Papp Lajos Széchenyi-díjas szívsebész kapta idén a Tőkés-díjat, az elismerést az ünnepi istentisztelettel egybekötött nyilvános kuratóriumi ülésen adták át vasárnap a kisvárdai református templomban.

A Tőkés László református püspök nevét viselő alapítványt 1989-ben alapították, a szervezet célja, hogy elismerje azokat, akik tudományos, művészeti, politikai, vallási területen végzett munkájukkal, vagy humanitárius cselekedeteikkel sokat tettek a magyar nemzet fejlődéséért.

Papp Lajos szívsebész kapta idén a Tőkés-díjat

Az istentiszteleten Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő igehirdetésében arról beszélt, hogy az orvostudomány egyre inkább meghaladja azt az egyoldalú szemléletet, amely szerint a gyógyítás a csupán a testi betegség gyógyítását jelenti és ráébredt arra, hogy az emberi élet és egészség nem csupán a "vegyi folyamatok eredője".

Hangsúlyozta, hogy számos betegség lelki okokra vezethető vissza, ezért pszichoszomatikus gyógymódokra van szükség, vagyis nem elég a testnek a kezelése, a lelket is gyógyítani kell.

Test, lélek és szellem egységéről beszél Papp Lajos szívsebész is, a Biblia pedig ezt a szemléletet, a külső és belső ember fontosságát hirdeti úgy, hogy tanítása szerint az ember Krisztus révén válik képessé a megújulásra – fogalmazott a püspök.

Igehirdetésében Tőkés László kifejtette: bár a betegség természetes létállapot, a jó orvos nem mond le betegéről, igyekszik úgy kezelni, hogy az életben maradjon. A gyűlöletből, a hazugságból, a gyarlóságból a tagadásból eredő betegségek azonban az ember lelkét támadják és mérgezik. Ma "belebújt az ördög a világba és az emberbe", amitől meg kell szabadulni – tette hozzá.

Nincs védettség ezzel szemben, csak a hit és a lélek ereje – figyelmeztetette híveit a püspök. Tőkés László rámutatott arra, hogy "tobzódik a gonosz" a mai világban, globális mérteket ölt a pusztulás, a háborúk kitörése pedig néha csak egy-egy pillanaton múlik. Szavai szerint az elmúlt században a holokauszt és a totalitárius rendszerek pusztítása mellett kevesen gondolták volna, hogy a kilencvenes években a Balkánon, majd később Ukrajnában is hasonló válság alakul ki.

"Miközben elégedetlenkedtünk a rendszerváltás eredményeinek elmaradása miatt, egyszer csak nyakunkon vannak a menekültek, és velük együtt a migránsok, ez az újabb kori népvándorlás" – fogalmazott Tőkés László.

"Immár nemcsak a mi életünk látszik törékenynek, hanem az egész kontinens életveszélyben forog" – tette hozzá.

Az istentiszteletet követő kuratóriumi ülésen Kerekes Miklós, a Tőkés László Alapítvány kuratóriumi tagja hirdette ki a sorrendben huszonkettedik Tőkés-díj díjazottját, Papp Lajos munkáságát Kocsis István drámaíró laudációban méltatta.

Papp Lajos 1948. március 21-én született a Baranya megyei Aranyosgadányban. A Pécsi Tudományegyetem nyugalmazott egyetemi tanára, a Pécsi Szívgyógyászati Klinika korábbi igazgatója, a Kaposvári Egyetem professor emeritusa. Szívkeringés-kutatással, a szívizom vérkeringésének fiziológiájával foglalkozott; a világon először 1980-ban Magyarországon vezették be az általa kidolgozott kardio-teletermográfiát.

Kiemelkedő eredményeket ért el a patológiás és az ép szívizom biokémiai vizsgálatainak terén, tudományos munkássága nemzetközi hírű: számtalan publikációja jelent meg a világ kiemelkedő szakmai lapjaiban.

A Tőkés-díjat eddig olyan ismert művészek, egyházi és világi személyek kapták meg, mint Sára Sándor operatőr-filmrendező, Tempfli József római katolikus püspök, Szörényi Levente zeneszerző, Nemeskürty István és Szabó Magda író, Makovecz Imre építész és Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
ezzel a díjjal nem dicskédnek. igaz nem is vagyok híve ennek a gyökérnek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
ejnye...ejnye... végre egy igazi szittya magyar...ő a mi emberünk. Így,- ahogy a képen látjuk,- a kormány küldje el Brüsszelbe munkalátogatásra.
...többé nem fog minket baszogatni Brüsszel...
GeoCravker
Egy kutatóorvos életműve mögött rohadt sok munka van. A megmentett életek sikerét nem nullázza le egy ilyen díj.

Tőkés egy másik kérdés. Meg az, hogy mennyire tud elhitelteleníteni egy életművet egy ilyen díj elfogadása. Nem az orvosét. Az emberét.
dr. prédikátor
Hát a fenykép alapján azt hittem hogy egy csöves a Keletiből!!!
szaboria1
@Mobil123: @I.raptor: Nálam akkor csapta ki a biztosítékot amikor anyukám szívbillentyűje leszakad és kerek perec kijelentette 87 évesnek minek a műtét. Szegeden megcsinálták és élt 95 éves koráig.
Veleda
Egyszer odakeveredtünk egy híres rendezvényre, ami nyílvános, ámde mégis titkos. Ugyanilyen táltos kinézetű szittya magyar lökte a sódert másfél órán keresztül mint ez a doki. Hófehér ruha, fejpántban, mindenki olyanban volt. Meg transzban .Szóltak a sípok, dörögtek a sámándobok, a főelőadó egy Sámán Táltos András volt. Amikor egy rajzolt körbe ki-be kellett ugrálni és a szívedre tett kézzel fogadalmat tenni, többen leléptünk. Sámánosan, angolosan.
Nem tehetek róla, ha ránézek a szívsebész dokira mindíg ez az eszetlen felavatás jut az eszembe.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.