Esterházy, az író, aki futballista volt címmel közölt megemlékezést a csütörtökön elhunyt magyar íróról az ABC című spanyol napilap vasárnapi számában. A lap Esterházy Pétert Kertész Imre "irodalmi cinkostársának" nevezte.

A szerző, Mercedes Monmany irodalomkritikus, cikkében kifejtette: a demokrácia "megérkezése" előtt, és mielőtt 2002-ben a magyar nyelvet "megkoronázták" Kertész Imre irodalmi Nobel-díjával, a vasfüggöny mögötti országok írói közül éveken át Esterházy Péter volt a nemzetközileg legismertebb a cseh Milan Kundera mellett.

Politikai másként gondolkodó, a totalitarizmus vitriolos kritikusa, a szabadság védelmezője, kreatív újító – írta Esterházyról, akit Kertész Imre "irodalmi cinkostársának" nevezett.

Mercedes Monmany szerint Esterházy fantasztikus mestere volt a szövegek ötvözésének, műveiben keveredtek az önéletrajzi és történelmi elemek, a humoros és bálványromboló paródiák, hatalmas műveltségének állandó jelenléte mellett.

Az ABC kritikusa megemlékezett arról is, hogy Esterházy "egyedülállóan bátor" tettet hajtott végre azzal, hogy megírta a Javított kiadást, miután fény derült édesapja állambiztonsági múltjára

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Hat igen,... Spanyolorszagban ertekelik Esterhazy eletmuvet, megemlekeznek rola, - a nemzeti szotyikopkodonek meg mindig nem tudtak egy haromsoros papirlapot a kezebe adni, hogy felolvassa - ezugyben...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Mézike
@Csodálkozó: Ez nem szerelem kérdése. :-)
Sok olyan könyvet olvastam ami pl a "katona" szemszögéből ( Merle : Mesterségem a halál ) mutatja be a háborút, még többet olyat ami a túlélő szemszögéből, sajnos ebből van több.a legemlékezetesebbet említeném. Anna frank naplója, na őt pl. nem látjuk a táborban, de nagyon sokan hazajöttek és meséltek. Nem írók, nem művészek, csak egyszerű emberek akik túlélték. Névtelen kisemberek akik hazatérve próbáltak élni egy olyan társadalomban ahol a szomszédaik hordták szét a vagyonukat, és annak kellett kalapot emelniük akik az ő kisemmizésükből gazdagodtak meg, nem egy közülük simán lehetne díjas. :-) Na igen! És ott van a Schindler listája , de még sorolhatnám ebben a témában a könyveket.
Csizmás Kond
@Csodálkozó: Hát persze hogy olvastad ...sőt ott sorakozik a polcodon az összes műve.
...azért kell a gugliból idézz szövegrészeket...
vadnarancs
Jellemző... A birkák azt sem tudják ki volt ő, mi volt ő, miközben irodalmi körökben ismert és elismert ember volt. Nem baj, hogy a világ 90%-a elismerte, a sok fideszbirka nem, mert ballib szoczsidóproli volt és kész! Ja meg a Gyurcsányit látták megvenni egyik könyvét!
perfekt
Miért problémás az,ha valakik,bármilyen okból kifolyólag--egy elvet vallanak.Az irodalomban pedig egyáltalán nem nevezik cinkosságnak." Vétkesek közt ,cinkos aki néma"--nemde?
bosszants
@Csizmás Kond: Képzeld hivatásos kötözködő,
ami megjelent tőle mind itt van a hátam mögött dedikáltan.
Én balga ugyanis nem rettegek a könyvektől, ők a legjobb barátaim!
Csizmás Kond
@bosszants: ..ne folytasd mert ezek ordináré hazugságok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.