Nem két külön országot, hanem egy közös országot kell építeni a romákkal – mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden Berlinben, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) német soros elnöksége által szervezett Szembenézés a cigányellenességgel – a politikai vezetők szerepe a diszkrimináció, rasszizmus, gyűlölet-bűncselekmények és a roma és szinti közösségek elleni erőszakkal szembeni fellépésben című konferencián.

Az államtitkár a tanácskozás szünetében a magyar közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte: a konferencia fontos témája az "iszlám kérdése, az, hogy mennyiben befolyásolja az illegális bevándorlás, és az annak nyomán megváltozó pártszerkezet és politikai helyzet a romák megítélését" és integrációját.

Hangsúlyozta: felszólalásában azt az álláspontot képviseli, hogy

"nekünk a romákkal egy utunk van, és ezen az úton együtt szeretnénk végigmenni".

Magyarországnak az az érdeke, hogy "ne két külön országot építsünk szeparáltan", hanem egy közös országot – mondta Czibere Károly.

Az eredményekről szólva rámutatott, hogy akár a szegénységi, akár az egyenlőtlenségi, foglalkoztatási vagy képzettségi, iskolaelhagyási adatokat tekintve látható, hogy az utóbbi három évben valamennyi mutató javult, és a roma közösségben a szegénységi ráta ugyan még mindig jóval magasabb, mint a lakosság egészében, de jelentős csökkenés is látható.

A másik fontos elem a 2011-ben elfogadott társadalmi integrációs keretstratégia programjainak végrehajtása. A stratégiának két fő fókusza van; a foglalkoztatottság bővítése, valamint a gyermekek számára

"egy nagyon erős életkezdés biztosítása"

a többi között a tanodahálózat és az úgynevezett biztos kezdet házak hálózatának fejlesztésével – fejtette ki az államtitkár, hangsúlyozva, hogy "hosszú távon elveszíti az életesélyeit", aki "kizuhan" az iskolából.

A konferenciát megnyitó beszédében Michael Roth, a német külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államminisztere kiemelte: "romák nélkül szegényebb lenne Európa", és "a többségi társadalomnak is meg kell változnia, hogy végre eltűnjenek a legnagyobb európai kisebbséggel szembeni széles körben elterjedt előítéletek".

Az előítéletek Németországban is erősek – tette hozzá, idézve a lipcsei egyetem egy új kutatását, amelyben a megkérdezettek csaknem fele arra az álláspontra helyezkedett, hogy a szintiket és romákat ki kell tiltani a belvárosokból, és 58 százalékuk úgy vélte, hogy a szintik és romák különösen hajlamosak a bűnözésre.

Ezek a "nyugtalanító számok", megmutatják, hogy minden demokratikus erőnek határozottan fel kell lépnie a nyílt diszkrimináció és megbélyegzés ellen – mondta.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

r2d2
"Kedves" Cigány!

Levelem azért íródik, mert a köztünk lévő ellentét már-már mérhetetlenné válik. Nem azért írok, hogy ezt tovább fokozzam. Azért írok, hogy értsük egymást végre. A nyílt beszéd szükségszerűen fog olyan mondatokat tartalmazni, melyekre ráfoghatjuk, hogy rasszista. De ne feledjük, te is rasszista vagy (ilyen alapon), ha magyarnak nevezel engem.

Most az egyszer lássuk be, hogy komoly ...különbségek vannak közöttünk.
Most az egyszer tartsuk ezt evidenciában, és ne a szavakon lovagoljunk.

Nem szeretlek téged.

Miért? Talán mert mások vagyunk? Részben igen. Én törekszem a másságunkat a magam oldaláról kezelni. Segítelek. Milliárdokban mérhető az az összeg, amit havonta a számládra utalok. Te ebből annyit érzékelsz, hogy "rajta vammá a családi a kártyán". Ezért a pénzért nekem keményen meg kell dolgoznom. Hogy ne menjen ez így a végtelenségig, gyermekeidet csekély műveltsége és szellemi képességei ellenére beerőltetem iskolákba, hogy tanulhasson, szakmája legyen, és képessé váljon az önellátásra. Tanárt verni nem épp a hála megfelelő formája.

Óriási különbségek vannak köztünk. Neked az ideálod a mérhetetlen gazdagság. Persze az ehhez vezető tisztességes út megtételére képtelen vagy. Engem pedig ezért irritál, amikor a gazdagság külső jegyeit magadon hordod. Meg vagy rakva arannyal, szép autód, krokodilbőr csizmád van. Palotában élsz. Te ezt úgy hívod, sukár. Én úgy, cifra nyomor.

Nem vagyok irigy. Csak tudom, hogy az ehhez szükséges összegre hogyan tettél szert. Bűncselekményekkel (elveszed, amiért más megdolgozott), és a törvény által számodra nyitva hagyott kiskapukon (elveszed a közös asztalról anélkül, hogy bármit is tennél oda). Nem csak téged hibáztatlak ezért. Ezt neked valakik megengedik. Az én rovásomra. Törvényesen, vagy törvénytelenül, de elveszed azt, ami az enyém. Cserébe utálatot, fenyegetést, bántalmazást, erőszakot, halált kapok érte.

Félnem kell tőled.

Miért? Munka... igen, ez gyakori magyarázat a szádból... Hogy a...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bakegya
@r2d2: ha vissza gondolok,csakkk a szerencsének köszönhetem ,hogy a munkám során még nem vertek meg,-meglopni már meg szoktak,évente többször...aaaaaaaaaajaj...
1magyar
@r2d2: A muszlimok csak a fejedet akarják, azzal nincs bajod. Egyébként a romák integrálódásában igazad van.
20 % 100 év alatt.
r2d2
@1magyar: 1552-ben is csak egy "roma" védte Eger várát... Sárközy! Majd az ük-ükunokája francia elnök lett! Látod?!

A muszlim az más kérdés! Ne keverjük össze!!!
r2d2
@bakegya: Újkígyóson az Öreg utcában elkergették az áramszolgáltató munkatársait, mert milliós tartozás után azok hatóságilag ki akarták kapcsolni Lákátoséknál a villanyt!
bakegya
@r2d2:receptre írnám nekik a tiborctanyasi és az al-és felcsutkai beutalást-ott melegedhetnének a műfüvön,vonatozhatnának a kisvasuton-sinre tehetnék az életüket,egész évben dajdajozhatnának a József-nádor birtokainak újgazdagjainak jóvoltából-segíj helyett.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.