Az év végéig elkészülhet az uniós terv a Magyarország által felvetett európai hadsereg megvalósításáról – mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke az Európai Unió külügyi bizottságainak elnökeivel folytatott pozsonyi tanácskozás után az MTI-nek. A kétnapos találkozón tapasztaltak alapján Németh Zsolt a magyarországi októberi kvótareferendumot is rendkívül időszerűnek nevezte, mivel fenntartható migrációs politikára van szükség, de annak megvalósítására a kvótarendszer "alkalmatlan eszköz".

Németh Zsolt elmondta: az Európai Unió külügyi bizottságai elnökeinek konferenciáján részt vett Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és az EU soros elnökségét betöltő Szlovákia külügyminisztere, Miroslav Lajcák is.

A tanácskozásnak három kiemelt témája volt. A migráció kérdésének megvitatása alapján Németh Zsolt úgy véli, hogy az EU által javasolt "kvótarendszer egyre több sebből vérzik".

Mint mondta: Miroslav Lajcák azt hangsúlyozta, hogy ez a megoldás "nem emberséges", mivel nem veszi figyelembe az emberek saját letelepedésével kapcsolatos döntését. A szlovák külügyminiszter ehelyett egy fenntartható migrációs politikai megalkotását szorgalmazta. Németh Zsolt szerint ezért is rendkívül időszerű a Magyarországon október 2-án megrendezendő népszavazás, amely orientálhatja az Európai Unió döntését.

Másik kiemelt témaként a külügyi bizottsági vezetők az Európa Tanács által nyáron elfogadott "Erősebb Európa" címet viselő európai globális stratégiáról is tanácskoztak.

Németh Zsolt ennek kapcsán kiemelte: akkor lesz erősebb Európa, ha képes lesz arra, hogy a biztonság és védelempolitika területén is megfogalmazza önmagát. A fideszes politikus ismertette kollégáival a magyar álláspontot, miszerint az Európai Unió előtt álló egyik legfontosabb feladat jelenleg az európai hadsereg létrehozása.

Németh Zsolt azt mondta: ebben a konferencia résztvevői és Federica Mogherini is egyetértett. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője azt mondta: még ebben az évben egy úgynevezett európai uniós védelmi csomagot kíván letenni, az európai hadsereg megvalósításának menetrendjével együtt.

Mindemellett megvitatták az EU keleti és déli szomszédságának ügyeit is. Németh Zsolt ennek kapcsán kiemelte: Európának elemi érdeke, hogy szomszédságában stabilitást teremtsen. Ennek rövid távon a legfontosabb eszköze az, hogy az EU megadja a felajánlott vízummentességet Ukrajnának, Grúziának, Törökországnak és Koszovónak. Az EU ennek a négy országnak megígérte a vízummentességet, de ennek teljesítése során megtorpant – idézte fel Németh Zsolt, aki szerint ezzel az EU "szavahihetősége forog kockán", s ezáltal az EU veszélyezteti közvetlen szomszédságának stabilitását.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
Jaj úgy izgulok csak nem a ,,vezénylőtábornokunk,, lesz a FŐPARACSNOK???
Zsóti húzzál a redvásba, te is csak egy alkesz vagy!!!
libellle
@papa.49: A cikk nem irja le a valóságot, ugyanis az Europai Hadsereg témáját Steinmeier vetette fel tavaly tavasszal.
világlátó
...és akkor mi lesz ezzel a sereggel? Mely országok, hány fővel? Milyen haderő szervezettel? Milyen haderő nemekkel? Csak szárazföldi? netán légierővel? Mondjuk talán helikopterekkel?
A szárazföldi struktúrája miként? Gépesített lövész harcjárművekkel? Netán harckocsi egységgel? Talán még tüzérséggel, önjáró és tábori tüzér ütegekkel? Milyen lesz a vezénylési nyelv? Milyen lesz a vezető szervezet? Hol diszlokálnak majd ezek az alakulatok?Egyáltalán ki lesz az ellenség? Csak nem a kerítésen magukat átvágó szerencsétlenek? Milyen harcmodort fognak kitalálni ? Talán csak nem védelmi támpontok kiépítésén spekulálnak? Netán erődítményeket, erődelemeket kívánnak telepíteni a határ mentén, aztán hátrább a második, harmadik vonalban?Ki fogja eldönteni a harcba vetés helyét, idejét?Hogy képzelik berendezni a hadműveleti területet? Lesznek első lépcsős alakulatok, a maguk harcbiztosító , kisegítő, kiszolgáló szervezetikkel és lesz második lépcső hasonlóképpen az elsőhöz? Lesznek manőverutak, mozgásbiztosító osztagokkal, mozgó záró osztagokkal? Az egészségügyi biztosítást? Azt hiszem az érintett országok népének is lesz erről véleménye. Miből? Főleg ezt kérdeznék meg az emberek. Ki ellen? ez meg a másik. Ma Magyarországon nincs ütőképes honvédségi erő.A többi országnak sincs..A honvédelmi kiadásokat folyamatosan csökkentették mindenütt.A NATO tagjaiként , úgy tűnt nincs is szükség erre. Most meg a sok amatőr politikus kitalálta. Nincsenek eszüknél.Talán ha valami NATO harccsoportokban spekulálnának, helikopteres deszant alakulatok formájában, nehéz harceszközökkel is megerősítve, maximum zászlóalj méretben, együttműködve a nemzeti TEK erőkkel és a helyi kiképzett rendőri erőkkel, akik a terület zárását, biztosíthatják, esetleg. A gyorsaság, a tűzerő, a mozgékonyság és a begyakorlottság az adott térség példás ismeretében és a hibátlan kommunikáció , ami bármi elektronikus zavarás esetén is működőképes, akkor talán..Így blöff az egész, pancserek agymenése.Szégyenletes.
Bringás
A fegyverük a csúnya nézés lesz! Bravó!
papa.49
@libellle: A hazugovics mostanában verte itthon a nyálát ez ügyben, az alkesz zsóti most meg replikáz neki...
Yoda69
Egy ujabb gumicsont amin csamcsoghatnak a birkak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.