A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, augusztus 15 és 22 között, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a menekültekkel kapcsolatos attitűdöket, és a kvótanépszavazás megítélését.

Minden tíz megkérdezettből nyolcan úgy gondolják, hogy túl sok menekült érkezik Európába (83 százalék), jobb lenne, ha nem telepednének le (78 százalék), és ahol megjelennek ott problémákat okoznak, akár veszélyesek is lehetnek (78 százalék). Ezekben a kérdésekben minden vizsgált társadalmi csoportban többségben vannak ezen nézetek, azonban legkevésbé az MSZP szavazók, a bizonytalanok, a diplomások és a Budapestiek gondolják ezt. 

 Az egy évvel ezelőtti kutatásunkhoz képest érdemben növekedtek a menekültekkel szemben ellenérzések. Most a megkérdezettek többsége (50 százalék, 44 ellenében) nem gondolja úgy, hogy a menekülteket emberségesebben kellene kezelni, és kétharmad (63 százalék) szerint nem kötelességünk segíteni rajtuk. Mindkét mutató az elmúlt egy évben megfordult, azonban az egyes társadalmi csoportok ezekről markánsan másként gondolkodnak: az MSZP szavazók (70 százalék), a bizonytalanok (50 százalék), a diplomások (61 százalék) és a fővárosiak (51 százalék) körében többségben vannak azok akik szerint emberségesebben kellene kezelni a menekülteket, és ugyanezen csoportok körében többen vannak azok akik szerint kötelességünk segíteni a menekülteken. 

Itt az eredménye a menekültellenes kampánynak – elképesztő adatok

A népszavazás fontossága azonban megkérdőjeleződik. Kétharmad (68 százalék) szerint semmiképp nem lesz kényszerbetelepítés, mert az embereket nem lehet kényszeríteni arra, hogy oda költözzenek ahova nem akarnak, a válaszadók több mint fele (52 százalék) szerint az ügy népszavazás nélkül is megoldható, így felesleges erre költeni, és majd' kétharmad (57 százalék) szerint a kormány az emberek félelmeire építve beszél a menekültügyről.

 Azt minden vizsgált társadalmi csoport úgy gondolja, hogy semmiképpen sem lesz kényszerbetelepítés. Azonban a Fidesz szavazók körében enyhe többségben vannak azok, akik szerint a népszavazás szükséges a kényszerbetelepítés megakadályozásához (54 százalék) és szinten csak a Fidesz szavazók körében van többsége annak a nézetnek, hogy a kormány nem az emberek félelmeire építve beszél a menekülkérdésről (52 százalék).

Tíz megkérdezettből hat (60 százalék) egyetért azzal a megállapítással, hogy a letelepedési kötvények példája is jól mutatja, hogy a kormány valódi szándéka nem a külföldiek betelepedésének a megakadályozása. Ezt minden vizsgált társadalmi csoport így gonodlja, leginkább a Jobbik (73 százalék) szavazók és a szakmunkás végzettségűek (67 százalék).

Miközben az idegenellenesség növekszik, a népszavazás értelme megkérdőjeleződik. Így az elmúlt időszak intenzív kampánya következében érdemben nem változott a részvételi arány. A kvótanépszavazáson a megkérdezettek (53 százalék) fele ígéri biztosra a részvételét – egy hónappal ezelőtt mérthez képest ez hibahatáron belül változott, akkor 50 százalék volt. Legaktívabbnak a Fidesz (73 százalék) és Jobbik (57 százalék) tűnnek, míg legkevésbé a bizonytalanok (44 százalék) és az MSZP szavazók (31 százalék) ígérik biztosra a részvételüket október 2-án.

Itt az eredménye a menekültellenes kampánynak – elképesztő adatok

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sziszifusz
@polacsek: 16:17
" Talán hazudni kellene ?"
Nem kellene, mégis megteszik. Nemcsak a menekült kérdésben és a kvótával kapcsolatban hamisak az állítások. Ebben országban minden szép és minden jó, valamint nincs korrupció állítások a legnagyobb hazugságok.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
eugen4402
Így működik a propaganda: ha egy évig az ellenkezőjét hallanák az emberek naponta hatvanezerszer, akkor fejvesztve rohannának menekülteket menteni.
Ilyenek vagyunk, nincs ezzel semmi probléma...
eugen4402
@Horizont: Látod, én szándékosan kerültem a "tragédia" szót, de nem akarok mellébeszélni: nekem is Madách jutott eszembe, amikor a címet elolvastam...
Sziszifusz
@polacsek: 16:17
" Talán hazudni kellene ?"
Nem kellene, mégis megteszik. Nemcsak a menekült kérdésben és a kvótával kapcsolatban hamisak az állítások. Ebben országban minden szép és minden jó, valamint nincs korrupció állítások a legnagyobb hazugságok.
hetöndöe
Hát ezért nem kellenek a diplomások,csak birka droidok,akik güriznek,adóznak és éltetik a felcsúti döbrögit.Tett is érte rendesen a tetves bandájával együtt.
Sziszifusz
@Horizont: 16:54
Sikeres volt az agymosás.
Mi lesz ezekkel az emberekkel, ha egyszer eltűnik az Orbán kormány ? Hiszen semmi sem tart örökké.
Akkor megtagadják korábbi énjüket és kaméleon módjára átváltoznak ? Szerintem igen és találnak maguknak egy új vezért, akit birka módon, bégetve követhetnek.
eugen4402
@Horizont: Félek, hogy igazad van. A bomlás, a romlás, a hazudozás, a gátlástalan harácsolás szelleme beleivódik a műemlék épületek méteres falába is. Jöhet tájfun, vagy hurrikán ezt az áporodott bűzt nem tudja kifújni évtizedek alatt sem... Állítsunk szobrokat az Illetékes Elvtársnak, akinek ezt az új aranykort köszönnünk kellene. :-(
Peller Anikó
Aztán miből sikerült azt gondolni, hogy ez a kampány eredménye?

Az nem lehet, hogy a bezúduló retek okozza a lelkileg igénytelen, szellemileg silány, erkölcsileg nulla társadalmak ellenérzését a gyilkos horda ellen?

Mintha a kampánymentes országokban sem szerették volna meg a lelkileg igénytelen, szellemileg silány, erkölcsileg nulla polgárok a kedves vendégeket.
justhpeter
Meg kell nézni a kampány tartalmát, a tartalmat saját képével megjelenítő pártkatonákat és ha valakinek ez a szint eléri legalább a térdét, az indulhat a Tajgetoszra.
Peller Anikó
Kosz, ezt nem tudtam, mindig tanul az ember. Hogy a válascombra kell nyomni ha eszembe sem jut neked válaszolni, fóliám van, a mergelt is kihánytam aztán meg kellett volna dugni valamivel, te meg böfögésre ugrálsz (de nem orbányira). Az meg teljesen új gondolom itt mindenkinek, hogy elrakja a 7 (csak?) milliárdot. Meg aztán te nem az órbányi játékszere vagy, ne hidd hogy érdekel kié.
wpym
Aki gondolkodik, annak nem kell semmilyen propaganda, tudja, hogy a kecskezabalo, nogyulolo, muzulman horda nem Europaba valo.
feco fero
HA AZ ÉRTELMISÉGÜNK 40% A ROKONSZENVEZIK A BETELEPÍTÉSSEL, TALÁN KI KELLENE CSERÉLNI ŐKET A MENEKÜLTEKRE!
Szerintem ezek a "menekültek" kevesebb problémát, kárt okoznának, nekünk Magyarországnak.
Szókrakész
"a fővárosiak (51 százalék) körében többségben vannak azok akik szerint emberségesebben kellene kezelni a menekülteket, és ugyanezen csoportok körében többen vannak azok akik szerint kötelességünk segíteni a menekülteken. "

Akkor hajrá!!!
Lehet befogadni, etetni, itatni őket.
Alakítsuk át a Rózsadombot, Gazdagrétet kis Szíriává, Pakisztánná, Afrikává!!!
Nil
MA a buszon egy néger lány mellett álltam. Lehet hogy tanulni jött ide - nem tudom.
Érdekes volt megfigyelni az utazó közönség reakcióját.
Elborzadtam.
Nem mellesleg: minden ember ősanyja (genetikailag bizonyított) egy néger asszony volt!
Ezen nem ártana elgondolkodni
Desischado
Rémítő, hogy mennyire megy az agymosás. Ami engem illet, nálam nem válik be, igyekszem nyitott szemmel járni a világban. Ha mindenki olyan lenne mint itt sokan, magamat is beleértve, orbán és a bandája már régesrégen el lett volna zavarva a kénköves pokolba, ahová valók!
nezelodo
Na akkor lenne rohadt nagy baj, ha annyi menekült lenne kis hazánkban, mint amennyi óriásplakát riogat, és lelki terrort okoz a tudatlan lakosságnak, a kormány önös érdekében! Szerencsére a plakátok számának töredéke muszlim menekült sem akar nálunk itt ragadni, csak egyszerűen útba esünk nekik a vágyott nyugatra utazva, érzékelik ők is, hogy innen még a saját állampolgáraink is lefalcolnak, ha tehetik.
mekkelek
@Nil: Ja, orbánék aljas gyûlölet kampányánál csak az emberek reakciója az undorítóbb...
human
Ma beszéltem egy ismerőssel, aki nagyon szerette Orbán Viktor 2010-ben. Amin nagyon meglepődtem, hogy még a kvótás népszavazásra sem megy el vagy érvénytelenül fog szavazni. Úgy látja, hogy pusztán a támogatói tábor dúsítását szolgálja a szavazás, hogy hatalmát erősítse és további milliárdokkal gazdagítsa családját. Némi reményt ad, hogy ha ő megvilágosodott, akkor talán mások is így tesznek. Bár az igaz, hogy alternatíva nincs a valódi konzervatív jobb oldal számára.
Villon
@Szókrakész: Az a terület magántulajdon. Családi összefogással lett az.
Bandura
@Horizont: Sajna, az emberek már annak sem hajlandók utána nézni, hogy miről akarja a kormány- FIDESZ- megszavaztatni a népet. Ehhez a ködösítéshez az ellenzéknek nevezett izé is hozzájárul. IUgyanis arra buzdítják a híveiket, hogy ne menjenek el szavazni, de arról szót nem hallottam, hogy nincs kötelezőbetelepítési kvóta, ami egyébként is illogikus lenne a határok nélküli Unióban. Mert hogy a hazánkra kiróható penzum, az EU területére érvényes menekült státuszok elbírálásának a mennyiségét határoznák meg. Ez hazánkra mintegy 1200 menekültet jelent. Ekkora létszám menekült státuszi kérelme jogosságának az e l b í r á l á s a lenne a feladat. És pont. Tehát, még arról sincs szó, hogy 1200 főt be kell fogadni, pusztán el kell bírálni. Ez pusztán a kormány terhelő kötelezettség, és semmi köze a bármiféle kötelező betelepítési kvótáról, amelyet amúgy a tagországok jelentős része, mindenféle népszavazási hercehurca nélkül sem támogat. Persze, valódi problémák, valódi visszaélések, az ország életében húsba vágó esetekről, amelyeket nem nehéz összeszedni, csak a napi gazdasági híreket kellene olvasni. Érdekes módon, a letelepedési kötvényekről és a bevételekről szó nincs. Pedig ez valóban hazánk kiárusításáról szól. Hát miféle nép vagyunk? A semmiről-lelkesen, 10 milliárdért- szavazunk, a valódi problémák mellett, szemünket a földre szegezve sietősen elhúzunk. az senkit nem érdekel, hogy fiaink, lányink, rokonaink, akik még fizikailag bírják és nem túlkorosak, úgy menekülnek innen, mintha üldöznék őket. Lehet, hogy üldözik is őket? Hogy kik? MI magunk. A kormány leváltása helyett a nép leváltásához segédkezünk. Amit egyébként a FIDESZ művel az csak következmény. Ez a hülyítés, rablás nem új sütetű finomság. Ez '89.óta megy, egyre arrogánsabb, egyre pofátlanabb módon. A FIDESZ pusztán befejezi ezt a csodálatos építményt, amelyet, mi magunk építettünk fel saját magunknak. Talán néhány generáció múlva felnő egy generáció, amelyik felelős, önállóan döntésképes lesz egy Magyar...
nezelodo
@Bandura: Tételezzük fel, (bár nagyon kilóg a lóláb), hogy jóhiszemű a szavaztatás. Akkor a letelepedési kötvény, és a Paks II. ügyében pl. miért nem volt kíváncsi a véleményünkre az az Európa első számú harcos demokratája? Mert itt egy teljhatalmú ember akaratának érvényesülését látom, minden áron!
human
@nezelodo: Városliget ügyében sem merték kikérni a lakosság véleményét, de azért arra mernek hivatkozni, hogy elsöprő a támogatása a projektnek.
human
@Horizont: Pl. Polt Pétert még egy kormányváltás sem tud eltávolítani a posztjáról hacsak nem lesz 2/3-a az ellenzéknek.
Nil
@Desischado: Sajnos kevesen vannak akik le akarják váltani és még ők is nagyon megosztottak
Én legközelebb a Kétfarkú Kutya Pártra szavazok
Nil
@mekkelek: Normális társadalomban ez a kampány nem működne bár nagyon úgy tűnik az ellenzék is az ő pártjukon van.
Már látom a cikkeket biztos előre megírták őket sajnos egyet nem kellett megírni: A fidesz elvesztette a népszavazást!
I.raptor
@human: Dehogynem!
Ismered a "klasszikust", h vagy az aláírásod lesz a lemondó papíron, vagy az agyvelőd!
kukac50
Majd az igazi eredmény októberben lesz meg: Orbán a plakátjaival eltereli a korrupcióról a figyelmet.
Kovács Gizella
Már 16 ezer, vagyis egy városnyi bevándorlót telepítettek be Magyarországra. Ezzel a Fidesz-közeli offshore-cégek eddig több mint 100 milliárd forintot kaszáltak. Most az egyetlen hazánkban bejegyzett cégről is kiderült, hogy egy az arab emirátusokban bejegyzett cég közbeiktatásával űzi a betelepítési ipart.
"Nyilvánvaló, hogy a kötvénybiznisz nem szolgálja a magyar emberek érdekét, hiszen a méregdrága kötvények értékét kamatostul kell majd visszafizetniük, ráadásul nem tudni, kiket és milyen ellenőrzéssel enged be hazánkba a Fidesz. Mára világossá vált, hogy bűnözők is vehettek a kötvényekből, tehát vagy az állítólagos négyszeres szűrés rendszere nem működik, vagy pedig a kockázatok ellenére a Fidesz szívesen látja a bűnözőket, csak fizessenek nekik"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.