Legkevesebb hatvan napra kizárják az álláskeresők nyilvántartásából azokat a közmunkásokat, akik nem jelennek meg a katonai toborzón – írja a Kisalföld.hu.

A lapnak felháborodott közmunkások panaszolták el, hogy kötelező „behívót” kaptak katonatoborzásra. A levélben állásajánlatként tüntetik fel a "szerződéses katonai jogviszony-létesítési lehetőségét", sőt a toborzás napjára igazolást is adnak.

A behívottak között akad tartósan rokkant, korábban alkalmatlannak minősített férfi és 50 kilós nő is.

A Kisalföld megtudta, a közmunkásokon alkalmassági teszteket, fizikai felmérést végeznek. Ha ezen nem felelnek meg, közfoglalkoztatottként dolgozhatnak tovább. Ha viszont átmennek a teszten, szerződéses katonának hívják őket – vagy egyenruhát öltenek, vagy hónapokra elveszíthetik közfoglalkoztatotti státuszukat, munkájukat.

62 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
@Szeparepa2: Van igazságod amit leírtál, de nem teljesen értek egyet veled, én csak magamból tudok kiindulni, én rádióműszerész voltam a seregben '68-'70... Egy hadosztály középjavító műhelyben dolgoztam, a műhelyfőnők szd. a hadosztály hírfőnök mindkettő kapacitált, hogy maradjak bent, gondolom nem azért mert nem voltak megelégedve a melómmal.. De nem maradtam, többre becsültem a civil életet a seregnél, azok akiket most behívnak felmérésre, még katonák se voltak jó részük, nem hiszem, hogy ez volna a jó megoldás...Vannak akik alkalmasak katonának, és vannak akik nem...Végezetül még annyit hozzáteszek jártam kint Csehszlovákiában 1968. augusztus 21. én hajnalban léptük át a határt Ipolytarnócnál, így azt is tudom, hogy kb. milyen lehet egy háborús helyzet, én nem kívánkoznék oda, jó engem már nem is hívnak mert erősen ,,túlkoros,, vagyok...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
36
Szomorú, de ahogyan nincs aktív munkaerő, más területen sem, úgy gondolom, katonák sem kerülnek ki.

Egyébként meg nem értem, miért nem jó, több pénzért katonának lenni. Eddig az volt a baj, hogy a közmunkáért kapott pénz kevés és a munka is értelmetlen.

Bevezetném a sorkötelezettséget az fix!-Fiúknak, lányoknak egyformán-
Szókrakész
Ez már a legalja mindennek.
Ez annyira képtelenség, hogy több helyről is visszaigazolást várok illetékesektől.

A fidesz határolódjon el, és pereljen, ha hamis az állítás.
36
Minden megyében megkapták a sorozó levelet? Ki, mit tud?
kamazuka
@36: A közmunkás,nevezzük rétegnek,de nem szép meghatározás,szóval az az elszegényedett réteg néptömeg,melynek annyira nincsen hogy az már vérlázító.Tulajdonképpen ők azok akiken segíteni lehetne de mivel a kormánynak lövése sincsen mit kellene ,lehetne tenni,így ezt a módszert alkalmazza.Ez némi értelmet is ad talán jövőképet,némi megélhetést,de mindenképpen kiszolgáltatottságot eredményez.
A régi érában mikor nagyobb áremelkedés közelgett mindenkor a tartalékosokat azonnal behívták,de a nagyon beszélősökért évközben is kimentek házhoz,és elvitték egy időre.
Noha abban az időben az oroszok is besegítettek ebbe,de ez más tészta.
Nézzük azt,hogy az osztrák gazda lebálázza a kaszálón levágott füvecskét,és behozza hozzánk és haszonnal eladja.Nálunk ,de nézz körűl 1000 hektárok kaszálatlanúl.tehát munka rogyásig van még útszélén is,csak meg kellene fizetni.Egészséges elvárás,hogy dolgozz,de mikor fizetésre kerűl sor, sunnyogás késlekedés magyarázkodás.Így ez nem megy!S ha nem megy sehogysem akkor össze kell gyűjteni az embereket,be kell zárni őket egy laktanyába,megfosztva őket a szabadságuktól,mielőtt egy rezsim ellen fordulnának kétségbeesésükben.Ez az a helyzet,mikor a melyik ujjamat harapjam kérdésre kell saját magamnak választ adnom.
wagabund
..."Katonának soroznák be a közmunkásokat"...

erre már joszip viszárionics is huncutul kacsintana, és azt mondaná: ügyes..még talán csettintene is...hogy ez neki nem jutott eszébe..
36
@kamazuka: Csak lenne következetes akkor a kormány, ha már elhatározta ezt a katonásdit.

Mert, azt szégyennek tartom, hogy a többi V4 ország küld katonákat és rendőröket ide.
Gondolkodtam azon, hogy én mit tennék ha valóban a társadalom perifériáján lévő közmunkás lennék. Én nagyon kapaszkodnék, hogy akár katonaként, de kikerüljek a rongyos helyzetből. Aztán a seregben, tovább lehetne lépni. Vagy, gondoljon a nyugdíjára.
A hölgy, aki írt, egyébként, nézzen szét majd jövő héten a laktanyában. Lehet, meglepődik, hogy milyen "picike" katona nők is vannak.
Én nagyon favorizálom, hogy nagyobb legyen a honvédség. Munkahelyet teremt.
emerencia
@Szeparepa2: Jól tetted, hogy odaírtad a VÉGIG szót de így sem értek veled egyet abban, hogy az első pontban reklámoztad az orbáni illiberáció egyik legaljasabb cinizmusát mely arról szól, hogy akár a legvégsőkig elmenve az agyagba döngölik a társadalom jelentős létszámú csoportját majd valami valós vagy vélt előnyt rájuk kényszerítve harsogják országnak világnak, hogy AHHOZ KÉPEST milyen jó dolog számukra MÉG MINDIG a társadalom számkivetettjeként élni. Igen, a katonaság is az, ha nem önszántából jelentkezik hivatásosnak az illető. A pártállamban is az volt a bakák számára de legalább akkoriban nem volt veszélyben országunk békéje és a kötelező katonaléttől senkinek nem függött a megélhetése.
egyvandor
Nagyon hatásos lenne egy kényszer verbuvált magyar hadsereg. Nem gondolja a sok túlfizetett suttyó, hogy menne ez kényszer nélkül is?
Vagy úgy képzelik, az egész világ rettegne a magyarok nyilaitól. Mint régen? :DDD
kakaósbögre
@Szeparepa2: nos,a mai körülmények és követelmények közt egyszerűen már az sem alkalmas aki nem önként és dalolva ölti magára az angyalbőrt.mert lehet hogy szépen hangzik hogy fizetés,ellátás stb. de azt is meg kell érteni hogy ez nem munka.hivatás.amit vagy csinálsz teljes szívedből vagy nem.
wyatt
Majd megvédenek minket seprűvel, partvissal, meg lapáttal.

Van ennél hülyébb országvezetés Európában?
Szerintem sincs.
36
@Szókrakész: Bocsánat, de nem értem. Ki, mi, "nálunk senki semmit"?
Apatszerek
@Szeparepa2: Teljesen a realitások figyelembevételével fejteted ki vélelmedet.
Nil
HA nincs kötelező katonai szolgálat akkor hogy a fenébe lehet ezt megcsinálni?
Gyilkossá képezni embereket - keresztényi megfontolásból. Tessék olvasni a Bibliát és búzgón imádkozni bűnbocsánatért.
Gondolom a tesztet úgy állították össze hogy a béna is átmenjen.
Szókrakész
@36:

Erre a kérdésedre írtam:

"Minden megyében megkapták a sorozó levelet? Ki, mit tud?"
Mangu
@Szeparepa2: a komcsi bakákhoz teljes tévelygés hasonlítani a mai hadsereget, mert ég és föld...) - ez alatt mit értesz?
36
@Szeparepa2: Így van. Ismerősöm gyereke, a Közszolgálati Egyetemre, egy bizonyos szakra jelentkezett. Nem minden évben indítják a szakot. Fizikailag megfelelt, de gyengébben tanult, mert beszerelmesedett. Elutasították. Most apja, anyja, sír-rí, mert nem jutott be egy államilag preferált intézménybe. Eljátszotta a lehetőségét.
Nem dobják utána a meghívó levelet.
Nil
@Szeparepa2: Jó meló békében - de akkor sem. Ha a hatalommániás politikusok leülnének beszélni és megegyezni- ha az olaj miatt nem gerjesztenének fegyveres konfliktusokat, akkor semmi szükség a katonaságra. Gyilkosok. Parancsra cselekvő robotok.
A közmunkások nagy részét rendesen is lehetne foglalkoztatni - bejelentett állás - de akkor nem lehetne félelemben tartani őket. És akkor most jön a kötelező katonaság ahol a parancsmegtagadás tudjuk mit von maga után
Aki eddig nem ment el, az majd most fog- gratula.
krumpli
Ez úgy baromság ahogy van. Hergelni lehet vele a jónépet, főleg az itt fröcsögőket.
krumpli
Ha meg tényleg akarják ott lehetne a sorkatonaság újra. Ráférne erre a nyálas ifjúságra.
wagabund
szerintem a (busásan)főtisztekhez toboroznak katonákat...mert oly sokan vannak, hogy el kell foglalni őket valamivel...
Yoda69
Szepen haladunk a kotelezo sorkotelesseg visszaallitasa fele, amit mar korabban belengetett a fideSS, de aztan letagadtak.
papa.49
@Szeparepa2: Van igazságod amit leírtál, de nem teljesen értek egyet veled, én csak magamból tudok kiindulni, én rádióműszerész voltam a seregben '68-'70... Egy hadosztály középjavító műhelyben dolgoztam, a műhelyfőnők szd. a hadosztály hírfőnök mindkettő kapacitált, hogy maradjak bent, gondolom nem azért mert nem voltak megelégedve a melómmal.. De nem maradtam, többre becsültem a civil életet a seregnél, azok akiket most behívnak felmérésre, még katonák se voltak jó részük, nem hiszem, hogy ez volna a jó megoldás...Vannak akik alkalmasak katonának, és vannak akik nem...Végezetül még annyit hozzáteszek jártam kint Csehszlovákiában 1968. augusztus 21. én hajnalban léptük át a határt Ipolytarnócnál, így azt is tudom, hogy kb. milyen lehet egy háborús helyzet, én nem kívánkoznék oda, jó engem már nem is hívnak mert erősen ,,túlkoros,, vagyok...
dr. prédikátor
Oszt közmunkát ki fogja ellátni??? no meg ott vannak a barna "tesók" azokbúl milyen honvédő lészen???
Tódor
Aki ezt kitalálta, annak besorozni a kurva anyját. Továbbá elsőnek a Bringást és az elvtársait.
huKKK
@kamazuka: Senkit sem hagyunk az út szélén.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim, a kormány mindenkinek ad esélyt.
Lábatlannak, kezetlennek, nõknek és gyermekeknek megnyílt a karrier lehetõsége.
Magyarország összefog.
A magyar határon egy jól képzett határõr akár félmilliót is kereshet migránsfogdosással.
justhpeter
Az én időmben még az volt a rend, hogy katonák dolgaiban a hadbíróság ítélkezett. Nos, aki kitalálta, azt is hadbíróság elé kellene állítani népellenes bűncselekményért.
perfekt
Feltaláltátok a munkaszolgálatosokat! Irány Hortobágy--idióták!
emerencia
@Szeparepa2: Jóvan na, értelek. Csak annyit kérek, hogy bízzuk ezekre az emberekre, hogy akarnak-e katonák lenni. Nem szabad őket ebben a döntésükben befolyásolni. Félő, hogy a nyomorult megélhetésével megzsarolt emberből nem lesz jó katona. Nem szívesen adnék fegyvert a kezébe. Az ugyanis egy hivatás, nem szabad ráerőszakolni senkire. Aki közülük ambicionálja ezt a lehetőséget, az gondolom már régen tett lépéseket ebben az irányban. Felnőtt emberekről beszélünk. Hagyjuk őket a józan belátásuk szerint dönteni arról, hogy mi az ami még belefér nekik a pénzkeresetbe. Én pl. 16 évet töltöttem a seregben és SOHA nem éreztem vágyat arra, hogy be kellene öltöznöm. Ettől még tisztességesen elvégeztem a munkámat. Nem érdemeltem meg, hogy ne kapjak végkielégítést elbocsájtáskor és azt sem, hogy idős koromban strapás munkát kell végezzek, a várhatóan alacsony majdani nyugdíjamért. Ők sem érdemlik meg, hogy zsarolással vegyék rá őket a katonai szolgálatra.
36
Meg mernék esküdni rá, hogy holnap már cáfolják a hírt az illetékesek.

Pedig, továbbra is az a véleményem, hogy egyeseknek jó lehetőség lenne.
Nil
@emerencia: Nem érted? Nincs választási lehetőségük.
tothjani
Anno a gerinctelen Diktátor azzal uszította nyájat hogy a népnek minden jár, minden ingyen, és nevetséges amikor azt mondják hogy jobban élünk mint 4 éve.
Most ha nem robotol a tolvajbandának az ember nevetséges bérét, akkor ezektől akár éhen is dögölhet! :(
Most ezek jobban élnek mint 8 éve, 4 millióan pedig éhen döglenek!
emerencia
@Nil: De értem és agyament ötletnek tartom, hiszen csak és kizárólag a politikusok döntése miatt nincs. Sürgősen le kellene mondaniuk a pozíciójukról azoknak, akik ezt a szörnyűséget kitalálták.
tothjani
@36:
Sajnos pedig ez így van, ha közmunkásként nem vállalja be az ember a felajánlott munkát akkor 3 hónapig semmilyen ellátást nem kaphat, vagyis éhen dögölhet.
De érdekes az is ha valaki elmúlt 55 éves akkor azt mondják nem kap közmunkát viszont nyugdíjas koráig kapni fogja a rendelkezésre állási segélyt ami elképesztően magas majd 23 ezer forint.
namihami
Az 50 felettiek, mozgássérültek és a 40 kilós nők pedig azonnal kommandóssá avanzsálnak. Kizárólag speciális támadóműveletek és túszmentő-akciók céljára lesznek bevethetők.
A TEK alájuk lesz beosztva.
sentinel216
A köpcös jól képzett közmunkás katonái. Mint a cár politikája kifelé támad, belül sülnek el a sületlenségei.
pic4.zhongsou.com/img?id=480c62a3c33784d17da
vadnarancs
Nekem kisértetiesen hasonlít ez az SA megalakulására. Ne feledjétek, hogy végezte az SA...
papa.49
@sentinel216: Ügyes a videó, sok ,,hősi halott,, lesz mint a kép is mutatja bent dobta el a gránátot, na valami ilyesmire gondoltam mikor azt hiányoltam, hogy sokan azok közül még sorkatonák se voltak...
alterego56
@vadnarancs: Az SA nem kényszer sorozott tagokból állt. Ezek mind mindenre kapható önkéntesek voltak.
Tódor
@Yoda69: igen. De ezek közül egyik sem volt sorállományú katona. Pótolják be a korosztályuk szerinti másfél évet. Ugyanazokkal a feltételekkel. (Meg tessék dolgozni. Meg megérni hogy huszonév munkája utáni nyugdíjukat egy gennyzsák banda ellopja. ) Oszt' abból megélni amiből a zemberek.
vadnarancs
@alterego56: A sok fideszes birka, aki ajnározza őket szerinted mit dolgoznak? Környezetemben a közmunkások jelentős hányada fidesz-birka...
Lackó50
Ezek totálisan rabszolgának nézik a népet. Lassan nem tudom, mi a különbség Rákosi elvtárs és Orbán úr között. Vagy talán háborúra készülünk, mint a 30-as években a németek?
Pálinkafőző Rézüst
@Lackó50: a különbség az, amit "elírtál": Rákosi úr, és orbán elvtárs...
papa.49
@Pálinkafőző Rézüst: A dádé mellett még az is ,,úr volt,,!!!
A koszos hazugovics csak vízhordó lehetett volna valamelyik gyárépítkezésen!!!
emerencia
@Szeparepa2: Az én kezembe pl. sosem kerülhetett fegyver mert pa. ill. kpa. voltam, technikusként elektronikus műszereket javítottam. (Na jó, kispuska lövőverseny azért előfordult néha de azt csak szórakozásból rendeztük.) Aki viszont egy fegyveres testületben beöltözik, annak fegyveres kiképzést is kell kapnia és adott esetben ölni. Civilizált országban, békeidőben erre nem kötelezhetnek senkit kenyérkereset helyett.
Pálinkafőző Rézüst
@emerencia: de mi már indiánország lettünk, mint ahogy Lukas Gumi bevallotta...
vadsanca
Ez is a munkahely teremtés egyik formája. Ezzel az erővel lehetnének rendőrök, vagy tűzoltók is!
Tódor
@namihami: 50 vagyok. Megkaphatnám a TEK-et? Szívesen edzeném őket.Pl vizilabdában: fehér sapkában azorbángárdista TEK, kékben a krokodilok...
papa.49
@Tódor: Kékben a cápák, ők gyorsabbak))))))))
Tódor
@papa.49: igen, de azok akklimalizálódtak, a parlamentben ülnek, nevet változtattak: cápáról fideszre. A jellemük közben nem változott.
gulyasgyula
@emerencia: A "" civilizált és a békeidőben "" a lényeg .. Akkor Te ha azt látnád hogy ölik a családodat akkor se használnál fegyvert ..?? Mert én igen és majd akkor jól jönne egy kis fegyverismeret ..
solidedge
Ne felejtsük el, hogy a közmunkásból átképzett katona a füvet is levágja a harctéren és a harc után összeszedi a szemetet is.
kkalman
Egy kényszer-közmunkás katona sohasem fog olyan hivatástudattal szolgálni a seregben, mint aki önként jelentkezik, mert ezt érzi a hivatásának.
namihami
@Tódor: Ha kell, a tied. Akár haza is viheted. Túl sokra úgyse mész velük.
emerencia
@kakaósbögre: És még ha sikerül tanulni és komolyabb beosztásba kerülni, jó esély van arra, hogy civilek kontár parancsa következtében veszíthetik el az életüket:
mno.hu/belfold/maganceg-felugyelte-a-tuzszereszeket-1353411
papa.49
@emerencia: Erre gondoltam pontosan, a tűzszerészek végezték az életveszélyes melót, a zsozsót meg -látatlanul lefogadom- hogy egy fütyiszes ,,vállalkozó,, vállalkozása tette zsebre!!!
Ez a 11 % arány pofátlan, és mivel katonák a parancsot meg se tagadhatták!!!
A honvédelmi miniszterek akik részt vettek ebben mind kötelet érdemelnek, sőt a ,,piroscsíkosok,, közül is jó páran, végül is ,,vágóhídra vitték,, az embereiket!!!
Nil
@kkalman: gyilkolást hivtásnak nevezni túlzás
Nil
@Szeparepa2: kevés áldozat - talán kérdezd meg az áldozat családját mit tart kevésnek.
Idióta politikusok és pénzmániás vállalkozók miatt vannak a háborúk.
Én adnék egy szigetet háború mellett kardoskodóknak, aztán ott öljék egymást - de az emberiséget hagyják békében élni. A katonaságra fordított pénzből jutna mindenkinek bőven.
kukac50
Közmunkások Figyelem!
Mindenki álljon be katonának,volt már annyi megaláztatásban részetek,hogy a politikusokra lőjetek!
nemjoezigy
@36: "Én nagyon favorizálom, hogy nagyobb legyen a honvédség. Munkahelyet teremt."
@Szeparepa2: " @emerencia: 16 év után tudhatnád, hogy a seregben sem mindenki fegyverrel szolgál... ezrével vannak munkahelyek, amikben nem kell lőni...de a kötelékben vagy... nemde?"
@vadsanca: " Ez is a munkahely teremtés egyik formája. Ezzel az erővel lehetnének rendőrök, vagy tűzoltók is!"
- ne feledjétek, hogy a múlt rendszer legnagyobb hibája a rejtett-bújtatott munkanélküliség volt. Ez most is működik, az állami cégeknél és a multiknál is, ha megvan a megfelelő kapcsolat. Ennyit a munkahelyteremtésről!

@Nil: "HA nincs kötelező katonai szolgálat akkor hogy a fenébe lehet ezt megcsinálni?
Gyilkossá képezni embereket - keresztényi megfontolásból. Tessék olvasni a Bibliát és búzgón imádkozni bűnbocsánatért. Gondolom a tesztet úgy állították össze hogy a béna is átmenjen."
- attól, hogy valaki kiképzett katona, az még nem gyilkos. A katona, hon és állampolgár védelemre esküdött fel, ez (lenne) a kötelessége! Amit ennek érdekében tesz, az nem gyilkolás! (hanem Téged is véd)

@emerencia: "Én pl. 16 évet töltöttem a seregben és SOHA nem éreztem vágyat arra, hogy be kellene öltöznöm. Ettől még tisztességesen elvégeztem a munkámat. Nem érdemeltem meg, hogy ne kapjak végkielégítést elbocsájtáskor és azt sem, hogy idős koromban strapás munkát kell végezzek, a várhatóan alacsony majdani nyugdíjamért"
- ez megint a kettősmérce eredménye! Ue-t a munkát egyenruhában végezve nem lennél ilyen hátrányos helyzetben!

@tothjani: "De érdekes az is ha valaki elmúlt 55 éves akkor azt mondják nem kap közmunkát viszont nyugdíjas koráig kapni fogja a rendelkezésre állási segélyt ami elképesztően magas majd 23 ezer forint."
- Pontosítok: a nyugdíj előtti 5 éven belül, ha a feltételeknek is megfelelsz, akkor kapsz bruttó 40 ezer Ft-ot! és alkalmi munkát is vállalhatsz, a feltételek szerint.
@solidedge: "Ne felejtsük el, hogy a közmunkásból átképzett katona a füvet is levágja a harctéren és a...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.