Még magasról nézvést Megvolna az ország, Werbőczi-utódok Foldozzák, toldozzák. A Föld nem tud futni, Csak a Földnek népe S ezer Kinizsi sem Térülhet elébe. Nagy az idegen Föld, Sokasul az útja, Tegnap csatatér volt S ma puszta a Puszta: Éhes magyaroknak Nem futja a kedvük, Míg az igazukat Tán kiverekedjük. Verekedés közben, Hajh, ürül a korcsma, Menekül az inség Szökve, bukdácsolva. Bécsben a korcsmáros Tán még nem is sejti, Vagy ha tán sejti is, Könnyen elfelejti. Éles a hajósíp, Hallja baj-tetőzve Zselénszky gulyása, Tisza urak csősze. Hivogatja a síp, Nyomor eldobolja: Úgy elfogy a magyar, Mintha nem lett volna. Elmegy a kútágas; Marad csak a kútja, Meg híres Werbőczi Úri pereputtya. Árvult kastély gondját Kóbor kutya őrzi, Hivasd a törvénybe, Ha tudod, Werbőczi. Ady Endre

Forrás: kolozsvaros.com
Feltöltő: Grumpycat
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Szomoru, hogy ennek a regen megirt versnek ilyen komoly legyen az aktualitasa...
kisrigó
Nem gondoltam régen, amikor találkoztam ezzel a verssel, hogy minden szava igaz lesz az életemben. Akkor a mű "dallama" ritmikája tetszett igazán, de a leírt vízió nem igazán volt elképzelhető valóság. A költő nagyságának szomorú bizonyítékát látjuk.
nezelodo
Az anekdota szerint az öreg Ady sem volt kevésbé sziporkázó. A fia halála után emléktáblát helyeztek el a szülői házon, volt nagy sokadalom, tisztelők újsütetű barátok hada. Az öreg állítólag megkérdezte a híres építésztől: "Fiam tényleg ilyen nagy ember volt a fiam, vagy csak a potyára jöttetek?"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.