Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel közölt interjút hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap Európának meg kell védenie magát címmel.

A miniszter az interjúban kiemelte, hogy Európa válságban van, és ideje őszintén beszélni az olyan témákról, mint a migránsok beáramlása. Nemcsak magyar álláspont, hanem a V4 csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) valamennyi tagjának közös meggyőződése, hogy "nem akarjuk, hogy felforgassák az etnikai, vallási és kulturális ellensúlyt" – húzta alá.

Arra a kérdésre, hogy mit vár huszonhét EU-tagállam pénteki pozsonyi csúcstalálkozójától, azt mondta, az európai vezetők számára az a "kulcs", hogy megoldást találjanak az európaiakat valóban aggasztó ügyekre, a tömeges bevándorlásra és következményeire, a terrorveszélyre, a biztonsági helyzetre és a kulturális feszültségekre.

"A migrációt meg kell állítani, mert fenyegeti Európa jövőjét", és "Európának meg kell védenie magát a gazdasági és illegális menekültektől, és ki kell építenie határvédelmét" – hangsúlyozta Varga Mihály.

Pozsonyban döntéseket kell hozni, és válaszokat kell találni arra a kérdésre, hogy

"gyenge Európában akarunk-e élni, amely nem tudja megvédeni magát, vagy egy erős Európában, amely meg tudja védeni kultúráját, biztonságát és életminőségét"

- tette hozzá.

A kvótareferendumról szólva a nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy a népszavazás döntő fontosságú intézmény egy demokráciában, biztosítja a nép számára, hogy a nem kívánt döntéseket ne tudják rákényszeríteni.

Arra a kérdésre, számít-e Magyarország tekintélyének csorbulására a referendum miatt, kiemelte, hogy azoknak van okuk aggódni a tekintélyük és az integritásuk miatt, akik a néppel való egyeztetés nélkül hoznak meg fontos döntéseket. Magyarország viszont "demokratikus ország, ahol véleményszabadság van, ez a mi imázsunk" – szögezte le Varga Mihály.

Arra a felvetésre, hogy Magyarország profitál az áruk, személyek, szolgáltatások uniós belső piaci szabadságából, de nem tanúsít szolidaritást Németországgal, kijelentette, hogy a tömeges bevándorlás éppen az áruk és személyek szabad mozgását fenyegeti, és az uniós tagországok arra kényszerülnek, hogy több pénzt fordítsanak a határok biztosítására és kerítések építésére.

"Magyarország az EU tagja, és az is akar maradni, számunkra a hiányos brüsszeli menekültpolitika a probléma, nem az EU önmagában"

- emelte ki a nemzetgazdasági miniszter.

A magyar-német gazdasági együttműködésről szólva megállapította, hogy az utóbbi években a kétoldalú kapcsolatok rendkívül sikeresen alakultak. Hozzátette, hogy a Magyarországon tevékenykedő több mint 6000, részben vagy egészében német tulajdonban álló vállalkozás 300 ezernél is több embert foglalkoztat, a német cégeknek kulcsszerepük van a magyar gazdaság fejlődésében, és a kormány további beruházásokra számít német vállalatoktól.

Az ország újraiparosításának tervéről elmondta, hogy jelenleg az autóipar, a szolgáltatási ágazat és az elektronika a legnagyobb terület, a kormány terve pedig a beruházások diverzifikációjára irányul, célja a többi között az egészségipar, a zöldgazdaság, az elektromobilitás, az infokommunikáció és a védelmi ipar fejlesztése. Mint mondta, a kormány valamennyi területen erőtejesebb német szerepvállalást vár, és a kutatás-fejlesztési tevékenység bővítését is támogatja.

Arra a kérdésre, hogy a béremelkedés fenyegeti-e Magyarország térségi versenyelőnyét, a miniszter kiemelte, hogy a bérek ugyan másfél éve emelkednek, de az adókedvezmények sora, a jól képzett munkaerő, a "munkaadóbarát környezet" és a kutatás-fejlesztési tevékenység is fontos jellemzője az országnak. Éppen ezért indít a Daimler a közeljövőben 1,9 milliárd eurós beruházást Magyarországon – húzta alá Varga Mihály.

Arra a kérdésre, nem fogynak-e el lassanként a szakmunkások, hangsúlyozta: a kormány tudja, hogy előrelépésre van szükség a munkaerőpiacon, ezért vezette be a gazdaság igényeihez alkalmazkodó új szakképzési rendszert. A kormány továbbá megerősítette a duális képzés rendszerét, és 2017-től erőteljesebben ösztönzi a munkaerő mobilitását – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Te már csak az örökös börtönre készülj kutyamiska!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
solidedge
A jelenlegi magyar kormány választási vereségével fog erősödni az EU. Varga várja már ki.
perfekt
Rossz-az ki rosszra gondol.Támadás érné Európát--ki védené meg?Fele rögtön pénzért elárulná--kevés része meghalna érte-a többi pedig kiabálná,hogy előre-és ina szakadtában-rohanna ellenkező irányba.Egységes Európa, ugyan kérem-azokkal a vezetőkkel parlamenttel- hadsereg-nélkül--ezek a dolgok itthon is megtalálhatók.Először országunkkal kell nyugodt- vizekre evezni-megerősíteni-jólétet teremteni-nem ellopni mindent.Nem inflálódni kell.Meséld el ezt egy stadion átadásakor,hogyan is gondolkodtok ti! Talán a "térdre Imára"segít.?
justhpeter
Álmodozik Varga megint. A szokásos ide is - oda is duma.
Borsodi
Az jó mert sok külföldi csodálkozik azon,hogy Magyarország Európában van.Talán Varga M is egy másik országra gondolt neki nem lesz probléma.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.