A külgazdasági és külügyminiszter szerint a legszorosabb kapocs Magyarország és Új-Zéland között a terrorizmus elleni küzdelem.

Szijjártó Péter az új-zélandi kollégájával, Murray McCullyval folytatott csütörtöki tapolcai megbeszélése után tartott közös sajtótájékoztatón azt mondta: közös érdek az Iszlám Állam visszaszorítása, "hiszen mi európaiak pontosan tudjuk, hogy minél jobban visszaszorítjuk az Iszlám Államot, annál inkább csökken az Európára háruló bevándorlási nyomás".

Szijjártó szerint ez a legfontosabb kapocs Magyarország és Új-Zéland között

Hangsúlyozta: most a legfontosabb európai és magyar szempontból a bevándorlási nyomás lehető legkisebbre csökkentése.

Magyarország nem támogatja azt az európai felfogást, amely a bevándorlók elosztását célozza.

Mi a bevándorlás megállítását célozzuk, és ehhez az Iszlám Állam legyőzése kifejezetten fontos

– jelentette ki.

Hozzátette, a két ország hasonló mértékű és jellegű szerepet vállal a terrorizmus elleni küzdelemben: megközelítőleg 150 katonával vannak jelen Irakban, ahol képzési támogatást nyújtanak az iraki hadseregnek, illetve a pesmerga (kurd fegyveres) erőknek.

A külgazdasági és külügyminiszter arról is beszélt: Magyarország mindvégig támogatta Új-Zéland nem állandó tagságát az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT), és teszi ezt szeptemberben is, amikor az óceániai állam lesz a szervezet elnöke. Új-Zéland 2015. január 1. és 2016. december 31. között nem állandó tagja a BT-nek.

Szijjártó Péter elmondta: megállapodtak arról is, Új-Zéland támogatja, hogy Magyarország az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tagja legyen.

Magyarország legutóbb 2009-2012 között volt tagja az ENSZ legfontosabb emberi jogi testületének, és a 2017-2019-es időszakra ismét pályázik a tagságra.

A gazdasági együttműködésről szólva Szijjártó Péter azt mondta: Magyarország elkötelezett támogatója az Európai Unió és Új-Zéland közötti szabadkereskedelmi megállapodás létrehozásának, azzal együtt, hogy "a magyar mezőgazdasági érzékenységek figyelembevételéhez mindvégig ragaszkodni fogunk".

A két ország kereskedelme idén január és május között tíz százalékkal növekedett, és az év végére el fogja érni az ötvenmillió dollárt – jegyezte meg.

A miniszter szerint a csendes-óceáni térséggel kialakított együttműködés erősítéséhez Új-Zéland a kapu, ezért is nyitott nagykövetséget Magyarország Új-Zélandon, és szeptemberben külgazdasági diplomata is elkezdi munkáját Wellingtonban – tette hozzá.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy megkezdődtek a tárgyalások a kettős adóztatás kizárásáról szóló megállapodásról, és remélhetőleg minél előbb lezárulnak az egyeztetések a szociális biztonsági együttműködési megállapodásról.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, a tetőfedő anyagokat gyártó új-zélandi AHI Roofing vállalat európai logisztikai központja – amely szintén Veszprém megyében, Várpalotán található – a legsikeresebb új-zélandi gazdasági beruházás Európában.

Az új-zélandi külügyminiszter – aki Moszkvát, Párizst, Londont és Pozsonyt is érintő európai körútján érkezett Tapolcára, pénteken pedig Budapestre látogat – azt mondta: Új Zéland nagyra értékeli Magyarország támogatását, amely a baráti, gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokban is megmutatkozik.

Murray McCully kiemelte: a közelmúltban Wellingtonban nyílt magyar külképviselet tovább erősítheti az összeköttetést a két ország között. Úgy fogalmazott: "közös értékeink vannak", és fontosnak nevezte, hogy közös munkával sikerül javítani a gazdasági kapcsolatokat.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Nyomasztó élmény lehet egy normális embernek-politikusnak,, ezzel a lófejű ökörrel tárgyalni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@karma1: Pont ezért kérdeztelek téged mivel te ott élsz, és én már nem hiszek (régen) ezeknek, kösz a választ...
karma1
@papa.49: Ahogy meglattam a cikket, azonnal egnek allt a hajam... Itt az emberek tulnyomo tobbsegenek VAN fegyvere, allati szigoru feltetelek mellett lehet csak megszerezni a tartasi engedelyt, es valahogy az otthoni (de az itteni ) sajtoban sem lattal terrorcselekmenyre utalo cikket.
Papus, a lanyomeknak 3 szobas hazuk van, tele elektronikus kutyukkel, konnyen felkaphato ertekekkel... Itt nem lopnak, ugyhogy a lanyomek elmentek 3 napra ugy Aucklandbe, hogy NEM ZARTAK BE a hazukat, csak kilincsre. Ha kiszallsz az autodbol, otthagyhatod a nyitott ablak mellett is a kocsidat, nem torik fol, nem raboljak ki, pedig minden masodik ember barnam, sarga vagy fekete...
szijjarto viselkedesere nincs mentseg, de nincs magyarazat se: kb. annyit ert ez a baromsaga, mintha orban odamenne a papahoz, es elkezdene neki a szeretetrol papolni, meg hogy mihez tartsa magat a menekultekkel kapcsolatban.

Miert, MIERT csinaljak ezt???
papa.49
@karma1: Azért mert minket akik itt maradtunk ( ki ezért, ki azért) hülyének néznek a ,,mai urak,, és bizonyos mértékig joggal, mert már régen le kellett volna rázni magunkról ezt a tetves bandát, mint a kutya ahogy lerázza a vizet a bundájáról!!!
Tegnap Miskolcon jártam és bizony mindenütt látható a szegénység az út mellett ahol elmentem, nem autópálya a 3 főút...
karma1
@papa.49: Papus, aki otthon maradt annak 1000 es 1 oka volt erre... Aki viszont elment Ma.o.-rol, azoknak is pont ugyanennyi volt az elmenesre.

En soha, de soha nem neztem le egy pillanatig sem azokat, akik ezert vagy azert otthonmaradtak, hiszen akkor a sajat csaladom nagyobb reszet es a legjobb barataimat kellene megtagadnom, leneznem, de ez a koporsoig tarto eletemben nem fordulhat elo velem!
Azt viszont minden jozanul gondolkodo embernek nagyon kell latnia, hogy orban veri az eket a magyarok koze, szitja a maradok es az elmenok kozti kulonbsegeket, le- hazaarulozza az olyanokat, mint en, mikozben az otthonmaradottakat a rabszolgasorig lealazza, es kozben leirja a statisztikaban, hogy ezermilliard forintot (egyharmadnyi manyup-penzt!) kuldunk haza
a melyszegenysegbe taszitott otthoni polgaroknak. Mert en is kuldok haza penzt, kinek mennyit, amennyit tudok, na meg gyogyszert, ha kell, amit otthon egyre cifrabban lehet csak megszerezni.
Ezzel egyutt meg igy sem tartom jonak, hogy azert az ezermilliardert barmelyik Nyugaton elo honfitarsunk beleszolhasson az otthoniak politikai ugyeibe. de azt is verlazitonak tartom, hogy egy roman, vajdasagi, karpataljai siman beleugathasson, holott nem ide adozik, es meg penzt se kuld Ma.o.-ra.
Viszont: aki otthonmaradt, mar regen fel kellett volna lazadnia az ujkori rabszolgasag ellen, az ellen, hogy naponta megalazzak, es kopasz kigyurt ex bunozok es dilettans politikusok raboljak szet az emberek orra elott az orszag utolso vagyonat is...
papa.49
@karma1: Sok igazságot leírtál most is, de itthon nincs cselekvőképes tömeg ehhez!!!
Perwool
"A miniszter szerint a csendes-óceáni térséggel kialakított együttműködés erősítéséhez Új-Zéland a kapu,"
Az! Meg a birkák!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.