Egy házasság titkai: ezért futott zátonyra Fanni és Mik szerelme. Gyönyörű, értékes nő szörnyű körülmények között – így írhatnánk le röviden Radnóti Miklós felesége, Gyarmati Fanni életét a harmincas, negyvenes években. Egy olyan korban, ami a világháborútól eltekintve is nagy próbák elé állította az értelmiségi nőket: tanulhattak, pályát választhattak, dolgozhattak, és mellette főzhettek, moshattak, vasalhattak naponta, hajnalban kelhettek, este még vendégeket fogadhattak, és higgadtan végignézhették, ahogy megcsalják őket. Fanni naplóját olvasva Polcz Alaine képe rémlik vissza, aki valamivel később ugyanezt csinálhatta végig Mészöly Miklós mellett. Olyan nők, aki az emancipációnak nagyjából csak a hátrányait élvezhették.

Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
glorianna
@Veleda: Annyiban változott, hogy sokkal elterjedtebb (és fejlettebb) a gépesítés - szerencsére. De a lényeg - miszerint a zseninek minden szabad, a felesége meg örüljön, ha kiszolgálhatja, minden értelemben - mit sem javult.
Veleda
@onlinepecs: Köszönöm szépen, hogy felhívtad rá a figyelmemet. nem is ismertem ezt a könyvet.
Veleda
@glorianna: erről a témáról nagyon sokat lehetne beszélgetni, vitázni. megérne egy nagy esti beszélgetést.
Azt hiszem, a régi mondás ma is érvényes, minden sikeres férfi mögött ott áll egy nő. Ezt sokféleképpen lehet értelmezni.
Lehet Josepin , aki császárt csinált a kis káplánból,(Napóleonból)
Vagy lehet egy alárendelt személy, aki az egyéniségét feladva mindent a férj sikere érdekében feláldoz.
Lehet esetleg egy partner, akivel közösen építgetik egymás karrierjét-bár szerintem ez a ritkább.
Lehet, hogy nagyon pesszimista vagyok, amikor azt mondom, hogy egy feleség , aki néma társa a férjének a karrier építésében, 50 éves korára le lesz cserélve egy 30 éves nőre aki már a kész istent látja a megformált -karriert épített férjben.
Van ezekre rengeteg példa az irodalomban, van úgy hogy előveszek egy könyvet, elkezdem olvasni, aztán úgy bepörgök, hogy abbahagyom:))
onlinepecs
@Veleda: Sajnos jelenleg, a való életben is van erre számos példa. Elég megnézni az úgynevezett művészvilágot... :/
eugen4402
Még egy adalék: a Kossuth-rádió 12 részes sorozatban rögzítette Fanni naplóját, a tizedik rész ma este 21:30-kor kerül adásba. Én lecsukott szemmel hallgattam az eddigi részeket, és nem fenyegetett a veszély, hogy belealszom.
Veleda
@onlinepecs: Pont erre gondoltam. Nem lehetett könnyű együttélni, pl. egy Latinovitssal-Ruttkainak.
Szerelem és gyötrelem. Két zseni, aki halálra égeti magát-egymást.
Különben jó téma.
Te valószínű, hogy ismered Németh Andor 1942-ben kiadott József Attila könyvét. Mit mondjak? egészen más megvilágításban írja le J.A. életét, mint ahogyan azt az iskolában magyar órán a tanárnő előadta, miszerint J.A, a nagy kommunista költő, a szocialista eszmeiség hordozója. Mekkora tévedés és porhintés,! bocsi kissé elfutottam...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.