Rejtélyes feladatot kaptak az iskolaigazgatók. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) két napot adott nekik arra, hogy összesítsék, pontosan hány tanulójuk “migráns”, közülük hányan távoztak tanév közben, hánynak maradt meg a tanulói jogviszonya év végére.

A Tanítanék Mozgalom közzétette a Teleki Blanka Gimnázium igazgatójának válaszát, amelyet változtatás nélkül közlünk.

Tisztelt Igazgató Úr!

A feladat igen nagy kihívás elé állít. Zavarba ejtő a migráns kifejezés, amelyre semmilyen magyarázat nem szerepel az utasításban.

Milyen térbeli kritériumai vannak a migráns kifejezésnek?

Az Európából (pl. Svédországból, Ukrajnából származó ruszin, orosz) Magyarországra települő tanuló migráns-e, vagy az osztályomba járó kínai kislány, aki tízéves kora óta él Magyarországon? Vagy csak az, aki a háború sújtotta Szíriából, Afganisztánból, Líbiából menekül?

Milyen időbeli kritériumai vannak?

Meg kell-e vizsgálni a felmenőket? Értem ezalatt, hogy az az arab kislány, aki Magyarországon született már, édesapja itt házasodott meg, migráns-e? Nem feltételezem, hogy a dédszülőkig vissza kellene vezetnem a tanulóim családfáját, már csak azért sem, mert annak igen rossz asszociációi lehetnének, ám Ön nem nyújtott segítséget ebben sem.

Neadjisten migránsnak számít-e az a tanuló, aki Erdélyből, Délvidékről vagy Kárpátaljáról betelepülő magyar? Ha tágabb értelemben nézzük, a honfoglaláskor a Kárpát-medencébe érkező magyarok is migránsok. Ebben az értelemben jelenleg 576 migráns jár az iskolába.

Mindezek mellett fölmerül bennem a kérdés: milyen céllal kérik be tőlünk az adatokat? Reményeim szerint segíteni szeretnének a tanulókon, viszont ez az utasítás erre vonatkozóan nem tartalmaz semmiféle leírást.

Az elmúlt három esztendőben a konfliktusforrások egyik legfőbb oka az információ hiánya volt: nem tájékoztattak a miértekről, csak rövid határidővel kiadták a számomra értelmetlennek tűnő feladatokat (azokat, amelyeket a KLIK központjától kaptak). Ezek szerint nem reménykedhetek változásban, a megígért menedzserszemléletben?

A fenti kérdések tisztázásáig, a feladat pontosításáig, elsősorban a migráns szó definíciójának megadásáig a feladatot nem tudom teljesíteni.

Mielőbbi szíves válaszában bízva:

Pukli István

intézményvezető, Budapest XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnázium

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csodálkozó
Az azeri Kubatov Gábor és pereputtya a migráns. Vagy a miskolci polgármester Kriza, orbánc segge vége.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Apatszerek
@perfekt: Legyen úgy ahogyan kéred, megadatik neki, na de meddig lehet elviselni fején a bohócsapkát? ilyen emberre van bízva a jövő generáció egy részecskéje, aki egy kérdőíven fennakadva tudatlanságát bizonyítja a diákok előtt hablatyolva!
perfekt
@Apatszerek: Hanyatt estem,Most olvastam egy nyilatkozatát.Idézem. Ülj le! " A MAGYAR HONFOGLALÓK ILLEGÁLIS MIGRÁNSOK VOLTAK"! A Propi hogy nem vette még át.?Ez a fäsz nem a kormány ellenzéke, hanem az ország ellensége.Az,hogy számára a jelenkor-és a történelem is ismeretlen- legyen az -az ő magánügye.De hogy ifjú lelkeket deformál-és még iskola igazgató is--megkockáztatom-a kormány oldal prominensei azért tűrik ezt a habajkát mert maguk is ugyan olyan degeneráltak, mint ez a senkiházi!
Apatszerek
@perfekt: Vérbeli bolsi vonal, csecsén szívták magukba az országellenességet nem tudják elfogadni , hogy nekik csak múltjuk van, jelenüket, múltjuk semlegesítette, jövőjük a teljes elmúlás!
perfekt
@Apatszerek: Az a helyzet,hogy országunkban-több rabló banda is működik.De kettő biztosan.Személyes tapasztalatom-ez, de nincs személyes kötődésem hozzájuk! Ezek az országot-felosztották és most szépen ki is fosztják! Soha nem aktuálisabb a nóta miszerint,a múltat végképp eltörölni,rabszolga had indulj velünk! Egy tálból cseresznyéznek a ballibekkel az átjárást úgy fedezik-hogy út csinálnak ,mintha -ostoroznák Orbánékat--ami csak látszatjogos kérdés talán--a baloldal-miért veri szét önmagát?-azért mert így felelősség nélkül is kitűnően megélnek.A választókat pedig 4 évenként palira veszik
Aki Én
@Csodálkozó: ...esetleg az Indiából bevándorolt felmenőkkel rendelkező politikusaink???
Aki Én
@perfekt: @Bringás: Az, hogy nem értitek Pukli kérdéseit, még nem jelenti, hogy az butaság. Egész mást jelent...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.