Visszavonta a budapesti Lánchíd Gyógyszertár működési engedélyét az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), valamint 45 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a patikát működtető gazdasági társaságot – közölte az OGYÉI kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a vényköteles gyógyszerek kiadásának jogszerűségét vizsgálták. Az ellenőrzés során azt tapasztalták, hogy a patika orvosi rendelvény nélkül, nagy számban értékesített külföldre vényköteles gyógyszereket.

Hangsúlyozták: a hatályos jogszabályok szerint Magyarországon patika vényköteles gyógyszert recept nélkül csak egy szigorúan meghatározott körnek adhat ki. A Lánchíd Gyógyszertár huszonöt, úgynevezett külföldi megrendelőlap alapján 6670 doboz, kizárólag recept ellenében kiadható készítményt adott ki vény nélkül.

A külföldi megrendelőlap nem felel meg a hatályos jogszabályokban meghatározott orvosi rendelvénynek, az értékesítés során ezt figyelmen kívül hagyta a gyógyszertár működtetője – írták, hozzátéve: a jogszerűtlenül kiadott gyógyszerek között daganatellenes szerek, immunrendszert befolyásoló készítmények, az asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek, pszichoaktív szerek és véralvadásgátló készítmények voltak.

Az OGYÉI már egy doboz gyógyszer egyszeri jogszerűtlen kiadása esetén is bírságot szabhat ki – szögezték le.

Idézték Pozsgay Csillát, az intézet főigazgatóját, aki azt mondta: ebben az esetben a bírság összegének meghatározásakor a hatóság a betegek érdekeinek sérelmét, ennek súlyát, a jogsértés ismételt voltát, valamint a jogsértő állapot időtartamát vette figyelembe. Fontos szempont volt az is, hogy a kiadott gyógyszerek olyan vényköteles készítmények voltak, amelyek illegális forgalmazása és ellenőrizetlen felhasználása veszélyeztetheti a gyógyszert használó betegek egészségét.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.