A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának (MKPK) jelenleg nincs testületileg megfogalmazott állásfoglalása az októberi népszavazásról – mondta Mohos Gábor, az MKPK titkára a testület őszi ülése után megtartott sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Az MKPK titkára kérdésre válaszolva elmondta: a püspöki kar nyomon követi az eseményeket, de nem kívánt testületileg állást foglalni. Emellett több püspök is elmondta már véleményét e kérdésben.

Ugyanakkor az egyház állásfoglalása a tanításából következik, nyilvános, mindenki számára elérhető és nem most kialakított álláspont. Eszerint egyrészt nyitott szívvel kell fordulni a rászorulók felé, másrészt azoknak, akik elhagyják az otthonukat és más országba mennek – vagy mert üldözik őket, vagy mert a jobb megélhetés lehetőségét keresik – tiszteletben kell tartaniuk a befogadó ország szokásait, jogrendjét, kultúráját.

Mohos Gábor kitért arra, hogy Ferenc pápa az egyház tanítását képviseli, amikor menekültkérdésben megnyilatkozik, de mondanivalójának többnyire csak az egyik oldalát szokták kiemelni.

Arra a kérdésre, hogy számíthat-e retorzióra az a plébános, aki útmutatást ad a hozzá forduló híveknek a népszavazással kapcsolatban, Mohos Gábor azt felelte: a kérdés nem az, hogy valaki egy társadalmi kérdésben állást foglalhat-e, hanem hogy az állásfoglalása összhangban van-e az egyház tanításával.

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kötelező betelepítési kvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
@Csizmás Kond: és a mostani legújabb keresztényügyi kormánybiztos mi a faszé' üti bele mindenbe az orrát?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
"A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának (MKPK) jelenleg nincs testületileg megfogalmazott állásfoglalása az októberi népszavazásról"

Nyaloncgyülekezetnek miért is lenne ? Szégyen.
gazdag dezső
Hát ez az egyház ! !Háborúba menet megáldották a fegyvereket,most meg nem győzik a bocsánatkérést tenni !! Nem mondanak állásfoglalást ,majd utólag mondják meg a győzteseknek a dicséretet! Seggnyaló meleg társaság !!Ezeknek fogalmuk sincs az igazi keresztényi viselkedésről !Boltbezárás !!Meg még sok más !!
oncogito
Hát, ciki is hogy most a pápával legyenek összhangban, vagy Orbánnal.
Merthogy Isten tanításával nincsenek, az eddig is így volt.
Sebaj, majd találnak valami köztes megoldást, amolyan világi módon.
Desischado
Ezért utálom én őket. Lapítanak, nagyban megy a kussolás, nehogy a vezír véletlenül megorroljon rájuk. Gerinctelen, sunyi banda.
világlátó
Az egyház állásfoglalása feltétlenül iránymutató, érthető, mindenki által elfogadható.Ehhez sem hozzátenni, sem elvenni nem lenne szabad.
Ami a népszavazásra bocsájtott kérdést illeti,az már felvet néhány megközelítési lehetőséget.Ma már az egyszerű " kisember " is látja, tudja, hogy a kérdés álságos, hamis, alattomos és emiatt, összességében bűnös.Nincs összehozható, párhuzamosítható állapotban az egyház állásfoglalásával.
Az egyház állásfoglalása nagyon is világosan Európa egészéhez szól. Nem Orbán Viktor dolga ezt eldönteni és / vagy külön úton járni.Ezzel a népszavazással saját magának akar nép/nemzeti fedezetet ahhoz, hogy elsőszámú hangadója legyen az Európai Unióban a meghatározó álláspontnak. A népszavazás nélkül is hallathatja a szavát, hiszen ott ül közöttük.
A kvóta felvetése ugyan megtörtént, de erről hivatalos EU.-s döntés mind a mai napig nem történt.Egyéni véleményem szerint az egyház álláspontja kell érvényesüljön.Itthon is, Európa minden országában is.Különben magunk maradunk a szégyenünkben, amiről ma még azt hirdetik a kormány hangadói hogy büszkék lehetünk arra hogy egyedül mi teljesítettük a Schengeni határok maradéktalan védelmét. Volt ugyan egy kis maradék, de a németek kisegítettek, regisztráció nélkül befogadták a nálunk koncentrálódott " maradékot "
A fennen hangoztatott büszkeségből, éppen az egyház álláspontja révén, hamar a szégyengödör fenekén találhatjuk magunkat, a népszavazás bármilyen eredményessége, vagy eredménytelensége ellenére. A V4.-ek többsége erősen katolikus. Különösen Lengyelország.A mi kormányunk csak , hiába kapva kapott a keresztényüldözés ellen egy államtitkárság gyors létrehozásával, bizonyítandó " elkötelezettségét ". A képmutatás nálunk már rutinból megy. Csak ezt látják a világon mindenütt. Ott is, ahol ezernyi belső problémákkal is meg kell kűzdeni.Meg is mondják, még így is, hogy önkritikusan kimondják , nekik is van sepregetni valójuk. Jó lenne a helyes úton járni, vagy arra visszatérni, amíg lehet.
solidedge
A katolikus egyházra mindig is jellemző volt a kollaborálás az állammal. A fennálló anyagi függőség miatt ez érthető is, csak így meg igen eltávolodnak az alapelveiktől. Én úgy látom, hogy a Fidesz kisegítő pártjává váltak. Jézus mostanában sokat őszül odafenn.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.