A nyugati határszél közelében élő magyarok elsősorban az itthoni fizetés többszöröséért járnak ki Ausztriába dolgozni, és bár az osztrákok korábban lenézték a magyar munkást, mostanra rájöttek, hogy dolgoztatni minket lehet. Aki tisztességgel végzi a munkáját, azt megbecsülik.

Néhány hete futótűzként terjedt el a hír, miszerint Nyugat-Magyarországon – azon belül is elsősorban Győr-Moson-Sopron megyében – immár nemcsak szakembert, de betanított munkást sem igen találni. Ez a helyieknek egyáltalán nem meglepő, sokan maguk is kint dolgoznak.

A Budapest Beacon néhányukat arról kérdezte, mikor döntöttek úgy, hogy külföldi munkát vállalnak, és mi kellene ahhoz, hogy újra Magyarországon dolgozzanak.

A miértet direkt nem említettük, hiszen a legfőbb indok nyilvánvalóan a pénz, az pedig nem egy üres lózung, hogy van az az összeg, amiért minden „bűzt” el lehet valahogy viselni. Nem mindenki ugrik persze elsőre a lehetőségre, ami még csak nem is „büdös”: „Volt egy kollégám, beajánlottam kint, az ottani főnököm behívta interjúra, erre közölte, hogy neki senki ne dirigáljon” – meséli József, aki közel huszonöt éve dolgozik Ausztriában. „Azóta persze a kollégám is kint dolgozik” – teszi hozzá.

Józsefnek – aki cikkünkben álnéven szerepel – a szakmáját sem fedjük föl, legyen elég annyi, hogy az egyik legnagyobb hiányszakma művelője az építőiparon belül. Itthon tizenkilenc évig dolgozott, mikor jött a lehetőség – nem sokkal a rendszerváltás után. Úgy gondolta, kimegy, de csak maximum öt évre. Ennek már majdnem huszonöt éve.

A miértre egyetlen szóval válaszol: „pénz”.

Az osztrákok időközben rájöttek, hogy dolgoztatni a magyart lehet. „Úgy állnak a munka mellé, hogy más is hozzáférjen” – mondja a „sógorokról” József. Ausztriában az a magyar dolgozik, aki dolgozni akar – teszi hozzá. Szerinte most már örülnek nekünk, sőt, ha lehet, ma már inkább magyarokat alkalmaznak.

Mindig az az első kérdés, hogy mennyit keresel – folytatja. Huszonöt éve azt mondtam, ugyanannyit, mint itthon. 1992-ben a magyarországi fizetése tizenkétezer forint, kint ugyanannyi schilling volt. Csak a miheztartás végett: akkor 1 schilling 7 forint körül mozgott, de 2002-ben az euró bevezetésekor már majdnem 18 forintnál járt az árfolyam. Nem szorul magyarázatra, miért érte meg már akkor (is) kint dolgozni. „Minden hónapban tudtunk valami új dolgot venni. Föl tudtam építeni egy házat bő öt év alatt” – meséli József.

Bár a különbség manapság már talán valamivel kisebb, egy szakmunkás kezdőként havonta 1,5 ezer (körülbelül 465 ezer forint), néhány év után azonban a 2 ezer eurót (körülbelül 620 ezer forint) is simán megkeresheti nettóban, de ha bármelyik irányban átlépjük Burgenland határát, a pénz is több, meg az emberek is közvetlenebbek – mondja József. „Burgenland Ausztria Borsodja” – szól a mondás. 13. és 14. havi fizetés is van. Az egyiket december, a másikat július elején kapják meg.

A teljes cikket a Budapest Beacon-on olvashatja>>

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

xcu
"Ugyanennyi pénzért se dolgoznék itthon újra"

- Ezt nem érti meg az elméjében bomlott, vérrohadék orbán és bandája.
A "geci" minősítés már kevés.
Nincs arra az aljasságra gyűjtőszó a magyarban, amivel ki lehetne fejezni azt az aljasságot, amit ezek művelnek.

Toprongy orbán, toprongy orbánimádó fdeszes hulladékok - Előre a lenini úton!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Szókrakész
@szaboria1: Kint votunk.
A z ismerősök építkezésen dolgoztak.
És még az osztrák viszonyokhoz is turbótempóra a főnök rávisított, hogy mi ez a csigatempó.
Mindennek tegnapra kell kész lennie, még ha a rajzot és a Freigabe-t holnap kapod is meg.
Nem tudopm hol élnek az ismerőseid, rokonaid.
De a jugóval, törökkel, magyarral, lengyellel, szlovákkal, ...telített területeken ez van.
Szókrakész
@Levendula: Te hol élsz?
Milyen, a világtól elzárt faluban vagy tanyán?!?!?!?!

Mert akkor ilyet nem mondanál!!!
Nil
Nekem a megbecsülés hiányzik-és persze szeretnék annyit keresni hogy lakni és enni tudjak,néha egy könyv, színház és két hét nyaralás valahol-nyugiban.
Ez simán megvolt régen... tudtam tervezni,célt kitűzni és azt elérni - hiányzik
Equilibrium
@Szókrakész: Milyen zagyvaságokat firkálsz itt össze-vissza? Megártott a kannás sör?
Kinga2
@xcu: @xcu: Rohadék az anyád, meg aki megcsinált te majom!
cikicakk55
@Yoda69: Azért az egyáltalán nem mindegy,hogy milyen migránst akarnak behozni az országba. Egész biztos vagyok benne,hogy nem a kecskebaszókat várják itthon tárt karokkal.Egy részt a vallásuk miatt,más részt azért,mert nem is akarnak dolgozni.Ha behoznak munkaerőt,az egész biztos nem Muszlim,nem Arab, nem Afgán, nem Eritreai. Gondolom kínaiakat,Románokat,lengyeleket,Szlovákokat,vagy a csuda tudja kiket,de az biztos,hogy keresztényeket.Orbán tényleg egy g..i,de nem ellensége saját magának.Őt és társait,rokonait is ugyan úgy terrorizálnák,mint a nincstelen népet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.