetlenül szükséges mértékben lehet korlátozni ideiglenesen a közlekedést.

Emellett – a Steindl Imre program korábbi szakaszában beépített XV-ös udvarhoz hasonlóan – az Országház III-as udvarát is lefedik.

A határozatban kiemelték, hogy az eredeti állapot szerint helyre kell állítani a Vécsey utca 4. szám alatti MFB-székház tetőszerkezetét.

A határozat szerint pénzügyi ösztönző és támogatási rendszerrel, illetve jogszabályokkal segíteni kell a teret övező, városképi szempontból meghatározó, nem állami tulajdonú épületek homlokzati, tetőszerkezeti rekonstrukcióját.

A kormányhatározat szerint a Steindl Imre program egyes további elemeinek megvalósításának előkészítését, külön döntés szerint lebonyolítását állami tulajdonú nonprofit gazdasági társaság végezze projektszervezetként.

Az Országgyűlés Hivatala tavaly szeptemberben hirdetett nemzetközi építészeti ötletpályázatot a Kossuth tér egyetlen, a tér arculatába nem illő épülete, a metróállomás feletti irodaház új homlokzati kialakítására. Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár tavaly december azt közölte az MTI-vel, hogy olyan munkát nem találtak, amelyet változatlan formában meg lehetne valósítani, ezért egyhangú döntés alapján nyertest nem hirdettek. A többségében építészekből álló bizottság döntése értelmében hetet vásároltak meg, hogy a legjobb ötleteket majd a végső tervek kialakításánál föl lehessen használni.

A helyettes államtitkár akkor azt mondta: vélhetően azért adtak be végül a jelentkezők számához képest kevesen pályázatot, mert az 1972-ben épült iroda hétemeletes homlokzatát a szomszédos, azonos magasságú, de csak hatemeletes épülettel kellett összhangba hozni, mindezt a nemzet főterén, városképi szempontból kiemelt fontosságú helyszínen különösen nehéz feladat volt megvalósítani.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

TAdam
Na így legalább könnyen elkerülhetik a sajtót és a vityát se kell mutogatni a felszínen. Még a végén kérdeznének tőle valamit amit nem Tóni írt meg előre, vagy belefutna valami tüntetésbe aztán magyarázhatná neki a berci hogy csak az erőszakos csőcselék randalírozott szokás szerint. Ne alagutat, gödröt építsetek neki 270x150x240-est, az az átlagméret!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Kell a ,,rágcsálóknak,, a menekülési út!!!
TAdam
Na így legalább könnyen elkerülhetik a sajtót és a vityát se kell mutogatni a felszínen. Még a végén kérdeznének tőle valamit amit nem Tóni írt meg előre, vagy belefutna valami tüntetésbe aztán magyarázhatná neki a berci hogy csak az erőszakos csőcselék randalírozott szokás szerint. Ne alagutat, gödröt építsetek neki 270x150x240-est, az az átlagméret!
TAdam
@Tavryni őrnagy: Hova gondolsz?! :D majd odáig ér a csúti kisvasút :)
Szókrakész
"A többségében építészekből álló bizottság döntése értelmében hetet vásároltak meg, hogy a legjobb ötleteket majd a végső tervek kialakításánál föl lehessen használni."

Többségében építészekből álló?!?!?!

Hetet egyszerre?!?!?!
KIkét?
karma1
@Szókrakész: Ne akard megtudni a nevuket, mert inkabb az derulne ki roluk, hogy kinek a sogora, felesege, angyikaja, veje, Pasa parki szomszedjae a megbizas...

A "nonprofit" ebben az esetben meg azt jelenti, hogy egy osszegben fognak egy horribilis osszeget megszavazni nekik, es abbol kell majd visszaosztani, kiszamolni, hogy mennyi a tenyleges epitesi, tervezesi koltseg, es ami marad efolott, az nem nyereseg , hanem a szetoszthato zsebes penz... A budos eletben nem fogjuk megtudni a reszleteket...
bakegya
@TAdam: KISEBB IS ELÉG LESZ NEKI!!!A ZÁRTOSZTÁLYTÁRSAKNAK ÉS A PEREPUTTYNAK RENDELHETNEK VISZONT EGY NAGYOT-akkorát, hogy az összes fideSS PATKÁNY beleférjen.
Mangu
@Szókrakész: Tessék már megérteni, minden döntés, - még a szakmai is -, politikai döntés (hatalmi). Ezért vannak a bizottságokban a komisszárok. Az osztozókét, kik tejelnek!
Szókrakész
@Mangu: Neveket akarok!!!
Mondaná a rendőrségi kihallgatáson egy nyomozó.
dr. prédikátor
Épül a patkányok alagútja!!!Al és felcsutkáig fog érni, az 5 ős metró lesz a neve!!!A viktor szopkin ezen akar menekülni a népharag elől!!!
Jozefina
Érdekes, hogy mindenki a patkányokra gondol!!! Vajon miért???
eugen4402
Adjunk hálát a Teremtőnek, hogy nem az Alagút alá akarnak egy új Kossuth teret építeni. Lenne kuruc világ a Clark Ádám téren...
RonaGyuri
@TAdam: a főnöknek az széltében kicsi lesz! =)) Nem is beszélve az egojáról!
Fradigege
mészáros megépíti, aki majd tovább strómankodja a zsírmorénak a szaftos megrendelésből eredő gigahasznot. Az alagutakat anno a komcsik rendszeresen használták. Lám-lám zsírmore is így szocializálódott. Ő nem nem a nemzet része. Sőt, nem magyar. Héber neveket adott a gyerekeknek. Majd lesz itt lámpavas dögivel.
justhpeter
Egy fene legyen alagút. Tartsák ott a fideSS pártgyűlést az összes patkány részvételével. Majd megkérem Fletót, hogy dugja be a két végét és fújjon be nekik valamiféle kéjgázt. Már hogy élvezhessék... mielőtt...
cs.n.
"történetileg hiteles helyreállítása"
Ja, nyilván az alagút is a történeti hitelesség része.
Mangu
@Szeparepa2: Te csak náciban meg bolsiban tudsz gondolkozni? Pl. a budai vár alagútrendszerét az UFO-k építették?
Mangu
@Szókrakész: Na ez is nézőpont kérdése, hogy melyik ország rendőrsége és mán adódik is, hogy miért akarja tudni.
Mangu
@Szeparepa2: Kár, hogy a "recipe ferrum" jelet nem használják (nem véletlenül) a szerkesztők!
nezelodo
Rakétakilevő is lesz benne? Mert helikopterrel ne számoljatok, az a Csaunak sem jött be...
Rózsika Hatházi
Nem tom, miért, de James Clawell: A patkánykirály című könyve ugrott be a hírt olvasva.
bencemacska
Szerintem OV parlamenti és várkastélyi dolgozószobáit köti össze kijárattal a az al-felcsúti kisvasúthoz.
Bár lehet, hogy a kisvasút metróvá alakul???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.